След като обяви решението на управителния съвет да повиши на

...
След като обяви решението на управителния съвет да повиши на
Коментари Харесай

Симулативен модел на БНБ показва, че са нужни още мерки срещу ръста в кредитирането

След като разгласи решението на управителния съвет да увеличи на две стъпки минималните наложителни запаси на банките, Българска народна банка е направила привиден модел, който да покаже резултата от смяната. Резултатът, с всички условности, демонстрира, че се нужни спомагателни ограничения, които целят изстудяване на потреблението и в следствие намаление на инфлацията.

Това се схваща от тематично проучване, съпътстващо първото за годината тримесечно издание на институцията " Икономически обзор ".

В края на април да усили минималните наложителни запаси на банките. Преди ден институцията регистрира в постоянния си обзор на положението на банковата система, че кредитирането върви все по този начин интензивно, и.

Според решението от 1 юни банките ще са длъжни да заделят не 5%, а 10% минимални наложителни запаси по привлечените средства от жители, които не са пребиваващи. Месец по-късно, от 1 юли, те ще би трябвало да заделят 12% минимални запаси по привлечените средства от всички.
В документа на Българска народна банка се показва, че симулацията стартира от второто тримесечие на 2023 година и е осъществена на три поредни стъпки. Последната от тях включва " в допълнение нарастване на ефикасната ставка до 14.6% през четвъртото тримесечие на 2023 година, което симулира повишаване на общата ставка до 15%. След симулираните три поредни нараствания ставката на наложителните минимални запаси се резервира на 15% до края на симулационния небосвод (2025 г.). ", се показва в текста.

Засилването на връзката сред инфлацията и растежа на заплатите и бавната и слаба степен на преместване на измененията в паричната политика на ЕЦБ при забележителна ликвидност в банковата система и лимитирани резултати от нарасналото равнище на антицикличния финансов буфер върху кредитната интензивност в страната демонстрират, че за ограничението на кредитния напредък и за понижаването на инфлацията е належащо предприемане на спомагателни ограничения показва през днешния ден централната банка.

На процедура това значи, че покачването на минималните наложителни запаси ще продължи.

Симулацията с главния иконометричен модел на Българска народна банка демонстрира, че покачване на ефикасната ставка на запасите до 9.7% през второто тримесечие и в допълнение до 11.7% и 14.6% надлежно през третото и четвъртото тримесечие на 2023 година води до няколко последици.

Едното е евакуиране на ликвидност от банковата система при покачване на наложителните минимални запаси на банките се покачват с 485 млн. лева през второто тримесечие:

- с 3 милиарда лева през третото
- с 6.8 милиарда лева през четвъртото тримесечие.

Тези последици са изчислени по отношение на равнището в базисния сюжет от макроикономическата прогноза на Българска народна банка от януари 2023 година, който не включва смяна в ставката на запасите.

Вторият резултат е понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират. Това се счита за главен фактор за понижаването на размера на кредитирането за семействата, а това се отразява в по-ниско частно ползване и намаляване на икономическата интензивност като цяло.

Симулацията демонстрира нищожно покачване на лихвените проценти по депозитите и заемите.

Третият резултат е намаляване на базисния показател и общия показател на потребителските цени по отношение на равнището в базисния сюжет. Заключението на Българска народна банка е, че по тази линия резултатите са относително лимитирани през 2023 година и се ускоряват през 2024 година и 2025 година

Несигурността във връзка с действителните макроикономически резултати, които биха се осъществили, и фактът, че симулацията се основава на оценени връзки в исторически проект и не отразява характерните изходни условия при обособените банки, допускат използване на еволюционен метод на покачване на ставката на наложителните минимални запаси, показват специалистите на Българска народна банка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР