След като не можа да отстрани назначения по времето на

...
След като не можа да отстрани назначения по времето на
Коментари Харесай

БЕХ се сдоби с втори директор и разширен борд

След като не можа да в профил назначения по времето на ГЕРБ шеф на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) Валентин Николов, енергийният министър Андрей Живко смени тактиката като промени устава на компанията и назначи втори шеф. Това е Иван Андреев, който бе в управата на БЕХ, а в нея са влезнали още четирима членове – препоръчаните още през юли Пламен Дилков, Веселина Канатова-Бучкова и Антон Симеонов, както и един нов – Жеко Жеков.

Това излиза наяве от оповестени в Търговския указател решение на Живков, взето на 5 ноември, от решение на провело се още същия ден изключително съвещание на съвета на шефовете, на което от остарелия ръб е участвал единствено Андреев, и от променения от Живков правилник на БЕХ.

Като упражняващ правата на едноличния притежател на капитала – страната, енергийният министър е трансформирал устава и до момента в който преди този момент бордът е бил от трима до петима членове, в този момент е записано, че са минимум петима. Така съставът е допълнен с Дилков, Канатова-Бучкова и Симеонов, които трябваше дружно с Мария Велкова и Ива Петрова. Уволнените поради това, че бордът на " Булгартрансгаз " не бе отхвърлен, обаче апелираха пред съда, а Петрова в това време стана зам.-министър на енергетиката. Сега Велкова отсъства, а влиза Жеко Жеков, който е началник-отдел в Дирекция " Корпоративно ръководство в енергетиката ", занимаваща се с мениджмънта на сдруженията под шапката на ведомството, показва изданието " Капитал ".

На изключителното съвещание на допълнения ръб е решено Иван Андреев, който до преди да бъде назначен от ГЕРБ в БЕХ, беше в Държавното дружество " Радиоактивни боклуци ", а преди този момент беше шеф на АЕЦ " Козлодуй ", да стане втори изпълнителен шеф. Така той и Николов дружно или поотделно ще съставляват холдинга и очевидно към този момент Андреев ще го играе контраст на Николов.

От смяната на устава и решенията не излиза наяве за какво е належащо БЕХ да има втори шеф.

Сменен е и ръководителят на съвета на шефовете на БЕХ Диян Димитров, който бе в управата на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Негово място е заето от Канатова-Бучкова, която към този момент е работила в БЕХ, само че последно е била съучастник в частно сдружение, профилирано в управническо консултиране в енергетиката. За зам.-председател е определен Дилков, който е и най-известният измежду новите лица като дълготраен шеф на " Петролвилла ", която експлоатира и двете руслови електроцентрали по река Искър. Симеонов има опит в енергетиката и капиталовото банкиране.

В борда остават Стелиан Коев и Александър Църноречки, който влезе в него без да се е явявал на конкурс.

Всички тези промени обаче са до провеждането на нов конкурс за съвет на шефовете на енергийния холдинг, което не е ясно по кое време ще се случи, защото най-вероятно ще зависи от възможното бъдещо постоянно държавно управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР