След като натрупа богаство в търговията с дрехи, основателят на

...
След като натрупа богаство в търговията с дрехи, основателят на
Коментари Харесай

Основателят на Zara гради империя за недвижими имоти

След като натрупа богаство в търговията с облекла, създателят на Zara Аманси Ортега е на път да построи нова империя, този път на пазара на недвижими парцели, написа Блумбърг.

Имуществото на испанския милиардер се прави оценка на 15,2 милиарда евро (17,2 милиарда долара), което прави неговото портфолио от недвижими парцели най-голямото в Европа.

84-годишеният Ортега е вложил 2,1 милиарда евро в недвижимо имущество през предходната година посредством разнообразни дъщерни сдружения на  личната му капиталова компания Pontegadea. Компанията, която има 59,3% от Inditex – холдинговата компания, в която влизат марките Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull and Bear i Stradivarius, регистрира чист приход от 1,8 милиарда евро през 2018 година

Най-богатият испанец диверсификацията портфолиото си от активи, като в последните години той е вложил над 3 милиарда $ в недвижими парцели в Съединени американски щати. Сред най-забележимите му придобивки са постройката Haughwout Building в Манхатан и най-високата офис постройка в Маями. Миналата година неговата капиталова компания закупи хотел в центъра на Чикаго за 72,5 млн. $, постройка в централния бизнес регион на Вашингтон и две офис здания в Сиатъл.

Освен наемодател на софтуерни колоси като Amazon и Гугъл, Pontegadea приютява и съперници от сферата на продажбите на облекла като Hennes & Mauritz AB и The Gap.

Ортега, който е наследник на железопътния служащ, има благосъстояние от 58,5 милиарда $ съгласно показателя Bloomberg Billionaires, по-голямата част от което идва от мажоритарния му дял в Inditex. Тази година обаче неговото финансово положение се е свило с повече от една пета поради пандемията от ковид, която накара Inditex да затвори доста магазини.Акциите на компанията са паднали с 22% от началото на 2020 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР