След като министърът на финансите в редовното правителството на Николай

...
След като министърът на финансите в редовното правителството на Николай
Коментари Харесай

Каримански: Асен Василев прибра 100% от дивидентите на АЕЦ Козлодуй, за да строим 7-и блок със заем от САЩ

След като министърът на финансите в постоянното държавното управление на Николай Денков прибра 100% дивидентите на АЕЦ " Козлодуй ", в този момент се постанова построяването на 7-ми блок да става с пари от американска банка! 

Още при приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, предизвестих за клопката, заложен с прибирането на 100% дял от АЕЦ " Козлодуй ", с цел да се настройки недостига.  Тогава подчертах, че в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2024-2026 година на страница 215 се планува да има държавногарантиран заем в размер на 2 934 560 755 лв., т.е. почти 3 милиарда лева, което на процедура е квази държавен дълг (без да се регистрира в бюджета). Ето че в този момент този заем ще бъде контрактуван с американската EXIM Bank (Експортно-импортната банка на Съединените американски щати).

Колко ще коства на страната новия заем? 

Моля ръководещите да дават информация за изискванията по заема – главница, рента, такси, комисионни и като цяло оскъпяването му. 

След като АЕЦ " Козлодуй " бе лишена от реинвестиране на средствата си в капиталова стратегия за създаване на 7-ми блок, в този момент се постанова да тегли заем, който не е включен в държавния бюджет за 2024 година.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР