След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци,

...
След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци,
Коментари Харесай

Днес отплават последните 25 контейнера с отпадъци от Варна към Италия

След като предходната седмица отпътуваха общо 40 контейнера с боклуци, 20 от пристанище Варна и 20 от пристанище Бургас, през днешния ден се товарят последните 25 контейнера от пристанище Варна за връщане назад в Италия.

С това се завършва процедурата по реекспорт на общо 127 контейнера от пристанище Варна и 20 контейнера от пристанище Бургас, обект на противозаконен транспорт на боклуци от Италия за България.

Припомняме, че противозаконните транспорти бяха установени през януари след взаимни инспекции на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Прокуратурата, Агенция „ Митници “, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Тогава беше открито, че съгласно съпровождащите транспорта документи контейнерите би следвало да съдържат боклуци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е установено, че отпадъците са нечисти от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването на отпадъците по екологосъобразен метод.

20 от контейнерите с боклуци на пристанище Варна-запад напуснаха България и ще бъдат върнати в Италия

За вноса на такива боклуци се ползва процедура на предварителна писмена нотификация и единодушие сред двете страни, каквато не е извършена. Това съставлява жестоко нарушаване на Регламент (ЕО) №1013/2006 на Европейския парламент, който страните-членки на Европейски Съюз ползват директно и съблюдават условията, написани в него по отношение на транспортите на боклуци в границите на общността, както и за вноса и износа на боклуци от и към Европейски Съюз.

След определяне на противозаконните транспорти министърът на околната среда и водите Емил Димитров сезира италианските способени органи и насочи искане за реекспорт на отпадъците. Последващите сполучливи процедури са прегледен образец за поддържане на положително съдействие и връзка сред способените органи на две страни, в тази ситуация България и Италия, по използване на Регламент (ЕО) №1013/2006 за транспортите на боклуци.

Със взаимните старания на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Агенция „ Митници “, Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и италианските органи бяха върнати назад общо 147 нелегално превозени контейнера с боклуци с общо тегло от 3 792,62 тона.

Министър Димитров изрича благодарности към българските и италианските органи, взели участие в интервенциите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР