След като миналата година наби и незаконно задържа , преди

...
След като миналата година наби и незаконно задържа , преди
Коментари Харесай

АЕЖ: След като журналистът Димитър Кенаров беше пребит на протестите срещу Борисов и заведе дело, МВР поискало данъчна проверка

" След като предходната година наби и нелегално задържа, преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи е поискало Националната организация по приходите да направи и инспекция на журналиста - мотивът е делото, което той води против противозаконния си арест ". Това твърди в своя публична позиция АЕЖ (Асоциацията на европейските журналисти).
Според информацията, на 22 април т.е. преди служебното държавно управление да поеме властта, Министерство на вътрешните работи е поискало от съда да изиска информация от Националната организация за приходите дали са внасяни " съответните налози, здравни и обществени осигуровки " от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските публицисти. " Последното ни води към други времена, в които участието в една-единствена организация е имало темперамент на легитимация за специалността. Димитър Кенаров е публицист с изявления в някои от най-авторитетните международни издания, получил голям брой оценки и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските публицисти от 2012 година и е бил част от управителния съвет на нашата организация ", припомня АЕЖ.
" Обстоятелствата какви налози и обществени осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма по какъв начин да оказват помощ на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва законна цел, явно Министерство на вътрешните работи търси различен резултат - заплашване ", счита юристът на Кенаров Стоян Мадин. Той съобщи, че това е още един образец за това по какъв начин Министерство на вътрешните работи целеустремено нарушава правата на журналиста.
 Мая Манолова: Ерата Борисов завършва със 112-то място на България по независимост на словото Мая Манолова: Ерата Борисов завършва със 112-то място на България по независимост на словото
" Ерата Борисов завършва със 112-то място на България по независимост на словото! От 180 страни в света! А преди месец министър председателят съобщи: " В...
Асоциацията на европейските публицисти намира за скандално държанието на Министерството на вътрешните работи и упорства служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме незабавни дейности. АЕЖ желае отдръпване на настояването за инспекция от Национална агенция за приходите, както и да има нова вътрешна инспекция на случая с Кенаров. АЕЖ апелира отхвърли на Министерство на вътрешните работи да даде информация по случая. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков има пълномощията да ни даде тази информация и да предотврати очертаващата се загуба на Министерство на вътрешните работи в съда, която ще бъде обвързвана с погашение на разходи от държавния бюджет, предизвести АЕЖ.
От АЕЖ намират за нужно служебният министър да разпореди и нови инспекции за всички случаи на полицейско принуждение и противозаконни арестувания по време на антиправителствени митинги през лятото и есента на 2020 година, защото с изключение на Кенаров, пострадали бяха и други жители. " Питаме, ще признае ли Министерство на вътрешните работи, че по време на митингите е имало приложимост на полицейско принуждение в непозволен размер? Полицейското принуждение постоянно е и резултат от дейностите и бездействията на съответни чиновници, които съответни началници са прикрили и прикриват. Ето за какво настояваме за цялостна гласност на инспекциите по тематиката ", настоя АЕЖ.
Димитър Кенаров беше нелегално арестуван от полицейски чиновници, до момента в който отразяваше събитията към някогашния партиен дом по време на митинга на 2 против 3 септември 2020 година Докато е под контрола на полицейските чиновници, Кенаров е удрян неведнъж, сподели съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно напредване в продължение на часове, поставени са му белезници, отхвърлен му е достъп до юрист и е откаран наложително до 5 РПУ в София.
Ден след митинга някогашният към този момент се опита да внуши, че Кенаров е бил арестуван, тъй като е правил престъпления: " Това, че си публицист, не значи, че би трябвало да чупиш, да биеш служители на реда, да правят нарушавания или закононарушения. Ако някой има карта и преди този момент метне бомба, ще бъде арестуван ". В правосъдната зала обаче Министерство на вътрешните работи смени версията си и към този момент твърди, че Кенаров не е бил задържан, а е бил " поканен " от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 против 3 септември, показва АЕЖ.
 Има късмет журналистът Димитър Кенаров да осъди хората, които го пребиха Има късмет журналистът Димитър Кенаров да осъди хората, които го пребиха
Цели 8 месеца, откакто журналистът Димитър Кенаров беше пребит (най-вероятно от полицаи) при огромните митинги в София против властта...
Следващото съвещание по делото против задържането на Кенаров е планувано за 19 май.
АЕЖ споделя и, че през февруари 2021 година прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая, базирайки се на показанията на жител, обадил се в Министерство на вътрешните работи, с цел да свидетелства, че е видял по малкия екран по какъв начин Кенаров се е съпротивлявал на служителите на реда. Заключенията на прокурора се базират напълно на вътрешната инспекция, която Столичната дирекция на вътрешните работи е направила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.
Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се записва случаи на набези над публицисти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР