След като миналата година дългът нарасна в условията на пандемия,

...
След като миналата година дългът нарасна в условията на пандемия,
Коментари Харесай

МВФ: Правителствата трябва да „калибрират“ разходите

След като предходната година дългът набъбна в изискванията на пандемия, в този момент държавните управления би трябвало да се погрижат за " калибриране " на разноските, съобщи МВФ, представени от БГНЕС. 

Глобалният дълг през 2020 година, включващ обществени и частни заеми, " скочи с 14% до рекордните 226 трилиона $ ", се показва в отчета на Международния валутен фонд " Фискален мониторинг ".

Публичният дълг възлиза на 88 трилиона $, което е покрай 100 % от Брутният вътрешен продукт, и се чака да понижава единствено последователно, съобщи Витор Гаспар, шеф на ръководството по фискални въпроси на МВФ.
 Кристалина Георгиева развя знамето на успеха Кристалина Георгиева развя знамето на успеха
Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) организира независимо чуване по отношение на публикуването през септември на...

Съществува обаче риск частният дълг да се трансформира в обществен, тъй че " страните ще би трябвало да калибрират фискалните си политики по отношение на личните си неповторими условия ", съобщи Гаспар в обява в блога си във връзка отчета.

Огромната обществена поддръжка оказа помощ за намаляване на икономическия удар от пандемията, както и на въздействието върху здравето.

Огромните пакети от помощи в Съединените щати и Европа " биха могли да прибавят кумулативно 4,6 трилиона $ към международния Брутният вътрешен продукт сред 2021 и 2026 година, в случай че бъдат приложени напълно ", сподели Гаспар.

В развитите стопански системи, с напредъка в преодоляването на вируса, разноските се пренасочват от непосредствената рецесия към зелени и цифрови политики и напъните за " преобразяване на стопанските системи в по-приобщаващи ".
 Финансовият министър на Съединени американски щати: Kазусът с Кристалина Георгиева провокира терзания за МВФ Финансовият министър на Съединени американски щати: Kазусът с Кристалина Георгиева провокира терзания за МВФ
„ Пълно доверие на Кристалина Георгиева! “ - това разгласи Международният валутен фонд. Така тя остава на поста ръководещ стълб...

Например бюджетните оферти на Съединени американски щати " целят да понижат неравенството и биха могли да понижат бедността с съвсем една трета ", означи той.

Но нововъзникващите пазари и разрастващите се страни с ниски приходи " са изправени пред по-предизвикателни вероятности " и " дълготрайни негативни въздействия ", защото намаляващите данъчни доходи заради продължаващата рецесия ще оставят малко място за вложения в развиването, сподели той.

Гаспар повтори апела на МВФ за продължение на поддръжката за най-бедните страни, които се борят с огромни задължения.

" Макар и да признаваме, че интернационалната общественост е предоставила сериозна поддръжка за облекчение на фискалната накърнимост в страните с ниски приходи, е належащо повече ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР