След като извършиха първите измервания на течна вода при температури

...
След като извършиха първите измервания на течна вода при температури
Коментари Харесай

Откриха ново състояние на водата

След като направиха първите измервания на течна вода при температури много под естествената ѝ точка на заледяване, откриватели от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати откриха, че изстудената вода в действителност съставлява две течности в едно.

Да, водата се среща на процедура на всички места и все пак е реалност, че като химическо вещество тя към момента не е изучена изцяло. Не инцидентно учените я назовават най-загадъчното вещество на планетата.

Няма друга течност като водата – за разлика от всички останали, когато замръзне, тя се уголемява, а не се свива. Същевременно пък плътността ѝ понижава. Ето за какво ледът не потъва, а се носи по повърхността. Нещо повече – тя е отличен разтворител, има огромен коефициент на незадълбочено напрежение и се характеризира с висока точка на шупване. Всичко това прави водата една в действителност неповторима течност.

Тя обаче се отличава с още едно свойство – замръзва с " отвращение “. Ако останалите течности минават последователно в твърдо положение (щом преминат точката на замръзване), то водата се съпротивлява до последно. А за началото на втвърдяването тя постоянно се нуждае от кристализационни ядра - суспендирани частици от минерален или органически генезис. Ето за какво американски учени решиха да проверят ако няма такива частици, до каква температура водата ще остане течна, добавя БГНЕС. Учените от дълго време знаят, че водата може да се срещне в облаците под формата на преохладени капчици даже при доста ниски температури, а по-късно, когато от върха, от най-високите и хладни пластове, в тези облаци попадне тънък мразовит прахуляк, капките мигновено кристализират и падат на земята под формата на ледени зърна или градушка. 

Учените разрушили в лаборатория тънкия мразовит филм с лазер, създавайки преохладена течна вода и по-късно благодарение на инфрачервена спектроскопия наблюдавали всички най-малки стадии от нейните трансформации в температурния диапазон от 135 до 245 келвина - от минус 138 до минус 28 градуса по Целзий. На стоп-кадрите от фазовите положения учените видели, че по време на преохлаждането водата се кондензира в плътна течна фаза, която продължава да съществува по едно и също време с нормалната течна фаза. В този случай делът на течността с висока компактност бързо понижава, когато температурата се увеличи от 190 до 245 келвина.

" Показахме, че течната вода при доста ниски температури е освен релативно постоянна, само че съществува и в две структурни форми ", сподели съавторът Грег Кимел в прессъобщение. " Констатациите оказват помощ за разрешаването на дълготраен спор по отношение на дали надълбоко изстудената вода постоянно кристализира, преди да се уравновеси. Отговорът е негативен. "  

Изследването е оповестено в Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР