След като Европейската комисия (ЕК) определи заменките, извършени в периода

...
След като Европейската комисия (ЕК) определи заменките, извършени в периода
Коментари Харесай

ЕК удари заменките с гори в България до 2009 г. Ето кои фирми и бизнесмени ще връщат 80 милиона лева

След като Европейската комисия (ЕК) дефинира заменките, осъществени в интервала от 1 януари 2007 година, до налагането на мораториум в края на януари 2009 година, за непозволена държавна помощ, български компании ще би трябвало да връщат общо над 80 млн. лева Компаниите, от които ще се търсят пари, са и придобили апетитни парцели по Северното Черноморие посредством подмяна на имоти навътре в страната, съобщи кореспондентът на Actualno.com.

Сред противоречивите покупко-продажби са заменки, направени от варненските компании „ Ол сийз пропърти “ ООД и „ Ол сийз пропърти – 2 “ ООД. Двете сдружения са взели през юли 2007 година надлежно 470 дка и 578 дка в местността Сребристия бряг край Балчик, а са дали 2744 дка в землищата на Троян, Тетевен, Ловеч, Рибарица, Габрово и Велико Търново. Оценката на терена с морска гледка е 13,7 млн. лева, което прави по 13 лв. за квадратен метър. Следва прекачване на парцела на друга варненска компания – „ Порт инвестмънт девелопмънт-България 2 “ ЕАД и ипотекирането му против 30 млн. евро.

Според Десислава Танева страната има задоволително механизми, с цел да си върне милионите от горски заменки Държавата има задоволително механизми, с цел да си върне милионите от горски заменки от интервала 2008 – 2009 година Това сподели министърът на... Прочети повече „ Русалка “ на Баневи и „ Литекс комерс “ АД на Гриша Ганчев също попадат в черния лист на компаниите, които би трябвало да връщат пари. Върховна административна прокуратура изиска през 2008 година тогавашният министър на районното развиване да разгласи за оскъдна договорка за подмяна с компания на Гриша Ганчев, защото в добития в Шабленско парцел попадат пясъчни дюни, които са изключителна държавна благосъстоятелност, а разногласието беше пренесен в съда.

Сред заменките от този интервал са и добитите 287 дка от „ КИА-2000 “ в землището на каварненското село Българево. Теренът е наоколо до нос Калиакра и с морска гледка. Срещу него страната получи от притежателя на компанията Иса Феим парцели в землищата на шуменските села Велино, Вехтово, Върбак, Каменяк и Габрица. Тая подмяна обаче не е глобена от Европейска комисия, защото парцелът е от Държавния аграрен фонд, а не от Държавния горски фонд. Освен това при договорката страната го е определила като „ изоставена орна земя “.

Половин година след заменката морският парцел беше разгласен за продажба против цена от 8,7 млн. евро, само че продажба не се е осъществила. През 2016 година Иса Феим показва пред РИОСВ-Варна капиталово предложение да отглежда там био сливи и да издигне лека ограда към насажденията. Пред Actualno.com Иса Феим сподели, че към този момент е засадил фиданките и възнамерява да изнася продукцията си в други страни. Предприемачът съобщи, че не е обезпокоен, че може да попадне в подобен лист, защото парцелът му не е взет от горския фонд.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР