След като два поредни месеца бизнес климатът в България запазваше

...
След като два поредни месеца бизнес климатът в България запазваше
Коментари Харесай

През август бизнес климатът у нас се е влошил

След като два следващи месеца бизнес климатът в България запазваше нивото си, през август общият индикатор регистрира леко понижение, сочи информация в Националния статистически институт (НСИ). Днес Национален статистически институт заяви, че бизнес климатът през август понижава с един пункт по отношение на предходния месец – от 26,1 на 100 на 25,1 на 100. По-неблагоприятен бизнес климат се следи в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, до момента в който в строителството е записано покачване.

Най-чувствително понижение на индикатора през август се регистрира при „ Бизнес климата в търговията на дребно “ – с 2,9 пункта (от 36,9 на 100 на 34 на сто) поради неподходящите оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за поръчките към доставчиците както от вътрешния, по този начин и от външния пазар през идващите три месеца обаче се усъвършенстват.

Основните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса в търговията на дребно, не престават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора. Последната анкета регистрира повишаване на негативното влияние на фактора „ незадоволително търсене “, който измества на четвърто място усложненията, свързани с дефицита на работна мощ. В съпоставяне с юли нараства делът на търговците, които плануват продажните цени да се покачат през идващите три месеца.

Сред главните усложнения за предприятията, регистрирани от Национален статистически институт през август, продължава да е несигурната икономическа среда. Най-сериозните спънки за развиването на бизнеса в индустрията не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, като през август се следи усилване на отрицателното им въздействие. Освен изброените фактори, ограничаващи активността на компаниите от строителния отрасъл, за тях продължава да е настоящ и казусът с цените на материалите. За съпоставяне през юли в бранш „ Строителство “ се появи ново терзание, обвързвано с увеличението на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Мениджърите в индустрията, строителството и услугите плануват опазване на нивата на цените в съответните браншове през идващите три месеца.

През август съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ спада с 1,2 пункта (от 26,3 на 100 на 25,1 на сто) вследствие на по-резервираните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията, заяви през днешния ден Национален статистически институт.

През август съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се покачва с 1,6 пункта (от 23,1 на 100 на 24,7 на сто), което се дължи на оптимистичните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. По тяхно мнение актуалната строителна интензивност се усъвършенства, само че прогнозите им за активността през идващите три месеца са по-резервирани.

През август съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се намалява с 1,1 пункта (от 17,7 на 100 на 16,6 на сто), което се дължи на резервираните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията.

През юли общият индикатор на бизнес климата остана на равнището си от юни (+0,1 пункта до 26,1 на сто). През юни бизнес климатът резервира стойностите от май, когато записва растеж с 4 пункта на месечна база по отношение на април.

След като през януари 2023 година общият индикатор на бизнес климата резервира почти равнището си от декември 2022 година, стойностите му леко се покачиха през февруари – с 1,4 пункта, по отношение на предходния месец, през март бизнес климатът резервира нивото си от февруари, а през април 2023 година бе регистрирано покачване с 0,7 пункта спрямо предходния месец, демонстрира информация в Национален статистически институт.

Най-чувствителното утежняване на бизнес климата в страната бе регистрирано от националната статистика през април 2020 година, в изискванията на изключително състояние в страната. Тогава бизнес анкетите на Национален статистически институт демонстрираха утежняване на стопанската обстановка във всички следени браншове. Общият индикатор на бизнес климата означи спад с 41,7 пункта по отношение на равнището си от предходния месец, което бе с 37 пункта под дълготрайната междинна стойност за последните 10 години и с 4,4 пункта над дълготрайния най-малко, маркиран през февруари 1997 година.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР