След като два от стратегическите културни проекти - изграждането на

...
След като два от стратегическите културни проекти - изграждането на
Коментари Харесай

Визионери питат Брюксел справяме ли се като столица на...

След като два от стратегическите културни планове - построяването на нова опера в Пловдив и ремонтът на Концертна зала, бяха вкарани в девета глуха, гражданската организация " Дом за Пловдивската опера " реши да потърси морална поддръжка от Европейската комисия.

„ Ние считаме, че е срамно в Европейската столица на културата 2019 година операта да няма своя постройка и да не принадлежи към целите на един културен град. Едно от задачите на Европейската столица на културата е подобряването на културната инфраструктура и активизирането и поддръжката на присъединяване на гражданското общество в европейските културни политики. Тази цел освен не е реализирана - тя е изцяло неглижирана от страна на Община Пловдив ", се споделя в откритото писмо до ръководителя на Мониторинговата комисия за Европейска столица на културата в Брюксел.

„ Дом за Пловдивската опера " повече от три години се бори да обезпечи построяването на нова постройка за най-големия културен институт под тепетата. В сдружението вземат участие бизнесмените Любозар Фратев и Никола Добрев, проектант Илко Николов, почетният консул на Германия доктор Мариана Чолакова и икономистът Георги Стоев.

В писмото до Еврокомисията те напомнят досегашното развиване на проблема. Миналото лято Общинският съвет реши да даде някогашния Партиен дом за създаване на опера. Един от разновидностите е зданието да бъде разрушено и на негово място да се вдигне Център за музикално и театрално изкуство.

„ След решението на Общински съвет към този момент една година с административна бездейност

Община Пловдив не спомага с нищо, с цел да вървим напред

Ние предоставихме средства за оповестяване на народен архитектурен конкурс за проучване на опцията актуалната постройка да стане Дом на операта. Община Пловдив попълни на хартия тези средства, само че повече от медиен резултат, дотук няма нищо от нейна страна ", се показва в писмото.

Сдружението приканва Европейска комисия да окаже „ морална взаимност " и за незабавното започване на ремонт на Концертна зала, който към този момент две години се бави заради мудността на администрацията в Културното министерство. „ Министерството на културата, за което българската ЕСК би трябвало да е безспорен приоритет, не се интересува нито от Пловдив, нито от операта, която е на негово послушание. Потресени сме от това политическо равнодушие ", декларират от „ Дом за Пловдивската опера ".

Операта съществува от 60 години, само че няма своя постройка

Тя играе своите представления в Дома на културата, където има достъп до сцена 15 дни в месеца, тъй като това е единственото място и за други културни, публични и обществени събития.

Няма по какъв начин да се разгърне целият капацитет, по какъв начин да се основат почтени условия за труд, няма по какъв начин да се развиват студентски стратегии, няма по какъв начин да се възнамерява дълготрайно. Налага се обособените звена да работят изключително нощем, с цел да обслужват спектаклите в съкратения месечен график.

Операта не разполага и с репетиционна зала за своя оркестър от 90 души, който е най-големият извънстоличен симфоничен оркестър у нас. Затова Опера Пловдив наема пространства на свободен наем за работата на оркестъра. На свободен наем са контрактувани и складови визити за предпазване на декорите.

Операта има своя концертна зала, която е пригодна единствено за симфонични концерти, само че по този начин или другояче е затворена от 2017 година, тъй като е в доста неприятно положение - не е ремонтирана от 40 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР