След като депутатите в Народното събрание гласуваха отказа на Мария

...
След като депутатите в Народното събрание гласуваха отказа на Мария
Коментари Харесай

Парламентарна рулетка: Кога Румен Радев ще връчи втория и третия мандат?

След като депутатите в Народното събрание гласоподаваха отхвърли на Мария Габриел  да е министър председател в ротационното държавно управление, в този момент на ход е президентът Румен Радев.

Той би трябвало да връчи втория мандат на ПП-ДБ, който е съвсем жертван, тъй като ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи отхвърлят да договарят повече с тях.

Във втроник ще има изключително съвещание на Народното събрание

Третият мандат също наподобява сложен и неосъществим.

Снимка: bTV

Така остава разновидността да се върви към предварителни избори и ново служебно държавно управление, което пък ще се образува по новите правила, съгласно които Народното събрание няма да бъде разпускан.

Снимка: bTV

Основният закон задължава президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател да назначи служебно държавно управление и да насрочи нови избори в двумесечен период.

Снимка: bTV

Според най-новите текстове в Конституцията на България назначението за длъжностен министър-председател се избира всред 10 души – ръководителят на Народното събрание, шефът или подуправителите на Българската национална банка, ръководителят на Сметната палата и двамата му заместници, омбудсманът и заместник-омбудсмана.

Снимка: bTV

Така президентът ще би трябвало да избира всред Росен Желязков, Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров, Радослав Миленков, Димитър Главчев, Горица Кожарева, Тошко Тодоров, Диана Ковачева и Елена Чернева-Маркова.

Снимка: bTV

В „ Тази заран “ по bTV специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова предизвести, че процедурата крие клопки и не е изключено изборите да не съвпаднат с тези за Европейски парламент, които са на 9 юни.

По новите правила са планувани съвещания и за служебния кабинет, подсети конституционалистът

„ Президентът ще се опита съгласно мен да трансферира на Народното събрание освен отговорността, само че и самодейността за това по какъв начин да наподобява бъдещото държавно управление. В устрема си да лимитират президента, народните представители направиха по този начин, че решенията да се вземат в Народното събрание. Ние от самото начало мислим като за избори две в едно. Според мен обаче изтича времето, в което може да се случи това, ето за какво е доста евентуално изборите да бъдат разграничени “, сподели доцент Киселова.

Предстои доста скоро да се разбере дали при започване на лятото ще вървим до урните за гласоподаване два пъти – в два разнообразни дни или през една седмица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР