След като дълго отсъства от книжарниците, знаковият български роман Хайка

...
След като дълго отсъства от книжарниците, знаковият български роман Хайка
Коментари Харесай

Романът Хайка за вълци с ново издание

След като дълго отсъства от книжарниците, знаковият български разказ " Хайка за вълци " от Ивайло Петров, въодушевил едноименния ефирен игрален филм на Станимир Трифонов от 2000 година, се появява в ново красиво издание.

Публикуван за пръв път през 1986 година, романът на Ивайло Петров споделя трагична комбинация от фамилните истории на няколко български рода, в които завистта, пристрастеността и жаждата за власт пораждат спорове, помитащи цели генерации.

В заснежена зимна вечер край едно село група мъже потеглят на хайка за вълци. Но отворените рани, неразчистените сметки и насъбраната ненавист сред персонажите предвещават един надалеч по-зловещ лов. Лов, тъсещ компенсация за от дълго време заровени в предишното грехове, който изважда на повърхността най-първичните човешки страсти.

Защото когато вълците излязат от гората и се преселят в душите на хората, последствията са жестоки.

Мащабна, мрачна и трагикомична, " Хайка за вълци " е общочовешка сага, която отразява мъчителната реалност на преломен интервал за българската история – този от края на Втората международна война доникъде на 60-те години.

С непостижим обсег и майсторство Ивайло Петров основава блестяща хроника на нравствените промени, контузиите и жестокостите, които настъпват в българското село вследствие на нововъведените политики на комунистическата партия.

Чрез многопластовата си изложба от характери и разнообразни гледни точки създателят показва един колкото публичен, толкоз и персонален метафизичен портрет на българския обичай и психика. " Хайка за вълци " поглежда към историята през ориста на елементарния човек и се трансформира в откровена творба за бремето на паметта, изгубеното благополучие и порива за независимост.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР