След като четиринадесет дни движението по АМ Тракия“ и Прохода

...
След като четиринадесет дни движението по АМ Тракия“ и Прохода
Коментари Харесай

След две седмици на протести: Вдигнаха блокадите на АМ „Тракия“ и Прохода на Републиката

След като четиринадесет дни придвижването по Автомагистрала „ Тракия “ и Прохода на Републиката бе блокирано поради митинга на енергетици и миньори от „ Марица изток “, пътните барикади в област Стара Загора бяха вдигнати.

Протестиращите се сплотиха към обща позиция с няколко претенции, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президентската институция, Министерския съвет и до Европейската комисия. Остава главното искане за евакуиране на Териториалните проекти за обективен преход от европейските институции, уточни още водачът на КТ " Подкрепа " Бисер Бинев, предава Българска телеграфна агенция.

„ Настояваме за неотложно евакуиране на Териториалните проекти, да бъде записано количеството създадена електрическа енергия от въглищни мощности и надлежно нужните количества въглища според решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 година Да се подсигуряват приходите и обществената стратегия по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разноските през цената на звук условно гориво при претовареност по норматив “, изясни Бинев.

Синдикатите упорстват за неотложно започване на работа по преправяне на всички програмни и съпътстващи документи, с цел да се подсигурява осъществяването на двете решения на Народното събрание.

Те желаят след преправянето да им бъдат предоставени в 14-дневен период преди внасяне за гласоподаване, дружно със мнения, разбори, модели и други, употребявани за правенето им. Настояват и за неотложно правене на енергийна тактика от специалисти и други стратегически документи, гарантиращи стабилно развиване на бранш енергетика по години.

„ Продължаваме с дейности в отбрана на нашите претенции “, акцентира още Бисер Бинев. Той добави, че от понеделник ще се стартира събиране на подписка, посредством която над 50 на 100 от работещите в комплекса да се разгласят за ефикасна стачка в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и „ Мини Марица-изток “. Бинев изрече признателност към всички подкрепящи митинга и се извини за „ неудобствата, които създадохме на всички наши съграждани и сънародници “. Движението по Автомагистрала „ Тракия “ и Прохода на Републиката бе блокирано на 29 септември и продължи 14 дни.

„ Свидетели сме на невиждани международни политически, стопански и обществени катаклизми. С последните събития и почналата поредна цялостно огромна война в Близкия изток стана ясно, че международният ред в досегашния му тип рухва пред очите ни. Заедно с това стана ясно, че груповите системи за сигурност не ни дават гаранции за това, за което са основани. В такива моменти политически зрелите общества и страни се обръщат най-много към главните си национални сурови и запаси, които са източник на стабилитет и самостоятелност “, сподели още Бисер Бинев и съобщи, че „ комплексът „ Марица-изток “ не създава единствено електрическа сила, а на първо място енергийна самостоятелност и национална сигурност.

Тази вечер хиляди поданици на Стара Загора, измежду които енергетици, миньори, членове на техните фамилии и старозагорци, се включиха в националния митинг в отбрана на българската енергетика, който се организира пред постройката на Областна администрация в града. Те затвориха за повече от половин част и основно кръстовище сред булевардите „ Цар Симеон Велики “ и „ Свети Патриарх Евтимий “ в Стара Загора.

Движението по АМ 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР