След като бяха въведени строги мерки, които, за да блокират

...
След като бяха въведени строги мерки, които, за да блокират
Коментари Харесай

„Г-н Мутафчийски, не ви моля. Настоявам“

След като бяха въведени строги ограничения, които, с цел да блокират разпространяването на COVID-19, блокираха и живота във всички цивилизовани страни по света, една организация, по някаква причина, продължава да счита себе си за сложена над нещата…
Всичко по тематиката:Епидемията ковид (COVID-19) 2033
Публикуваме отвореното писмо на издателя Манол Пейков, което той популяризира посредством профила си във Фейсбук:

„ Уважаеми господин Мутафчийски,
уважаеми г-да от Националния щаб за битка с епидемията от ковид,
уважаеми г-да зад кормилото на орисите на нацията в този сложен за всички ни миг --

Гледах с неразбиране, граничещо с шок, православната неделна литургия по Българската национална телевизия през вчерашния ден сутринта.

Десетки, може би стотици хора от най-уязвимата от вируса група, които не съблюдават никакво разстояние между тях и вземат комка с обща лъжичка.

И не, недоумението ми не беше ориентирано към старейшините на Българската православна черква, които неведнъж са показали липса на обикновена отговорност към личното си паство.

Насочена беше към вас, българските държавници, които разрешават това да се случва.

Дваж по-голямо стана недоумението ми, когато малко по-късно научих, че ген. Мутафчийски е изискал среща, с цел да "преговаря " с водачите от БПЦ.

Г-н Мутафчийски, вие сте доктор. Хирург, При това добър и почитан хирург, доколкото ми е известно.

Как ТИ можеш да окажеш помощ?

Представете си, че влизате в незабавна интервенция и животът на пациента зависи от бързината и акуратността на вашите дейности.

И тъкмо в този миг се появява в целия си искра някой от дълбокопочитаемите ни митрополити и упорства да не си дезинфекцирате ръцете преди интервенцията, тъй като пациентът е набожен човек и е надълбоко убеден, че Господ няма да разреши той да получи сепсис.

Е, какво ще извършите? Ще започнете ли преговаряте ли с висшия православен жрец?

Да, тъкмо по този начин. Няма даже и за момент да ви хрумне да преговаряте. А на мига ще го пратите на майната му (където в тази ситуация му е и мястото), ще си измиете усърдно ръцете и ще влезете в операционната.

Т о ч н о подобен е казусът и в този момент.

С единствената разлика, че не става дума за живота на един пациент, а на х и л я д и, а може би и стотици хиляди.

Не мисля, че е нужно да ви напомням случая с Пациентка 31 в Южна Корея, която болести хиляди хора след посещаване на две служби в мегацърквата "Шинчеонджи " и с помощта на която овладяната (към оня момент) зараза в страната се развихри още веднъж.

И не, изразът "религиозни свободи " няма място в този диалог. Защото тези свободи (които надълбоко уважавам) по никакъв метод и при никакви условия не включват свободата на в р е д и ш на човешкото здраве (при това, въпреки да ми е тъжно да го кажа -- напълно съзнателно).

А що се отнася до потребността от очакване -- тази потребност всички я имаме. Повечето от нас я намират в елементарни и извечни неща. Като до момента с природата, да вземем за пример, който в сегашния миг на последна самоизолация има потвърдено изцелителна роля.

Само дето от няколко дни достъпа до парковете и планината ни е отхвърлен. И даже да сме недоволни, даже да сме несъгласни с това ограничаване, ние добре разбираме за какво е належащо. Преглъщаме недоволството си и го съблюдаваме.

Уважаеми господин Мутафчийски --

Макар постоянно да гълчите публицистите за лекомислените им въпроси във връзка епидемията от КОВИД-19 (често напълно основателно), не съм напълно сигурен, че си давате ясна сметка на какво са подложени жителите и бизнесите в България в този сложен миг.

Плащам заплати на над 80 души. Още от началото на епидемията, броят на поръчките спадна над три пъти. Към момента нещата наподобяват още по-зле. При това бизнесът ми не е от най-засегнатите.

В Пловдив, където пребивавам, бяха построени 18 КПП-та, които блокират всички входове и изходи на града. (Заради д в а регистрирани случая на КОВИД-19 на територията на града. А в някои от другите регионални градове, също блокирани, все още към момента няма н и т о един случай.)

На огромна част от чиновниците и служащите ми се постанова да минават през тези КПП-та всяка заран и всяка вечер, тъй като живеят в близките села. Това лишава м и н и м у м два часа дневно.

Зеленчуковата борса в Първенец, най-голямата в страната, е на практика затворена. Това не се е случвало и в най-тежките рецесии на прехода. Човекът от единствената отворена сергия изясни, че и той ще затвори на следващия ден, тъй като през вчерашния ден и през днешния ден на КПП-тата не са пуснали хората да идат да си засадят разсада от зеленчуци, заради което всички приготвени разсади ще останат непродадени, а продадените -- зян.

Не съм сигурен какъв брой дълго ще мога да обезпечавам заплати на хората си при равнището на настоящия бизнес, господин Мутафчийски. Не знам и какво тъкмо ще ядем след два или три месеца след сходно стягане на нещата.

Но се пробвам да не мисля за това. Опитвам се да бъда виновен към себе си и хората към мен, тъй като зная, че обстановката е изключителна и че в моето състояние се намират десетки хиляди други бизнеси в страната.

И въпреки да считам ограниченията по блокиране на пътищата в регионалните градове за непремерени, почитам решението ви и съответно го съблюдавам.

Още от началото на рецесията, много преди основаването на Националния опперативен щаб, възпитавам всички хора към себе си за избавителната нужда от обществено разграничаване и им изяснявам за какво това е е д и н с т в е н о т о ни оръжие против вируса сега. И за какво е от вопиюща нужда да вършим свръхусилия, с цел да пазим най-уязвимите групи: възрастните и хората с хронични болести.

И на фона на всичко това, на всички тези небивали ограничавания и ограничения, на които се подлагаме, вие позволявате на някакви хора, освен това от най-рисковата група, да се събират на огромни групи и да извършват (важни за тях) ритуали, като на практика престъпват в с и ч к и правила, спомагащи за ограничение на болестта!

Това е не просто недопустимо. Това е извънредно безконтролно.

И то освен към участниците във въпросните ритуали. А към всички, които обитават тази страна, до последния човек.

Защото в случай че нещо стана до болежка ясно при актуалната зараза, то е, е всички сме доста по-свързани и доста по-взаимозависими, в сравнение с в миналото ни се е коствало.

Настоявам н е з а б а в н о да наредите прекъсване на в с я к а к в и обществени богослужения и сродни ритуали, свързани със събиране на повече от двама души на едно място.

Не ви апелирам. Настоявам.

Като човек, жител и шеф, който е угрижен за бъдещето на нацията.

Всякакви договаряния в тази ситуация са напълно неуместни и показват липса на обикновена държавническа отговорност. (За Хипократовата клетва даже няма да ви подсещам.)

Всякакво закъснение на решителните и безапелационни ограничения, нужни в тази ситуация, ще бъде симптом на очевидна безнаказаност към нашето общо бъдеще. И ще тежи на съвестта ви.

С почитание,

Манол Пейков,
жител и шеф

Пловдив, 23 март 2020 година “

Ситуацията е сложна и в този момент си личи кой какъв брой коства
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2033  Германски милиардер и притежател на фармацевтична компания с оптимистична прогноза за ваксина за COVID-19 Германски милиардер и притежател на фармацевтична компания с оптимистична прогноза за ваксина за COVID-19  Със 100 за ден скочиха умрелите от COVID-19 в Съединени американски щати Със 100 за ден скочиха умрелите от COVID-19 в Съединени американски щати  1,5 млн британци с хронични болести са призовани да се самоизолират за три месеца, с цел да се спасят от ковид 1,5 млн британци с хронични болести са призовани да се самоизолират за три месеца, с цел да се спасят от ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР