След като Брюксел заплаши страната ни със съд заради изискването

...
След като Брюксел заплаши страната ни със съд заради изискването
Коментари Харесай

Под напора на Брюксел: Без квоти за български стоки в хипермаркетите

След като Брюксел заплаши страната ни със съд поради условието хипермаркетите наложително да оферират български артикули, тихомълком българското държавно управление отстрани това условие.
Отпадането му бе направено по най-финия и беззвучен метод - постановлението, съдържащо задължението за квоти за българските артикули, бе със период до 31 декември и не е възобновено в новата година, откри инспекция на Mediapool. В същото време част от комерсиалните вериги - Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет оповестиха в понеделник, че са подписали непринудено съглашение да дават площи от магазините си за родни артикули.

Хипермаркетите: Постановлението бе безусловно нелегално

Проверка в последните броеве на " Държавен вестник " демонстрират, че кабинетът " Борисов " не е възобновил разпореждане 70, което изискваше наложително веригите да обезпечат място за български артикули и чийто период бе до 31 декември 2020 година

Самите вериги остават на мнение, че наредбата като цяло е била противозаконна.

" Постановлението на държавното управление изтече с приключването на годината. По-важният въпрос е, че това разпореждане бе незаконно. И Европейската комисия задейства процедура против него. Тези позитивни резултати, които Министерството на земеделието регистрира (за повишение на броя на българските артикули във веригите - б.а.) са с помощта на доброволните ограничения на комерсиалните вериги и положителното им съдействие с производители и фермери, а не на съглашението ", разяснява пред Mediapool Йордан Матеев, изп.-директор на Сдружението за съвременна търговия(СМТ).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР