След като атакува износа на пшеница от Украйна, Русия е изправена пред собствено предизвикателство за доставка

...
От Джонатан Саул и Найджъл ХънтЛОНДОН (Ройтерс) – Липсата на
Коментари Харесай

От Джонатан Саул и Найджъл Хънт

ЛОНДОН (Ройтерс) – Липсата на кораби в Русия и намаляващият апетит на западните търговци на зърно за бизнес с Москва добавят към нарастващите разходи за преместване на руска пшеница във време, когато войната в Украйна се разля опасно близо до жизненоважни черноморски маршрути за доставка.

Президентът Владимир Путин обеща да замени украинското зърно с руски доставки за Африка след През юли Москва сложи край на споразумение, което осигури безопасно преминаване на хранителния товар на Украйна в Черно море, като наложи де факто блокада на съседа и атакува складови съоръжения в ескалация на войната.

Отговорът на Украйна, море -атаките с дрон срещу руски петролен танкер и военен кораб в неговата военноморска база Новоросийск, в съседство с голямо пристанище за зърно и петрол, добавиха към тези нови опасности за транспорта в Черно море.

Едуард Зернин, ръководител на Руския съюз на износителите на зърно, цитира потенциално влошаване на това, което той нарече „скрити санкции“, което „може да доведе до увеличаване на разходите за превоз и застраховка“ за Русия.

Това „ще бъде отразено в ценово ниво на пшеница и други зърнени храни на световния пазар“, каза Зернин пред Ройтерс.

Въпреки че износът на селскостопански продукти не е обект на преки европейски и американски санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, Москва казва, че ограниченията са наложени на банките и руските физически лица са „скрити санкции“ върху търговията с храни.

Финансовите рискове и рисковете за сигурността, свързани с търговията с Русия – усложнени от колапса на Черноморския коридор – увеличават разходите за товари за Москва и натискат към по-стари и по-малки кораби, управлявани от по-малко утвърдени корабни оператори, показва доклад на Ройтерс, базиран на разговори с 10 морски застрахователи, търговци и корабни компании.

Ситуацията поражда съмнения дали Русия може да поддържа рекордно темпо на износа и ако не бъде решен, може да тласне световните цени на пшеницата нагоре, казаха източниците.

Вече, преди изтичането на сделката, превозвачите на зърно и стоковите къщи бяха намалили експозицията си към Русия.

История продължава

Глобалните стокови къщи вече не помагат на Русия с механизмите за търговия със зърно. Cargill, Louis Dreyfus и Viterra спряха тази работа на 1 юли, като добавиха още натиск върху Москва да се справи с всички аспекти на сделките със зърно, включително транспорта.

Cargill заяви, че ще продължи да доставя зърно от руските пристанища. Той отказа допълнителен коментар.

Dreyfus, Viterra и ADM отказаха коментар, докато друга голяма международна група, Bunge, не отговори на искане за коментар.

„Няма да върви за да бъде лесно за тях (Русия)“, каза един ръководител от индустрията с познания за износа на зърно.

Миналата година Русия изнесе рекорден обем пшеница на кораби, наети от международни компании и търговци. Въпреки че износът остава силен, през последните няколко месеца се наложи да набавя повече собствени товари, разчитайки все повече на „сенчест флот“ от по-стари кораби, обикновено експлоатирани от компании, базирани в Турция и Китай, казаха трима източника от корабната индустрия.

„Сега има много малко информация за международните компании“, каза изпълнителният директор, който, както и други източници от индустрията, консултирани за тази история, поиска да не бъде назоваван поради чувствителността на въпроса. „Повечето от това, което излиза, се занимава с руски търговци, използващи (сенчести) кораби на флота, които международните търговци не биха докоснали“.

В знак на нарастващия лов на плавателни съдове от страна на Русия, нейните искания за чартъри се удвоиха до 257 през юли в сравнение със същия месец на миналата година, според данни от морската платформа Shipfix, която събира информация от стотици участници на пазара.

Данните не показват колко от заявките са били изпълнени или кой кораб участваха оператори.

Заявките за кораби са нараснали с 40% спрямо юни и е вероятно да се покачат още повече, тъй като износният сезон набира скорост.

Датската NORDEN и две други западни групи за корабоплаване които отказаха да бъдат назовани, казаха на Ройтерс, че са спрели да работят с Русия след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

ЗАСТРАХОВКА

Без черноморския коридор, както Русия, така и Украйна предупредиха през юли, че корабите, предназначени за пристанищата на другите, могат да бъдат третирани като легитимни военни цели, което три морски застрахователни източника казаха, че е допълнителен удар върху апетита за риск на западните компании.

Застраховка за кораби, които се насочват към черноморските пристанища на Русия в момента струва десетки хиляди долари в допълнителни премии дневно, казаха тримата източника, като цените се повишават след атаките на Русия срещу другите водни пътища на Украйна през Дунава през последните дни и отговора на Киев.

Черно море остава критична зона за руския износ, като други места са по-сложни и скъпи.

Един източник от корабоплаването, запознат с въпроса, каза дори преди застраховката, корабните оператори са таксували до $10 000 повече дневно за руски товари, отколкото за товари, напускащи наблизо пристанища в България и Румъния, тъй като провалът на сделката и ескалацията в Черно море натежаха.

Майк Солтхаус, ръководител на външните работи на водещия застраховател на кораби NorthStandard, каза, че откакто Съединените щати и Европа наложиха санкции, някои търговци и застрахователи се опасяват, че крайните действителни собственици на руските пристанища и терминали може да са свързани с определени лица.

„Структурата на собствеността не е очевидна от рутинна или дори засилена надлежна проверка“, каза той, което доведе до „ниво на нежелание при участие в руски сделки.“

Ръководителят на индустрията каза, че друг риск е, ако кораб трябва да закупи гориво от Русия, ситуация, според източника, която може да създаде проблеми със западните органи за прилагане на санкциите, правейки след това е по-трудно да се извършва неруски бизнес.

„Не е лесно да преминеш към нормалната търговия след това“, каза изпълнителният директор.

Руските черноморски терминали обработват около 70% от износа на зърно на страната. Те включват пристанищата Новоросийск и Таман.

„ТЪРГОВСКИТЕ БАРИЕРИ“

Въпреки напрежението, световните цени на пшеницата остават доста под пика след нахлуването на Русия миналата година предизвика страхове от глобална гладна криза . Премахването на повече украинско зърно от световния пазар може да увеличи натиска върху предлагането, освен ако руският износ или големите култури от други производители компенсират разликата.

Два източника казаха, че ескалацията на напрежението в Черно море вероятно ще влияние върху износа на Русия и обезсърчава корабните компании да докарват кораби до руските пристанища, особено по-новите кораби, които превозват повече.

В изявление за Ройтерс руското министерство на земеделието прогнозира, че износът на зърно ще падне с около 8% през Сезон 2023/24 от руския миналогодишен връх от 60 милиона тона. Не се посочва причина за спада.

Износът на пшеница ще намалее малко по-малко, до 44-45 милиона тона, каза Зернин, в съответствие с оценките на Международния съвет по зърното.

СТРОЙСТВО НА КОРАБИ

През декември министерството обяви план за изграждане на флот от 61 нови кораба за зърно, позовавайки се на „санкционния натиск и отказа на много международни превозвачи да си сътрудничат с Русия“.

Руските износители се нуждаят от 34 кораба със зърно с товароподемност 60 000 тона и 27 с капацитет 40 000 тона, каза министерството през декември. Не се казва кога те могат да бъдат построени от руските корабостроителници.

Руската държавна компания за земеделски лизинг Rosagroleasing заяви през март тази година, че е направила поръчки за флота от кораби за зърно, които планира да пусне на вода в рамките на три години.

Понастоящем не са докладвани поръчки за руски компании нито в страната, нито в чужбина, според данни от компанията за оценка VesselsValue. Новите кораби обикновено отнемат до три години, за да се построят.

Много от управлявания от Русия настоящ флот от 31 предимно по-малки кораба за насипни товари са на възраст над 30 години, показват данни на VesselsValue, което затруднява достъпа до някои пристанища с строги изисквания за кораби над определена възраст.

„Не виждаме Русия да изгражда свой собствен флот от нулата в краткосрочен план, за да отговори на непосредствените си нужди. Основният фокус ще бъде върху чартирането от търговския пазар“, каза Виктория Мичъл, анализатор в консултантската компания Control Risks.

(Репортажи от Джонатан Сол и Найджъл Хънт в Лондон, репортери на Ройтерс, допълнителни доклади от Полина Девит в Лондон и Гюс Тромпиз в Париж; редактиране от Франк Джак Даниел)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР