След изминалата динамична година за пазара на недвижими имоти като

...
След изминалата динамична година за пазара на недвижими имоти като
Коментари Харесай

Колко ни излиза да купим апартамент във Варна? Цените в центъра започват от 1900 евро на квадрат

След миналата динамична година за пазара на недвижими парцели като цяло, броят на покупко-продажбите с парцели на морето претърпя известно стесняване. За образец, бpoят нa cдeлĸитe във Варна ce cвива c близo 19%, ĸaтo в ĸpaя нa пъpвoтo тpимeceчиe на 2023 година дocтигнa 2813 покупко-продажби.

 

Купувачите във Варна се интересуват както от независими, по този начин и от редови, а даже и от къщи-близнак, демонстрира разбор на Адрес. Не липсва и интерес към двустайни жилища, които са най-честият избор при покупка с капиталови планове. На напред във времето излизат затворените комплекси и къщите, ситуирани наоколо до Варна, защото доста клиенти търсят затворена среда, която им дава сигурност и успокоение. Освен това, за значително хора притежанието на парцел в затворен комплекс с одобрено име е въпрос на авторитет. Такъв образец може да бъде Св. св. Константин и Елена, който се отличава с огромно предложение на цени, по-високи от междинните за Варна. Допълнителен мотор на пазара в Морската столица е интензивността в регионите с по-големи размери ново строителство като Възраждане и Пчелина.

Анализ на ценовите трендове през последните години

 

Варна е атрактивна локация за покупка и наем на жилище за хора от цяла България. Една част от тях са привлечени от опцията за насърчаване на личен бизнес. Някои търсят жилище, което да населяват, до момента в който завършат образованието си, други са привлечени от вероятността за сполучлива кариерна реализация в града или желаят да се снабдят с парцел, който да бъде на тяхно разположение по време на лятната им отмора. Не са малко и хората, които купуват жилище с капиталова цел, с цел да го отдават чартърен на туристи и летуващи в морската столица. Красивото море и златните плажове работят като притегателна мощ и за доста задгранични купувачи. Необходимостта от покупка на личен дом или ваканционен парцел се утвърди през последните години, което от своя страна докара до огромно търсене от страна както на купувачи, по този начин и на наематели във Варна, съобщи Pariteni.bg. 

 

Независимо от претекстовете си за покупка, купувачите са извънредно осведомени за положението на имотния пазар през днешния ден. Те интензивно търсят и съпоставят разнообразни предложения и добре разпознават рисковете. Склонни са да платят повече от плануваното, в случай че видят, че даден парцел е в действителност първокласен и дава отговор на условията им.

 

В идеалния център на Варна цените стартират от порядъка на 1900 – 2000 евро на квадрат. Изтегляйки се от центъра, сумите варират сред 1300 – 1500 евро на квадратен метър, а крайните квартали са в порядъка на 1000 евро за квадратен метър.

Фактори, влияещи на ценовата динамичност

 

Безспорно фактори като инфлацията, обезценяването на парите, общото повишаване на артикули и услуги, както и непредвидимите здравни, стопански и обществени промени въздействат върху развиването на редица сфери от публичния живот, като имотният бранш не прави изключение, защото той е директно обвързван както с приходите на хората, по този начин и с политиките на банките по отношение на отпущането на заем за покупка на личен дом. Всички тези процеси оказват въздействие върху държанието на купувачи и продавачи, което влияе и върху броя  на подписаните покупко-продажби, и на цените на жилищните парцели, считат специалистите.

Прогнози за придвижването на цените през 2024

 

Макроикономически фактори и влияние

 

На макроикономическо равнище, инфлацията оказва доста въздействие върху пазара на парцели, надскачайки даже въздействието на лихвите. Развоят на събитията в икономическата и политическата среда, както и построяването на тактики за надзор на инфлацията имат капацитет да трансформират динамичността на имотния пазар.

 

Местни особености и специфики на пазара във Варна

 

Характерно за варненския заможен пазар е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. На територията на морската ни столица се оферират доста двустайни и тристайни жилища, къщи, както и парцели от по-висок ценови сегмент. Част от купувачите са насочени по-скоро към жилища, намиращи се в здания ново строителство, които се характеризират с високо качество и функционално систематизиране на пространствата.

Възможни сюжети и прогнози

 

Жилищният пазар през 2023 година, както споменахме нагоре, претърпява растеж на цените който наред с високата инфлация, обуславя мощно търсене на парцели, само че незадоволително предложение, което в допълнение подтиква растежа на цените. В момента, междинната рента по ипотечните заеми устойчиво се задържа на 2.8%. Преобладаващото очакване в бранша на парцелите в този момент е, че може би през 2024 година лихвите на банките ще се вдигнат с към 0.5 процентни пункта, което няма да повлияе значително на жилищния пазар.

 

Съвкупността от тези фактори, както и инфлацията, неяснотата във връзка с цените на жилищата и лихвите по заемите евентуално ще накарат купувачите да изчакват, което ще докара до ограничение и на търсенето на жилища, само че това е единствено догадка и в случай че страната не влезе в криза, а приходите на хората продължат да нарастват, се чака и мощно търсене на парцели. Освен това, влизането на България е еврозоната ще бъде катализатор на пазара на недвижими парцели в цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР