След изчезването на Сашко от Перник издирването на хора стана

...
След изчезването на Сашко от Перник издирването на хора стана
Коментари Харесай

Поредица от изчезнали хора - някои открити живи, други не, а за трети все още не знаем нищо

След изгубването на Сашко от Перник издирването на хора стана една от главните тематики в публичния дневен ред. Само от началото на тази година в медийния фокус са попаднали минимум 10 случая на хора в неопределеност, с което се отбелязва растеж по отношение на отразяваните за миналата година. 

За множеството жители информацията потегля първо от обществените мрежи, където доброволци популяризират апелите за помощ и даже сами провеждат търсенето на изчезналите. Районите, в които изчезват следите на търсените, са из цяла България, само че усещане прави, че три от сигналите са от Варна, а два от тях са и с съдбовен край.

За страдание, чиновниците на Министерство на вътрешните работи откриват търсените мъртви в още два от случаите с хора в неопределеност от началото на годината.

Други три случая приключват щастливо - търсените са открити живи и здрави. 

Все още обаче в неопределеност са трима души, чието търсене интензивно продължава.

 Карта на случаите
Карта на случаите
Снимка: С. Върбанова, Dir.bg

Изчезнали и открити мъртви

Такива са случаите на 31-годишната Валентина от Варна, 77-годишната Елена от Чепеларе, 43-годишния Мартин от Варна, както и на 87-годишния дядо Йото от Пловдивско.

Валентина изчезва безследно на 1 януари 2023 година , дружно с двете си кучета, откакто чествала Нова година с приятеля си. Седмица по-късно майка ѝ подава сигнал в полицията и след множество оперативно-издирвателни мероприятия за определяне местонахождението на варненката излиза наяве, че тя е жертва на закононарушение. 

Тялото на Валентина беше намерено в замаскирана като горичка септична яма в парцел във варненската околност " Евксиноград ". За убийството ѝ полицията задържа 39-годишния ѝ другар, който я пребил до гибел. По натрупа на 31-годишната жена униформените са открили множество контузии в региона на гръдния панер, които са предизвикали увреждане на белите дробове. 

 Снимка: Bulphoto

Извършителят беше открит и арестуван за 72 часа, като следва да бъде решено дали ще остане дефинитивно в ареста.

77-годишната Елена от Чепеларе пък изчезна на 9 януари , когато отишла да си вземе пенсията от пощата, а по-късно се изгубила в покрайнините на Чепеларе. 

 Снимка: Facebook/Bulphoto

Последно дамата, която е имала увреждане на краткотрайната памет, е разговаряла по телефона със сина си. Казала му, че не се усеща доста добре, след което връзката прекъснала.

Елена беше видяна край писта " Мечи чал ". За страдание обаче, след няколко дни търсене от спасители на ПСС, подготвени кучета и доброволци, 77-годишната жена беше открита мъртва на 13 януари.



Следващият случай с драматичен край е на 43-годишния Мартин от Варна , който е бил забелязан за последно на 18 януари. Сестра му заяви в обществените мрежи, че той е открит мъртъв.

" Щастлива съм, че усетих добротата у хората, даже и непознати одобриха историята ми доста персонално, направихме всичко нужно, само че не успяхме. Мъкааааааа, плачаааааа и не мога да допускам. Пълен потрес, НО.... дано запомним Марти с хубаво и да го изпратим уместно във безконечният му път ", написа Грета Кръстева в обществената мрежа, откакто по-рано беше разгласила и апел за неговото търсене. 



От полицията в морската столица пък оповестиха, че трупът на 43-годишния липсващ е открит в дере край варненската околност " Ракитника ", само че към момента не са ясни аргументите за гибелта. Има данни, че Мартин е страдал от меланхолия.

Сигнал за изчезналия мъж е подал неговият татко на 24 януари, като е споделил, че не се е чувал със сина си дълго време преди този момент. Мартин е живеел самичък в къща в същата околност, наоколо до кв. " Галата ".

Намерен мъртъв беше и 87-годишният дядо Йото, чието тяло беше намерено също в дере до пловдивското село Красново. Изчезнал е на 29 януари от вкъщи си, а в селото го познават като някогашен преподавател - образован и учтив човек. 

Дядо Йото е бил с деменция, поради това полицията преглежда като евентуална версия той да се е изгубил и да е паднал самичък в дерето, след което да е умрял поради студа.

Изчезнали и открити

Подобно на случая със Сашко от Перник, други търсения също имаха своя благополучен край. Такива са случаите на 20-годишния студент Мартин от Пловдив, 18-годишния Кристофър от Мездра и три девойки от Варна. 

За Мартин от Пловдив заяви майка му София в обществената мрежа. Тя изясни, че младежът е трябвало да тръгне с трен за Стара Загора, където е студент по ветеринарна медицина и му предстоял изпит.

Мартин излиза от у дома на 25 януари вечерта и до 27 януари нямаше никаква информация за него.



Освен полицията, в търсенето на студента се включиха доброволчески групи от Пловдив и Стара Загора. В последна сметка момчето беше открито от униформените в София, откакто било видяно на Централната гара.

Оказа се, че Мартин не е липсващ, а избягал след скандал с майка си. Не вдигал телефона на никого, което принудило и околните му да подадат сигнал за неготово изгубване.

" Благодаря на всички, които бяха съпричастни, на всички, които споделиха моята обява, на всички доброволци, които се включиха в търсенето на Мартин. Вие ми върнахте вярата в положителното ", написа дамата в профила си, откакто стана ясно, че синът ѝ е открит.



Някои от коментиращите под обявата ѝ обаче я упрекнаха, че е вдигнала накрак цялата страна, без това да е било належащо.

Кристофър от Мездра , който страда от епилепсия, изчезна на 30 януари. Отново майката прикани всички, които имат информация за него, да я потърсят.

" Вече го няма към 24 часа, нямаме връзка и телефонът му е изключен, свързали сме се с полицията ", заяви майката. " Вчера си беше вкъщи, излезе на открито и след 17:30 часа телефонът му към този момент беше изключен. Не е взел документите си с него ", добави Емилия Петкова.

Кристофър беше разгласен и за общонационално търсене, само че служител на реда го разпозна на гарата в Мездра и пред униформените 18-годишният възпитаник изясни, че се скарал с родителите си и " решил да се поразходи по-дълго ".

Живи и здрави бяха открити и трите девойки - на 14, 15 и 17 години, от Варна. За изгубването им още веднъж заяви майката на едната от девойките, която по-късно подала и сигнал в полицията.

Те бяха открити на 29 януари след сигнал на жители, които забелязали две от тях във варненски търговски център. 

И трите девойки били от самото начало при прочут в къща в кв. " Владиславово ", оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в морската столица.

Безследно изчезнали и към момента се търсят

В тази рубрика попадат случаите на 25-годишния Емил от София, 21-годишната Ива от Ботунец и 29-годишния Цветелин от Ямбол. 

С изгубването на Емил Боев по време на празника " Сурва " в Перник още веднъж се проведоха доброволчески групи, които да го търсят. 

Мъжът е в неопределеност от 29 януари и е разгласен за общодържавно търсене. Той е висок към 180 см, с кестенява коса. В момента е с брада и мустаци. Бил е облечен с камуфлажно яке и мрачен панталон. Столичанинът е пристигнал в Перник поради Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва ".

В търсенето му, дружно с управляващите, вземат участие десетки доброволци, които претърсват града и периметъра към него.

" Тръгнал е нанякъде, евентуално да си прочисти главата. След този миг нямаме нови данни. Имаше няколко сигнала, само че всички те са безрезултатни. Вчера обхождахме планината. Не е по никакъв начин всекидневно да е без телефон, а го е оставил в колата. Автомобилът беше с разрушен прозорец, това се е случило, още когато е бил в компания от четирима души, която след това се разделя на по двама. Последното момче, което го е видяло, е останало в колата, спало е там, чакало го е да се върне, само че това такаи не се е случило ", описа братът на Емил.



Появиха се и фрагменти от камера, съгласно които той потегля към гората над Перник.

Всеки, който разполага с някаква информация за търсения, може да алармира на телефон 112 или в най-близкото ръководство на Министерство на вътрешните работи.

Следите на 21-годишната Ива пък се губят на 30 януари. Призив за нейното търсене насочва брат ѝ Георги във Фейсбук.

" ПОМОЩ ИЗДИРВА съдебна експертиза!!! ОТПРАВЯМ КЪМ Върховен административен съд СЛЕДНИЯ ПРИЗИВ ЗА ПОМОЩ СЕСТРА МИ ИВА Е В БЕЗИЗВЕСТНОСТ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 24ЧАСА КОЙТО Я Е ВИЖДАЛ ИЛИ ЗНАЕ НЕЩО ЗА НЕЯ НЕКА съдебна експертиза СВЪРЖЕ С МЕН 0895239184 ", написа Георги.

 Скрийншот: Facebook/Георги Г.

Девойката е облечена с черно късо яке и маратонки, с черна коса и зелени кичури е, висока е 160 см.

Близките на Ива нямат информация за какво тя може да е изчезнала. Споделят, че телефонът ѝ е изключен и не допускат къде може да се намира.

Все още в неопределеност е и 29-годишният Цветелин от Ямбол, за чието изгубване оповестява във Фейсбук сестра му. Мъжът е със специфични потребности и е лековерен, изяснява неговият лекуващ доктор.

" Още една фотография на изчезналия Цветелин Стоянов. Забелязан е за финален път на 20-ти януари, в центъра на Ямбол. Номерът на сестра му Нина, обявявам го с нейно единодушие - 089 6811728. Вече 13 дни го търси сама. Благодаря на всеки, който ще помогне ", написа кореспондентът на bTV Дани Атанасова. 



29-годишният мъж към момента се търси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР