След изборите в Германия, ще се промени ли страната -

...
След изборите в Германия, ще се промени ли страната -
Коментари Харесай

Посланикът на Германия у нас: Страната ни ще намери правилния път

След изборите в Германия, ще се промени ли страната - вижте изявлението за " Панорама " със посланика на Германия у нас.

- Германците избраха – малко от остарялото, малко от новото. Меркел още веднъж е на кормилото, само че компанията в колата ще е по-пъстра и шумна. И по този начин, трансформира ли се Германия?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия: В момента е мъчно да се каже. Разбира се, Народното събрание ще наподобява друго, с повече партии. Вероятно и партиите ще работят друго. Но дали това ще промени страната? Някои го споделиха в първите разбори, само че аз бих бил внимателен. Да изчакаме и да забележим по какъв начин ще проработи Бундестагът.

- Не си ли вярваше Германия, че е ваксинирана против настъплението на десните популисти? И по какъв начин ще понесе системата тези хора, когато към този момент са на предния ред?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : От много време допитванията посочваха, че тази партия би влезнала в Бундестага. Така че изненадата не е чак толкоз огромна. А по какъв начин Германия ще се оправи? За това съм изцяло спокоен. Може би ще има по-твърди политически противодействия в Бундестага. Но като цяло Германия ще откри верния път. А тази партия, Алтернатива за Германия, порасна, когато в страната влязоха 1 млн. бежанци. Тогава Анг. Меркел сподели: “Ще се оправим ”.

- Справи ли се Германия в действителност?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : При толкоз сложен въпрос не може да се каже: “справихме се ” или “не се справихме ”. Мисля, че сме на верен път. Че ситуацията е под надзор и тези миграционни придвижвания са овладени в допустими граници. Да не бързаме с оценките. Проследихте изявленията на федералния канцлер по този въпрос в последно време. Тя също сподели: “Тогава не всичко се разви идеално ”. И още: “Случилото се през 2015-та не трябва да се повтаря ”. Бяха подхванати редица ограничения, национални, а и в границите на Европейския съюз, които способстваха да се оправяме по-добре.

- Означава ли това, че Германия признава неточности?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Подобна обстановка като тогавашната не би могла да се преодолее без никакви неточности! Ситуация единствена по рода си, при която бе оказан неправдоподобен напън върху страната. Не всичко се разви идеално. Но по-късно опитахме да сложим нещата под надзор и да ги насочим в вярната посока.

- Като немски дипломат в България ще посочвате ли грешките и на българското държавно управление, политиците, даже на обществото? Или ще водите класическата дипломация на деликатни забележки зад кулисите?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Е, на първо време желая да опозная по-добре страната и хората. Наистина имам опит в района, само че първо ще направя това. А какви способи на работа ще употребявам, ще зависи от обстановката. Не мога нищо да изключа.

- Поставили ли сте си някакъв специфичен акцент?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Специалният акцент ще произтече може би от Вашето председателство на Европейския съюз. Искам да допринеса за добра връзка сред Берлин и София. Да се усъвършенства и съдействието, което и министър председателят Борисов високо оцени в своето приветствие към федералния канцлер за изборната победа.

- Някои Ваши прародители говореха за правосъдната промяна. А Вие?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Със сигурност тази тематика ще е на напред във времето. Вече са водени диалози сред Германия и България. Те ще бъдат продължени, тъй като тематиката към момента не е завършена.

- Не е завършена тематиката, казвате. От българска или от Ваша страна?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : И от двете страни. Знаете, в Европейския съюз се водят диалози по кое време да вземем за пример България ще се причисли към Шенгенското пространство. И други въпроси се разискват. Това значи и Европейски Съюз, и България, като под Европейски Съюз разбирам и Германия, да дадат своя принос, с цел да стигнем до резултати. И те да създадат допустима мечтаната крачка - пълноправното участие в Шенген.

- България постоянно е твърдяла, че Германия е най-големият ѝ юрист в Европейския съюз. Илюзия ли е това, или тъкмо противоположното: Берлин диктува, София работи?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : В Европейския съюз никоя страна не може да дава наставления на друга. Независимо дали е по-голяма, или по-малка. Съюзът е общественост на полезности, която преследва общи политически цели. При определянето на задачите обаче вземат участие всички. Натиск, наставления: с такива способи Европейски Съюз не може да работи.

- Когато Германия да вземем за пример чака да стане някаква промяна в България, това не е ли заповед?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Не! Може да приказваме за идеалните параметри за промяната. Но в границите на Европейски Съюз или в двустранните връзки това в никакъв случай не може да бъде заповед или наставление. А би трябвало да се реализира посредством разговор.

- Днес връзките на Германия с Русия на Путин и Турция на Ердоган не са доста леки. Как виждате ролята на България като по средата?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Диалогът е нужен и би трябвало да продължи. В него България може да помогне и да изиграе добра роля. България е комшия на Турция и има богат опит с Русия в исторически проект. Така че разчитаме, че гласът на България ще се чуе за това по какъв начин можем да съживим рационалния политически разговор.

- Какви са първите Ви усещания от България? Случи ли Ви се към този момент нещо забавно?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Да, да! Използвах първите си уикенди да се разходя пешком из града, а също и в покрайнините на София. Намирам за очарователно да пребивавам в град, пред чиито врати се издига висока планина. Да се разхожда човек горе по планинските пътеки след единствено половинчасово нанагорнище с въжен превоз: в никоя друга европейска столица няма такова прекарване.

- Но най-после един по-труден въпрос. Наближава Денят на немското единение. Няма ли през днешния ден невидима стена сред Изтока и Запада в Европа, в България, само че и в Германия?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, дипломат на Федерална Република Германия : Да, въпросът в действителност е доста сложен. Ако намеквате за политически стени, то аз съм оптимист. Виждам го в Германия, където десетилетия наред имаше разделяне. Тези стени, тези блокажи в мисленето изчезват от ден на ден и повече. Така е и в Европа, и тук. Познавам София от предходни години и се веселя да видя в този момент по какъв начин градът процъфтява. Развитието демонстрира, че стените изчезват. И това е добре.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР