След избора на новите членове на СЕМ-Пролет Велкова, номинация на

...
След избора на новите членове на СЕМ-Пролет Велкова, номинация на
Коментари Харесай

Кръгът Капитал издига Венелин Петков за генерален директор на БНТ

След избора на новите членове на СЕМ-Пролет Велкова, номинация на "Демократична България " и Симона Велева на "Продължаваме смяната ", в ход е сюжет за назначението на някогашния шеф на Новините на БТВ за Генерален шеф на Българска национална телевизия. Приближеният персонално на Прокопиев и подкрепяната от него Коалиция Демократична България - Венелин Петков разчита и на гласовете от членове на Съвет за електронни медии назначени от президента Румен Радев. Отношиния сред Радев и Венелин Петков има още от времето, когато журналистът е боен сътрудник и е правил филми за летците от Граф Игнатиево, където пълководец е актуалният президент Наблюдаващите медийния пазар бяха доста изнанадани от скоростното решение на Съвет за електронни медии за започване на процедурата за избор на Генерален шеф на Българска национална телевизия. Но бързането има своето пояснение. Първо то стана факт незабавно след избирането на Соня Момчилова от квотата на президента за началник на Съвет за електронни медии. Втората причина е в желанието на Има Такъв Народ и Тошко Йорданов да усилят броя на членовете на регулатора до 9 и по този метод да минамализират въздействието на Румен Радев в този орган. Техен претендент е Камен Воденичаров. В удостоверение, че се бърза за избора и че може би към този момент има определен човек е и късият период, който Съвет за електронни медии дава за показване на концепциите - до 27 май.
Че Венелин Петков е човек на Прокопиев и "Демократична България " приказва и фактът, че поради него по лично предпочитание се е отказала свръхамбициозната Севда Шишманова, която е близка фамилна другарка на Галя и Иво Прокопиеви. Групата от Кръга Капитал е сметнала, че доста по -голям късмет има Венелин Петков в сравнение с Шишманова.
След завладяването на БНР от хората на Капитал отпред със Силвия Великова и Ирина Недева/която е началник на основаната от кръга Капитал Асоциация на европейските журналисти/,сега на ход е и завоюването на другата социална медия-БНТ. Освен медийното въздействие, финансираните от страната медии имат и голям общ бюджет и реклами- съвсем 180 милиона лв.. Българска национална телевизия е с 82 млн.лв от страната и още 20 млн.реклами. При БНР е 62 млн.бюджет и над.10 млн.от реклами.
Ходът на Кръга Капитал с издигането на Венелин Петков е пресметливо замислено деяние поради обтегнатите връзки на президента Радев с "Продължаваме смяната " и тежките думи посред им. Освен това тъкмо в стила на Прокопиев е да измисля такива схеми, в които хем непосредствено да ръководи Българска национална телевизия, само че в същото време да е прикрит и да дърпа конците в сянка. Това е остроумен ход, тъй като обществената отговорност за публицистичната политика на Българска национална телевизия ще е на други. На президента Румен Радев, "Демократична България " и "Продължаваме смяната " с чиито гласове ще бъде определен шефът на Българска национална телевизия.
Но към момента не е споделил и последната си дума актуалният Генерален шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. Той съумя да изправи на крайници банкрутиралата социална медия след злощастното ръководство на Константин Каменаров.
Ако се случи схемата на Кръгът Капитал с Венелин Петков значи, че президентът Радев играе с десните от "Демократична България ", а това едва ли ще се хареса на неговите леви гласоподаватели и които сигурно ще се почувстват излъгани.

Емилиян Кънчев
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР