След инцидента в Полша и извънредната среща на НАТО –

...
След инцидента в Полша и извънредната среща на НАТО –
Коментари Харесай

Ангел Найденов и Велизар Шаламанов коментираха инцидента в Полша и извънредната среща на НАТО

След случая в Полша и изключителната среща на НАТО – тематиката разясниха в студиото на " Денят стартира " някогашните военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8230
Според Найденов, в случай че се съди по предварителните резултати от следствието на случая в Полша, което към момента продължава, няма предумисъл. Такива бяха заключенията на всички през вчерашния ден.

" Когато се появиха информациите за падналата ракета, международните водачи демонстрираха въздържаност и нерешителност и това беше характерността на всички реакции, в това число и на полските. Новината изправи на нокти света. Има две предпоставки за едно сходно отношение - първата е, че в случай че се беше оказало съветска ракета, това щеше да е причина за замесване на НАТО в спора. И второ - това към този момент означаваше ново равнище на войната и причина за глобализация на бойните дейности ", изясни Ангел Найденов.

По думите му, евентуално тази офанзива е един тип възмездие за обръщението на украинския президент на срещата на Г-20 или може би обвързвана с отношението на Г-20 към Русия. От друга страна, може да допуснем, че това е самобитно възмездие за провалянето при Херсон. Така или другояче отмъщението се трансформира в един от причините за деяние и за сходни офанзиви от страна на Русия, добави той.

Според Велизар Шаламанов, тази сдържана реакция е освен въпрос на политическа зрялост, само че и на съществуване на доста точни данни.

" НАТО организира противовъздушна, разследваща и възпираща интервенция по източните си граници. Изключително огромен брой изтребители са във въздуха и всяка ракета, всеки полет над украинското небе се следи. Имало огромна степен на убеденост, че става въпрос за случай. Въпросът обаче е по какъв начин България взе участие в тази противовъздушна, разследваща и възпираща интервенция, защото нито нашите самолети МиГ-29, нито нашите радари, нито нашите зенитни ракетни комплекси имат тази дарба. Затова би трябвало доста съществено да помислим за ускорение на превъоръжаването ", сподели Шаламанов.

Той добави, че не инцидентно испанските изтребители са у нас, тъй като нашите самолети и система не може да извършва тази функционалност, която е предоставена по източния фланг на НАТО. Единственото нещо, което работи на равнище е системата за командно ръководство и връзка, която е построена със средства от НАТО и като подаяние от Съединени американски щати, за бъдат обезпечени суверенитета и сигурността на България, добави Шаламанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР