След хаоса заради цените на тока, парното и водата, днес

...
След хаоса заради цените на тока, парното и водата, днес
Коментари Харесай

След хаоса заради цените на тока, днес депутатите гласуват сроковете в мораториума

След хаоса поради цените на ток а, парното и вода та, през днешния ден депутатите гласоподават периодите в мораториума върху цените, осведоми NOVA. Замразените цени да важат от през днешния ден до 31 март следващата година, оферират от " Продължаваме Промяната ", които са вносител на плана на решение.

Вчера болшинството в пленарната зала реши сметките да се пресмятат по старите цени, от 1 януари тази година. Това върза ръцете на Комисията по енергийно и водно контролиране, която трябваше да изиска ново повдигане на цените на ток а за бита.

Днешното съвещание стартира с предложение от ръководителя Никола Минчев точката да бъде включена в дневния ред и да бъде първа. Председателят на ПГ на ГЕРБ насочи контрапредложение точката да се прегледа, когато планът бъде качен на уеб страницата на Народно събрание и бъде раздаден на народните представители. Според Минчев обаче това се е случило още през вчерашния ден. Така след гласоподаване точката беше вкарана в дневния ред като първа. Последва предложение на Тома Биков съвещанието да се излъчва в националната телевизия, което също беше отхвърлено.

" Изначално концепция на решението беше да се запазят настоящите цени на електрическата енергия и по този метод да се избегне обявеното от КЕВР увеличени на цените. В решението обаче беше записано, че замразяването на цените се прави по отношение на стойности от 1 януари 2021 година Не беше регистрирано, че от 1 юли са в действие нови цени за битови консуматори, които са по-високи от тези от 1 януари. Ако оставим решението с редакцията от през вчерашния ден, рискуваме да създадем рисков юридически казус, което може да се пояснява като опит за изменение на цените на услугите със задна дата”, съобщи Петър Куленски от " Продължаваме Промяната”. Затова от ПГ на Политическа партия смятат, че предлагането би трябвало да бъде изменено и цените да са с настояща дата.

От трибуната се чу предложение и крайната дата да не бъде 31 март, а 30 април, защото в някои области на страната температурите през този месец към момента са ниски.

" Мъглата се раздуха. Стана ясно, че през тези три месеца те ще мислят за ограничения. Аз запитвам има ли някакво отношение държавното управление към този въпрос, министър-председателят, министърът на енергетиката? Питам за какво най-малко Лена Бориславова не пристигна и да каже каква е тяхната идея по въпроса. Тези неща не се вършат във краткотрайна комисия. Те засягат всички български жители. На второ място – не може по този начин с лека ръка да вършим ограничения. Виждам по какъв начин се одобряват мораториуми и на идващия ден се трансформират. Кой ще носи отговорност за тези ограничения? Временната комисия? Виждаме и друго – тръгнали сте след Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия могат да ви докарат единствено до някакъв банкрут. И през вчерашния ден бяхме упрекнати, че надали не ние сме измисли мораториума. Слушахме господин Гьоков, слушахме Нинова и предложихме това, което те споделят. И вие всички го приехте. После госпожа Лена Бориславова излезе и ви сподели, че сте некомпетентни. Днес се предлага друго, което е сходно, само че отново не се знае какво ще се прави”, съобщи Тома Биков и прикани министърът на енергетиката да пристигна в Народното събрание и да каже какви ограничения счита да предложи държавното управление.

Депутатът от ГЕРБ показа, че от парламентарната група на партията имали хрумвания и оферти, само че ги било боязън да ги споделят. Все отново обмисляли да ги показват пред народните представители. Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски обаче видя в думите му безочливост. Според него ГЕРБ са докарали страната до банкрут.

" Вчера кой предложи този мораториум? Кой предложи да е от 1 януари? И в този момент заставате тук и ни обвинявате. Хайде, по тази тематика да замълчите или се изказвайте професионално. Няма да позволим да хвърлят вашето незнание върху обединението, която е поела ръководството на държавата”, безапелационен бе той.

Изненадан от думите на Биков останал и Любомир Каримански от " Има подобен народ”, който упрекна ГЕРБ в двуличие.

" Припомням, че държавното управление е на два дни. Какво желаете от министър на два дни? Дайте му време да си влезе в пълномощията си изцяло и когато се обяснявате, че ще дадете опция на държавното управление, в действителност го направете”, прикани той.

На обвиняванията Биков отвърна с контраобвинения. Към служебното държавно управление. Според него по време на двата служебни кабинета не са препоръчани никакви ограничения в енергетиката.

" Дайте опция на Българска социалистическа партия да си кажат концепциите, само че не ги следвайте, тъй като ще се докараме най-после отново до някаква зима”, предизвести депутатът от ГЕРБ.

На съвещанието стана ясно, че основният прокурор е отправил искане да бъде продължено наказателното произвеждане против депутата Димитър Аврамов. Мирчев е срещнал народния представител с настояването, а той е дал единодушието си то да продължи.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР