След години запуснатост и разруха една от най-красивите сгради във

...
След години запуснатост и разруха една от най-красивите сгради във
Коментари Харесай

„Белият лебед на Дунав“: Синагогата във Видин отвори врати

След години запуснатост и съсипия една от най-красивите здания във Видин еврейската синагога още веднъж отвори порти. Тя ще продължи да действа, само че към този момент като културен център на името на родения във Видин художник космополит Жул Паскин.

Надеждите са новата облага да притегли повече туристи в града на Дунав.

Построена преди съвсем 130 години с дарения, Видинската синагога е била молитвен дом за  хиляди евреи, населявали града доникъде на миналия  век, измежду тях и 87-годишният в този момент Авраам Яков Папаро.

„ Е на това място сме играли и сме пели песни, цялостно беше с деца, беше доста радостно. Аз си припомням, че работеше до 1945 година в това число. Когато дойдохме след години - такава руина, такова нещо беше. Тук е било склад за жито, за не знам какво “, сподели Авраам Яков Папаро.

По времето на социализма множеството еврейски фамилии напуснали Видин, в това число и това на Авраам Яков, а синагогата последвала ориста на множеството храмове у нас.

„ През 1961 година година потеглих да изучавам в британската гимназия в София, тази постройка беше превърната в склад на градска търговия и отсам моите родители ми купиха едно пуловерче “, спомня си доктор Илия Калчев.

По щастлива случайност преди няколко десетилетия доктор Илия Калчев става притежател на олтара на постройката.

„ Един към този момент починал видински художник и ваятел, приключил в Краков, ме откри и ми предложи да закупя олтара на синагогата. Аз бях прочут като колекционер, събирах всичко. С една каручка, той се беше направил като лидер на рикша, бяхме завили всичко това в хартии, вестници и ми го достави. Оттогава аз го запазвам с вярата, че ще откри достойното си място там, където би трябвало да бъде “, уточни той.

Години наред постройката, която е монумент на културата, е била без покрив и застрашена от сриване.

За възкръсването в съвсем автентичния ѝ тип са вложени 10 милиона лева   по програмата " Региони в напредък ", откакто еврейската общественост в България " Шалом " дава постройка на Община Видин.

„ Държа да отбележа, че тук няма пластмаса, няма стиропор, няма нищо изкуствено, всичко е възобновено с естествени материали по старовремски способи. Тя отново е Белият лебед на Дунав “, акцентира проектантът Драгомир Йосифов.

Благодарение на отличната звучност от през днешния ден постройката ще приютява и музиканти. Благодарение на отличната звучност от през днешния ден постройката ще приютява и музиканти.

„ Много сме разчувствани. Мисля, че възобновената синагога е знак освен на положителните връзки сред Израел и България, само че и на положителните връзки сред двата народа преди и в този момент “, сподели Йоси Леви Сфари, дипломат на Израел.

Днес ще бъде формалното разкриване

Възстановяването на  втората по величина синагога в България съответствува с 80-годишнината от спасяването на българските евреи. По този мотив роденият във Видин Авраам Яков споделя:

„ Ние просто се радваме, че сме живи! благодаря ти, българско общество. Атеистите да не водят война против вярващите. Трябва да имаш толерантност. Щом не вярваш Бог, хубаво, само че недей да воюваш “, уточни той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР