След години, прекарани в търсене, дегустиране и проучвания, кулинарният водещ

...
След години, прекарани в търсене, дегустиране и проучвания, кулинарният водещ
Коментари Харесай

7 причини да пием ракия според Ути Бъчваров

След години, прекарани в търсене, дегустиране и изследвания, кулинарният водещ Учи Бъчваров откри своите 7 аргументи за какво в действителност е потребно да консумираме ракия по-често.

“Като човек, носещ семейството Бъчваров, ракията постоянно е била част от фамилната ни софра. Разбира се, тя би трябвало да се употребява с мярка и рационално ”, споделя Ути. “Е, разсъдъкът е много разтегливо разбиране въпреки всичко... И като стана дума за бъчви, те могат да бъдат от черница, акация или пък от дъб. Но най-хубавите бурета са така наречен пребити бурета. Младите такива са като младата жена - те желаят доста, дават доста и взимат доста и ще създадат ракията нападателна и стипчива на усет. Бурето би трябвало да се изтощи, да се умори. Именно това придава онази по този начин мечтана мекост и трансформира ферментиралия плодов сок в божествено пиво. Този способ се употребява и за изработката на най-изтънчените уискита. Не бъдете свидливи и стиснати за това количество ракия, което бъчвата изпива по време на процеса на отлежаване. Това е онази ангелска глътка, която бурето гълтам, с цел да е способно да даде един богат усет и в това време деликатност на златната течност. 

Защо тъкмо ракия? Нека ви споделя своите 7 постулата за това за какво е потребно понякога да си сипваме по 50 г от нея и да ѝ се насладим без възприятие на виновност:

1. Повлиява удобно имунната система

Ракията укрепва имунната система и ние всички знаем това от нашите баби, които я използваха по какви ли не способи, с цел да ни лекуват от всевъзможни настинки и грипове. Е, тогава не ни даваха да пием от чашите, само че мажеха краката, гърдите и шията ни с ракия, увиваха ни с вестници и магическото лекарство действаше като същинско знамение! Нейните затоплящи свойства са известни и потвърдени и по тази причина мисля, че чашка, цялостна с 50 г ракия, би трябвало да е постоянна наша компания, когато сядаме вечер на масата. 

2. Намалява и облекчава проблемите на дихателните пътища

Ракията притежава невероятни противовъзпалителни свойства и по тази причина постоянно я използваме при болки в гърлото или кашлица. Тя е и отхрачващо средство поради високото си наличие на алкохол, което работи разхлабващо на другите типове секрет. Твърди се, че ракията е способна даже да понижи признаците при астма.

3. Подобрява съня

Ракията ни успокоява и усмихва. Безспорен факт, дами и господа! Заради това свое успокояващо деяние тя работи отлично, стимулирайки съня ни. Чашка на вечеря преди лягане и заспиваме като дъб.

4. Държи ни млади

Ракията има свойства срещу стареене. Не вярвате? Да, знаем, че прекомерната приложимост на цигари и алкохол води до прибързано стареене и неприятно здраве. Но даже единствено чашка ракия съдържа толкоз антиоксидантни съединения, че те могат да оказват помощ за попречване на някои типове признаци на стареене, в това число кожни бръчки, когнитивни проблеми, неприятно зрение и други хронични здравословни проблеми, които се появяват с напредването на възрастта. Главен отговорник за това е и медът, който участва в някои типове ракии.

5. Грижи се за здравето на сърцето ни

Вече споменахме великите антиоксидантни свойства на ракията и това е подкрепено научно не от едно или два изследвания. Не забравяйте обаче, че злоупотребяването с алкохол е нездравословно за нашето сърце, а и за целия ни организъм. Затова... внимавайте с количествата!

6. Пази ни от рак

Елаговата киселина е мощно органично съединяване, която инхибира растежа и метастазите на раковите кафези. Все още изследванията в тази област са нови и доказателствата са относително малко, само че ги има. За мен са задоволителни и им се поверявам!

7. Балансира тежестта ни

Да, поради известното ми тънко телосложение, този абзац не звучи доста тежко от моя страна, само че стройната ми фигура не се дължи на пиенето на ракия. Защо?

Много типове алкохол имат високо наличие на въглехидрати, само че ракията не е един от тях. Различни изследвания настояват, че даже подтиква метаболизма и това я прави желан сателит на вашата паница със салата. 

Е, като един прочут табиетлия, доста горещо предлагам ракията да е ледена, постояла във фризера, а чашките да са заскрежени.

Наздраве, правилни приятели, животът е апетитен! Подобрява съня, укрепва имунната система и дори помага за отслабване, казва кулинарят. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР