След години отсъствие от афиша на Бургаската опера, балетът от

...
След години отсъствие от афиша на Бургаската опера, балетът от
Коментари Харесай

„Пепеляшка“ отново на бургаска сцена

След години неявяване от афиша на Бургаската опера, балетът от Прокофиевотново придвижва в баснословен свят

За феновете на изящното балетно изкуство Държавна опера – Бургас е подготвила вълнуваща изненада на 29-и март, вторник, от 19 часа в залата на Операта. Балетът по музика на Сергей Прокофиев „ Пепеляшка “ ще придвижи публиката в приказния свят на Шарл Перо, обичаният повествовател на вълшебни истории, съдържащи освен красиви чародейства, само че и зареждащи с религия в Доброто начало и очакване във вездесъщата мощ на Справедливостта. Сюжетът на приказната история е режисиран от проф. Хикмет Мехмедов. Балетният театър е следващата препоръка за проникновеното виждане на постановчика, за философското обагряне – с дълбочина, прочувствен нюанс и смислова обосновка, на построените облици, за търсене и реализиране на рискови равнища на естетическо подстрекателство, за изтънчен метод към детайлите, които се вплитат в цялостната картина на една приключена хубост. Възстановката на постановката е дело на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав към Бургаската опера.

В функциите на приказния сюжет, по музика на Сергей Прокофиев бургаската аудитория ще види: Даниела Туртуманова, която дебютира в ролята на Пепеляшка, Емил Йорданов, премиер-солист на Софийската опера и балет и на Бургаската опера, ще бъде в ролята на Принца. Като Феята на сцената във вторник ще се показа Анелия Иванова. В облиците на сестрите на Пепеляшка дебютират: Емона Георгиева, която направи ослепителен дебют на бургаската сцена в ролята на Маша в „ Лешникотрошачката “ от П. И. Чайковски през м. февруари т. год., и Натали Иванова. Като Мащехата ще се показа Елена Георгиева /дебют/. В ролята, на Учителя по танци, също дебютна за него, влиза солистът на балетната натрупа Теодор Цаков. Дебют в облика на Шивача прави и премиер-балетистът Даниел Тичков. Бащата на Пепеляшка ще бъде Светлан Николов. Като Шивачки ще се показват Яна Бердута и Ива Овчарова. В облиците на другари на принца влизат: Теодор Цаков, Даниел Тичков и Стефан Типиков. Във фееричния Валс-мазурка вземат участие като солисти: Яна Бердута, Ива Овчарова, Ивана Фиалковса, Събина Косева, Теодор Цаков, Даниел Тичков, Стефан Типиков. В красивата балетна приказност вземат присъединяване и актьори от ансамбъла на Държавна опера – Бургас и ученици на балетните паралелки на Националното учебно заведение за музикални и театрални изкуства „ Проф. Панчо Владигеров “ – Бургас.

Постановката на „ Пепеляшка “ има сантиментална стойност за феновете на ненадминатия сценограф и художник Борис Стойнов, който за жалост към този момент не е сред нас. Неговото невидимо наличие остава на сцената – посредством приказните декори, измежду които се играе балетната режисура. Атрактивните костюми на балерините са дело на неговата брачната половинка, също починалата Цветанка Петкова-Стойнова, и, както постоянно, се отличават с премерена помпозност, изящна и прецизна ръчна направа на всеки подробност и присъщ различим жанр, притежател на креативното амплоа на основателя си.

Балетът „ Пепеляшка “ е основан на приказката на Шарл Перо. Първоначално написването на балетна творба по нея е предоставена на Чайковски, само че композицията не се осъществя. Сергей Прокофиевпише творбата си сред 1940 и 1944 година, преустановяван от събитията през Втората международна война.

Билети за балетния театър могат да бъдатзакупени на касата на Операта, каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас.

За солистите:

Даниела Туртуманова:

Родена на 16 август 1995 година в гр. София. Възпитаничка на Национално учебно заведение за танцово изкуство в столицата. Висшето си обучение приключва в Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров“ – София – магистър, компетентност – балетна педагогика. Дебютира в основна роля в балета „Лешникотрошачката“ още през 2014 г, когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едвам от 2 месеца. През годините изиграва редица други основни и солистични функции. Ръководител е на “ Балетна школа за принцеси“ – Бургас. Носител е на доста награди като реализатор и възпитател.

Емил Йорданов:

Премиер-балетист. Завършил е Националното учебно заведение за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет стартира образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е към този момент примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и други През 2004 година получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни реализатори „ А. Петров “ в София. Носител на Почетна тапия за Деня на славянската книжовност и просвета от Министерството на културата на Република България. Получава премията „ Кристална лира “ за ролята си на Базил в балета „ Дон Кихот “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР