След години отлагане тежките решения за въглищната енергетика на България

...
Коментари Харесай

"Марица-изток" без край. Но с ново начало

След години отсрочване тежките решения за въглищната енергетика на България към този момент би трябвало да бъдат взети. Мините и ТЕЦ-овете, в които работят хиляди хора, не могат да продължат както до момента поради скъпите квоти CO2. Алтернативите са доста - ВЕИ, водород, акумулатори, промишленост, само че към този момент се върви към нови газови централи, които обаче няма да обезпечат претовареност.
За да могат няколко хиляди индивида, които не работят изключително доста, да не престават да взимат заплати от по 4 хиляди лв. и великански годишни бонуси, а синдикатите да прибират % от тези суми като членски импорт, всички българи би трябвало да заплащат по-скъп ток. И бизнесът също. Което ще направи стопанската система по-неконкурентна и ще ограничи опциите за повишение на заплатите на чиновниците ().

Така в резюме може да се изясни решението на горещия проблем с Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", което служебното държавно управление (а евентуално и президентът Румен Радев) взе тази седмица. Всъщност това не е решение, а отсрочване на решението за идващия кабинет и парламент. Подобен ход ненапълно е понятен - такава огромна промяна не може и не трябва да се прави от служебно държавно управление без настоящ парламент. От друга страна обаче, изкуственото финансово поддържане на нереформираната въглищна енергетика, което ГЕРБ правеше през последните 4 години, не може да продължава постоянно и колкото повече опити се вършат в тази посока, толкоз по-висока цена ще плащаме всички. В един миг, още в идващите месеци или най-вече година, България ще се окаже в извънредно неподходяща обстановка - изостанала трагично в процесите по рационализация, пропуснала благоприятни условия за финансиране, изгубила шанса да притегли нови вложители, губеща стотици милиони левове на година, без хоризонт за развиване и даже застрашена от евросанкции за непозволената държавна помощ.

От такова развиване никой няма да завоюва. Напротив - всички ще изгубят, даже синдикатите, които сега са най-големите съперници на промяната в енергетиката. Опитвайки се да запазят приходите си допустимо най-дълго, те, наподобява, не желаят да признаят неизбежното - че това води към загуба на работни места и цялостен социалноикономически провал във въглищните райони като Стара Загора. За съпоставяне, в други страни като Полша и Гърция точно синдикатите са един от моторите на промените, защото виждат благоприятни условия в енергийната промяна като привличането на нови вложители, повишение на добавената стойност на труда и качеството на живот. А даже балкански страни като Северна Македония и Албания, които не са в Европейски Съюз, имат към този момент сполучливи планове (). България обаче отхвърляше да гледа в тази посока през последните години и в този момент изостава трагично в процесите. А лансираните през последния месец незабавни оферти за промени, в това число в Плана за възобновяване, са на първо място безредни, в сравнение с положителни или неприятни (). Което още веднъж може да сътвори проблем - средствата и напъните да се разпилеят, без да се реализира мечтаният резултат.
Какво се случи
Критичната обстановка в комплекса " Марица-изток " не е изненада, само че ловко беше прикривана от държавното управление на ГЕРБ през последните години с илюзорни обещания към миньорите и наливането на стотици милиони лв.. В енергийната тактика на България до 2030 година и в Националния проект за енергетиката и климата, които бяха създадени от екипа на някогашния енергиен министър Теменужка Петкова, да вземем за пример вместо пътна карта за трансформацията на бранша имаше поръчки за потребление на въглищата до 2060 година А единствено през 2020 година за поддържането на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " страната похарчи близо 1 милиарда лева - 600 млн. лева под формата на опростени заеми към БЕХ и още над 300 млн. лева за квоти CO2. Въпреки това централата приключи годината на минус с 340 млн. лева, с което насъбраната загуба доближи внушителните 1.15 милиарда лева През това време оптимизации не бяха направени и не е планувано да се случат такива - нито в ТЕЦ-а, нито в мините, макар че и двете предприятия работят с извънредно понижен потенциал.
Топлоелектрическа централа " Марица - Изток 2 " работи с една трета от потенциала си през последните две години. Фотограф: Цветелина Белутова
Формално Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " трябваше да спре работа на 1 юли, когато стартира новият регулаторен интервал. Причината е, че скъпата й сила по закон не може да бъде включена в енергийния микс, който КЕВР прави за битовите консуматори, а не може и да се продава на борсата тъй като е неконкурентна. Синдикатите обаче заплашиха с митинги, в случай че централата спре и служебният министър на енергетиката Андрей Живков бързо издаде изключителна заповед за включването й с годишна квота за обезпечаване на електрическа енергия за битовите консуматори.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
Топлоелектрическа централа МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД Собствен капитал 30,7 Печалба -202,0 Активи 1633,3 Пасиви 1602,5 Брой заети 2371 Приходи 721,2 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК ЕАД Собствен капитал 838,8 Печалба 0,1 Активи 1188,8 Пасиви 350,1 Брой заети 7264 Приходи 582,8 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Това е обезверен популистки ход с политическа, само че не и икономическа логичност. В резултат на него цената на тока за бита ще се натовари в допълнение със скъпия ток на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а бизнесът ще заплаща по-висока цена " Задължение към обществото ", с която да се покрият разноските на централата. Освен това има действителен риск от наказателна процедура против България за непозволена държавна помощ.
Общият отрицателен резултат от това решение е към 250 млн. лв.. Този разход се стимулира единствено със заплатите на работещите в централата - над 2300 души. Реално обаче фонд работна заплата е 113 млн. лева и с цел да бъдат платени тези пари, всички българи би трябвало да похарчат четвърт милиард в допълнение. Тук разумно поражда въпросът за какво просто не се платят заплатите на служащите и да се спестят останалите 137 млн. лева, като ТЕЦ-ът спре да работи и стои единствено в запас. Отговорът явно отново е политически и се дължи в съответния случай от служебното държавно управление.

Оправданията, че неприятното финансово положение на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се дължи на високата цена на нездравословните излъчвания е първосигнално правилно, само че действително загубите в държавното сдружение започнаха да се натрупат още през 2014 година, когато квотите костваха 6 евро/тон. И продължиха да порастват през всяка от идващите години, макар че CO2 излъчванията не трансформираха цената си. От друга страна, още преди десетилетие Европейски Съюз е декларирал и присъединил в законовата си рамка ясни цели да понижи въглеродните излъчвания с 55% до 2030 година (на база 1990 г.) и част от това е точно повишаването на квотите. Така че българските управляващи още от първия кабинет на Бойко Борисов са напълно наясно за ориста на въглищната енергетика, само че не започнаха нищо, с цел да се избегнат трусовете като сегашния.
Капитал - брой 26
Какво не се случи Една от значителните задания, които не бяха решени, е либерализацията на пазара на електрическа енергия. Вече 10 години това е тематика, която непрекъснато се разисква, само че и в този момент, след 1 юли, една голяма част от бранша (снабдяването на домакинствата) ще бъде контролирана. Това спъва частните вложения в енергетиката, изкривява пазара и натрупа дефицити. Но пък обезпечава кратковременен политически комфорт посредством поддържането на относително ниски и закрепени цени на тока за бита.

Пак през последните 10 години не бяха написани даже критерии за енергийна беднотия и надлежно няма подготвени механизми и финансов запас за поддръжка на енергийно бедните семейства (около 32% от всички) при премахването на контролираните цени на тока за бита.

Заради тези два огромни пропуща на предходното ръководство не беше въведен и така наречен Механизъм за потенциали, който да разреши на страната да поддържа въглищните си централи най-малко до 2025 година Последният късмет за въвеждането му бе 1 юли 2021 година, само че поради изборите през април депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти отхвърлиха да гласоподават промяната в бранша.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР