След години на доминация в авангарда на технологиите за Гугъл

...
След години на доминация в авангарда на технологиите за Гугъл
Коментари Харесай

Гигантите и надпреварата за изкуствения интелект: Гугъл и Майкрософт кръстосват шпаги

След години на доминация в авангарда на технологиите за Google съперникът му Майкрософт, който към този момент има преимущество в облачните технологии, го изпреварва и като водач в генеративния изкуствен интелект, съобщи Франс прес. 

Двата американски софтуерни колоса разгласиха по-добри от предстоящите доходи и облага на фона на настоящата икономическа рецесия.

„ Алфабет “, компанията майка на Google, е осъществила оборот от близо 70 милиарда $ през първото тримесечие, от които 15 милиарда $ чиста облага.

Въпреки тези резултати, които надвишават упованията на пазарите „ вложителите имат малко аргументи да бъдат оптимисти “, съобщи анализаторът от „ Инсайдър интелиджънс “ Макс Уилънс. Рекламната активност на компанията „ е застрашена “, акцентира той.

„ Приходите на ЮТюб още веднъж са се намалили и фактът, че постъпленията на търсачката и други сегменти са нарастнали с едвам 2 на 100 свидетелстват, че главният бизнес на не се е сблъсквал с толкоз мощни насрещни ветрове отдавна насам “, твърди той.

Световният водач в цифровата реклама се сблъсква с инфлацията и покачването на лихвите, които са синоним на намалени разноски на рекламодателите.

Платформата ЮТюб е изправен пред конкуренцията на доста известния ТикТок.

Стрийминг услугата, сходно на Инстаграм и Снапчат,  е копирала формата на късите и занимателни  видеа, само че към момента не съумява да извлече обилни доходи от тях.

Google е съкратил към 12 000 души през януари (6 на 100 от персонала) и е преразгледал към намаляване проектите си в региона на недвижимите парцели, като в същото време е защитил статута си в изкуствения разсъдък.

Майкрософт очевидно е поел водещата роля в региона на генеративния изкуствен интелект, кадърен да основава наличие по поискване на всекидневен език), след стартирането през ноември на интерфейса „ ЧатДжиПиТи “ (ChatGPT), дело на калифорнийския стартъп „ ОупънЕйАй “,  в който е вложил огромно.

„ Aлфабет “ е обединил предходната седмица екипите на „ Брейн “ и „ ДийпМайнд “, с цел да форсира проучванията в изкуствения разсъдък.

„ Имаме опцията да създадем изкуствен интелект, а в дълготраен проект общ изкуствен интелект в услуга на човечеството “, написа в Туитър шефът на новото поделение „ Google ДиипМайнд “ Демис Хасабис.

Той има поради разпространяваната от „ ОупънЕйАй “ концепция за основаване на системи за изкуствен интелект, които се оправят по-добре от хората с когнитивни задания.

В търсене на новия софтуерен граал Майкрософт има още едно предимство – облачните услуги, бранш, в който се подрежда на второ място след Амазон.

„ Google клауд “ е генерирал оперативна облага от 191 милиона $ през първото тримесечие, като това поделение осъществя облага за пръв път.

„ Това е доказателство, че управлението работи действително към рентабилността на тази активност. На процедура обаче „ Google клауд “ остава надалеч зад главните си съперници и растежът му се забавя “, разяснява Уилънс.

При Майкрософт приходите от облачни услуги, които се опират в огромна степен на външни сървъри, само че и на изкуствения разсъдък, са скочили с 22 на 100 на годишна основа до 28,5 милиарда $. Те са над половината от оборота на компанията.

Майкрософт е записал оборот от 52,8 милиарда $ (+7 на 100 на годишна основа) и чиста облага от 18,3 милиарда $ (+9,4 на сто).

Акциите му са скочили с към 9 на 100 в електронната търговия след затварянето на борсата.

Акциите на „ Алфабет “ са поскъпнали с 1 на 100 след оповестяването на проект за пазаруване на акции от 70 милиарда $.

Текущото тримесечие също не се обрисува като елементарно за колоса от Силициевата котловина.

Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати планува да продължи да подвига лихвите, с цел да се бори против инфлацията, макар риска от криза, a aмериканските и европейските управляващи са все по-решени да реализират по-строг надзор върху огромните платформи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР