След години чакане, депото в гр. Бяла, Русенско, най-после заработи.

...
След години чакане, депото в гр. Бяла, Русенско, най-после заработи.
Коментари Харесай

В Бяла заработи новото депо за отпадъци

След години очакване, депото в гр. Бяла, Русенско, най-сетне проработи. То обслужва селищата от 6 общини в района. Хората обаче не престават да не хвърлят разделно боклука си, макар че на депото работи съвременна сепарираща апаратура.

Бяла

Сагата с построяването на депото в Бяла продължи повече от 10 години. Първоначално то трябваше да бъде финансирано с евросредства, само че построяването се забави, а по-късно стана ясно, че има некачествено осъществени действия. Междувременно се смени компанията реализатор, наложи се препроектиране, а община Бяла беше глобена с милион и половина лв..
Димитър Славов- кмет на Община Бяла: Срокът на програмата свърши. Наложи се 6-те общини да аплайваме пред ПУДОС, в това число и посредством заем, и посредством безплатна помощ. И планът се редуцира фрапантно, от 20 милиона на малко над 12,5 млн, от които 2 милиона заем от 6-те общини, а другото – безплатна помощ.
След откриването на депото на шестте общини Бяла, Борово, Ценово, Две могили, Опака и Полски Тръмбеш, са раздадени цветни контейнери, които са разпределени по кварталите. Остава обаче жителите да стартират да разделят отпадъка, което към този момент се оказва задача невъзможна.
Димитър Славов- кмет на Община Бяла: Имаме един мини цех – с поточна лента, със специфични барабани, сита, с магнити, които дърпат метала от поточната линия, с хора, които дърпат, в кабината, които сортират… Вече имаме балирани доста пластмаса хартия, пластмасата – по-цветове, че е по-добра след това цената. Това без старания няма да стане.
Ръководството на депото твърди, че пластмасовите контейнери не се изхвърлят при общия отпадък.
Татяна Коцева – шеф на Общинско дружество „ Регионално хранилище ” - Бяла: Това, което се събере и пристигна при нас, на сепариращата линия, която е зад нас, се разделят на обособени фракции. Всичко се балира в обособени бали, които може да ги видите тука, с разнообразни цветове. Това ще бъде предадено на компании, които рециклират хартиени, пластмасови, железни боклуци, с цел да може да се завърти цикъла на произвеждане, да не се получава това депониране в клетките, които са на депото. Да запазим нашата природа чиста, защото на тези, пластмасовите боклуци, цикълът им на разграждане е доста дълъг, със епохи.
Засега на депото е построена една клетка. Предвидено е тя да събира годишно 65 т боклук и ще бъде запълнена за 6 години. Ако сепарирането обаче се провали, преди да бъдат построени другите 2 кафези, ще възникне различен проблем.
Татяна Коцева – шеф на Общинско дружество „ Регионално хранилище ” - Бяла: Животът на клетката ще бъде доста по-кратък, тъй като тя ще се запълни за доста по-кратък интервал, в сравнение с е планувано по план, защото всеобщо са пластмасовите боклуци от бита.
Освен повече отпадък, провалянето на разделното сметосъбиране значи и липса на доходи, тъй като заложените от преработване средства няма да влязат в бюджета на районното хранилище. Което значи спомагателни разноски за шестте общини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР