След едноличното решение на Кирил Петков да изгони 70 руски

...
След едноличното решение на Кирил Петков да изгони 70 руски
Коментари Харесай

ТАСС: След посещението в Киев Петков обяви, че ще намали руската дипломатическа мисия в София

След едноличното решение на Кирил Петков да изгони 70 съветски дипломати ТАСС напомня, че в края на април по време на работното си посещаване в Киев Кирил Петков разгласи, че София желае да понижи размера на съветската дипломатическа задача в българската столица.

След това изказване към българското външно министерство е била образувана междуведомствена комисия, която да изследва този въпрос.

„ Решението да бъдат изгонени 70 съветски дипломати е невиждан акт в българската дипломация, който ще има дълготрайни последствия. То не е вземано от Министерски съвет, нито от съдружен съвет “, написа във фейсбук Корнелия Нинова. „ Българска социалистическа партия изрично не е съгласна с това решение, който и където да го е взел “, добави тя.

От България си потегля Пълномощният министър на Руската Федерация у нас Филип Воскресенски, който е най-високопоставеният посланик, заяви ТАСС.

По думите му измежду оповестените за личност нон грата 70 дипломати и членове на техническия личен състав с изключение на него са генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и шефът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

“В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички чиновници са изгонени, съвсем всички чиновници са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши чиновници би трябвало да изоставен България до 3 юли. Като включително влизат и членовете на фамилиите им, а това са повече от 200 души, които би трябвало да изоставен България “, споделя още Воскресенски пред ТАСС.

Той разясни, че Консулството в Русе се затваря, а консулствата във Варна и консулският отдел в София приключват своята активност. Съответно България е затворила консулството си в Екатеринбург.

Обявеният за личност нон грата посланик не разяснява какъв ответен отговор може да се чака от Кремъл на експулсирането на това голямо количество дипломати, само че отбелязал, че " дипломатическите връзки сред двете страни са се усложнили съществено ". Филип Воскресенски е същински посланик и го е споделил дипломатично, истината е, че дипломатическите връзки влизат в дълбока черна дупка от която скоро няма излизане....Да се затворят на практика двете най-важни консулства в два основни града като Варна и Русе, това е все едно да сложиш решетка на отворена врата, няма по какъв начин да влезеш отново през решетката....Това свърши за историята Кирил Петков и неговата свита преди да си тръгнат. Е, с нещо ги запомниха, да не е без никак.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР