След едногодишна разработка излезе мобилният уеб браузър CENO 2.1.0. Браузърът

...
След едногодишна разработка излезе мобилният уеб браузър CENO 2.1.0. Браузърът
Коментари Харесай

За мнозина това ще е полезно: излезе уеб браузърът CENO 2.1, който използва P2P мрежи за достъп до уеб сайтове

След едногодишна разработка излезе мобилният уеб браузър CENO 2.1.0. Браузърът е предопределен за образуване на достъпа до информация, когато директният достъп до нея е неосъществим. Например, когато интернет сегментите са изключени от световната мрежа вследствие на повреди или дейности на извършители. Браузърът е основан на енджина GeckoView (използван във Firefox за Android). И е уголемен с опцията за продан на данни посредством децентрализирана P2P мрежа. В нея потребителите вземат участие в пренасочването на трафика към външни шлюзове, които обезпечават достъп до информацията. Разработките на плана се популяризират под лиценза MIT. Готовите компилации са налични в Гугъл Play.

P2P функционалността е включена в обособената библиотека Ouinet, която може да се употребява в случайни приложения. Браузърът CENO и библиотеката Ouinet разрешават достъп до информация в обстановки до цялостно прекъсване на интернет. Като да вземем за пример вследствие на световни разстройства и повреди. В този случай наличието може да се популяризира от кешове или от местни дискове.

Проектът употребява кеширане на наличието от страна на всеки консуматор с поддържане на децентрализиран кеш на известното наличие. Когато потребителят отвори даден уебсайт, изтегленото наличие се кешира локално и се дава на членовете на P2P мрежата, които нямат директен достъп до ресурса или шлюзовете. На всяко устройство се съхраняват единствено данните, които са непосредствено поискани от това устройство. Идентифицирането на кешираните страници се прави благодарение на хеш от URL адреса. Всички спомагателни данни, свързани с дадена страница, като да вземем за пример изображения, скриптове и стилове, се групират и дават дружно посредством един идентификатор.

За достъп до ново наличие, до което не може да се реализира пряк достъп, се употребяват специфични прокси шлюзове (инжектори). Те се слагат във външни, неповредени елементи на мрежата, където към момента е допустимо да се откри връзка. Информацията сред клиента и шлюза се криптира, като се употребява криптиране с обществен ключ. Използват се цифрови подписи за идентифициране на шлюзовете и за попречване въвеждането на злонамерени шлюзове. А ключовете на шлюзовете, придружавани от плана, са включени в браузъра.

За да се получи достъп до шлюза, когато той не е директно наличен, се поддържа верижна връзка посредством други консуматори, които работят като проксита за препращане на трафика към шлюза. Данните се криптират с ключа на шлюза, което не разрешава на директните консуматори, през чиито системи се изпраща поръчката, да се намесват в трафика или да дефинират наличието. Клиентските системи не изпращат външни поръчки от името на другите консуматори, а или дават данни от кеша, или се употребяват като връзка за основаване на тунел към прокси шлюза.

Нормалните поръчки първо се пробват да бъдат доставени непосредствено от браузъра и в случай че директната поръчка не успее, се търси в разпределения кеш. Ако в кеша няма URL адрес, информацията се изисква посредством свързване с прокси шлюз или достъп до шлюза посредством различен консуматор. В кеша не се съхраняват чувствителни данни, като да вземем за пример бисквитки.

Всяка система в P2P мрежата разполага с вътрешен идентификатор, който се употребява за маршрутизиране в P2P мрежата. Но само че не е обвързван с физическото местонахождение на потребителя. Автентичността на информацията, излъчена и съхранявана в кеша, се обезпечава посредством потреблението на цифрови подписи (Ed25519). Предаваният трафик се криптира благодарение на TLS. За достъп до информацията за структурата на мрежата, участниците и кешираното наличие се употребява разпределена хеш-таблица (DHT). Ако е належащо, в допълнение към HTTP като превоз може да се употребява µTP или Tor.

CENO не обезпечава анонимност и информацията за изпратените поръчки е налична за разбор, само че единствено на устройствата на участниците (например хешът може да се употребява, с цел да се дефинира, че даден консуматор е посетил избран сайт). За чувствителни поръчки, като да вземем за пример такива, изискващи връзка с пощата и профила в обществените мрежи, се предлага да се употребява обособен частен раздел, в който данните се изискват единствено непосредствено или посредством прокси шлюз, само че без достъп до кеша и без да се откриват в кеша.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР