След една променлива година, изпълнена с геополитическо напрежение, икономически сътресения

...
След една променлива година, изпълнена с геополитическо напрежение, икономически сътресения
Коментари Харесай

Очакват пазарът на имоти да се стабилизира от средата на годината

След една променлива година, изпълнена с геополитическо напрежение, стопански разтърсвания и неравномерна парична политика, " Колиърс " (Colliers) предвижда процесът на стабилизиране на международния пазар на недвижими парцели да се затвърди доникъде на 2023 година, оповестиха от компанията.

Въпреки че в някои страни като Англия и Съединени американски щати към този момент се следи бързо възобновяване на цените, това не важи за всички. Инвеститорите могат да чакат огромни разминавания в метода, по който ще протече възобновяване в другите браншове и пазари през тази година. Това е мнението на одобрени световни вложители, взели участие в изследване на Colliers за задачите на отчета " 2023 Global Investor Outlook ". 

" Пазарите на недвижими парцели съставляват солидна, дълготрайна инвестиция и източник на приходи, когато ценовите равнища са по-ясни. Локалните събития и макроикономическите фактори към момента имат капацитет да нарушат позитивната инерция. Инвеститорите би трябвало да бъдат готови за утежняване преди усъвършенстване, в пазари, които са податливи на по-нататъшни разтърсвания ", споделя Тони Хорел, началник на отдел " Глобални финансови пазари ".

 istock istock

" Очакваме капиталовата интензивност да се ускори, когато централните банки прекратят повишението на лихвените проценти и настъпи по-голяма икономическа сигурност. Междувременно вложителите ще продължат да търсят преференциални покупко-продажби, като за задачата ще бъдат привлечени обилни средства ".

Цената на дълга и цената/доставките на сила са най-големите терзания за вложителите в Европа, Близкия изток и Африка.

Какво ще се случи с цените на парцелите у нас

Участниците в изследването на Colliers споделят, че цената на дълга е била огромното им терзание, като 78 на 100 декларират, че тя ще повлияе отрицателно на тактиката им за 2023 година Допълнително, 63 на 100 са декларирали, че съществуването на дълг ще има отрицателно влияние. Тези отговори са в сходство с настройките на вложителите в други световни райони – Азиатско-тихоокеанския и Северна и Южна Америка. 

При разглеждането на по-широки макрофактори районът на Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) се откроява, когато става въпрос за опасения по отношение на разноските за енергия/предлагането: 78 на 100 от вложителите в района на ЕМЕА показват доставките/разходите за сила като главен проблем. Други основни терзания са възходящото геополитическо напрежение – за 72 на 100 от респондентите и съмненията на валутните курсове (61 на сто).

 istock istock
Ликвидност и резистентност - мотор на благоприятни условия

Преходът към по-високи лихвени проценти ще продължи да оказва отрицателно въздействие върху цената на капитала, което ще докара до известни усложнения през 2023 година, изключително за неключови активи. Наблюдава се ускорение на опортюнистичното набиране на капитал, което демонстрира фокус върху търсенето на благоприятни условия в изискванията на актуалното пренастройване, които включват:

- Фондове за недвижими парцели от затворен вид, които доближават разпродажба. 

- Инвеститорите може да се окажат в затруднено състояние, когато става въпрос за рефинансиране. В тази връзка от ден на ден вложители изследват решения като мецанин дълг, мостови заеми и планово финансиране. 

Внимавайте с покупката на парцел на зелено

- Листвани на борсата фондове като капиталови тръстове за недвижими парцели (REITS) и строителни бизнесмени, които не престават да се търгуват с отстъпки по отношение на чистата стойност на активите, което основава благоприятни условия за придобиване на облигации и превръщане в личен капитал, вложение на капитал в съществуващи структури или в някои случаи приватизация.

Люк Доусън, Управляващ шеф, EMEA Cross Border Capital Markets, Colliers, декларира: " Отстъпките по отношение на NAV (нетната стойност на активите) в записания бранш остават високи, като следва да забележим по какъв начин частни финансови и сходни вложители се възползват от този арбитраж. Очакваме в Европа да се случат селективни сюжети на делистване, при които вложителите ще придобият надзорен дял в REITs и по-късно ще бъдат свалени от тържищата ".

 istock istock
Екологията, обществената сфера и ръководство са съществени фактори при избора на вложения

В по-широк проект критериите за екология, обществена сфера и ръководство (ESG) не престават да бъдат основен фактор при вземането на решения от вложителите. В предходния отчет на Colliers за световните инвеститорски вероятности през 2022 година единствено 10 на 100 от интервюираните вложители са имали тактика, която включва съображения, свързани с ESG. През 2023 година този дял е повишен до 17 на 100, като 45 на 100 от интервюираните желаят да се освободят от до 20 на 100 от съществуващия си портфейл през идващите пет години. 

" В отговор на желанията на наемателите, възходящите регулаторни условия и увеличаващите се разноски за употреба на активите, тази година вложителите премислят какво е стойностно (ценно/важно) и слагат по-голям акцент върху редица ESG фактори. Съществуват както упования, по този начин и повече доказателства, че активите със мощни характерности на резистентност могат да получат награда, а тези, които нямат, ще понижат доста цената си ", споделя Деймиън Харингтън, управител изследвания за световните финансови пазари и EMEA.

" Ще бъде забавно да се види по какъв начин тъкмо ще се разпредели капиталът в финансовия пакет във връзка с рефинансирането, модернизирането на активите, новото строителство или продажбата ".

Ключовите активи доминират

Пазарната волатилност накара вложителите да се съсредоточат върху фундаменталните фактори и отбранителните тактики. В трите района трите най-предпочитани от вложителите браншове за 2023 година са офиси (60 на сто), индустриални и логистични площи (60 на сто) и многофамилни сгради/BTR (жилищни здания за наем) (48 на сто). В Европа, Близкия изток и Африка офисите са водещи при избора на вложителите. Докато основните активи в одобрени, по-големи градове в ЕМЕА са желани от вложителите (55 на сто), единствено 7 на 100 декларират, че градовете от второ и трето равнище ще бъдат техният първи избор. И въпреки всичко 39 на 100 от респондентите споделят, че биха построили портфейлите си по този начин, че да включват композиция от местоположения от първо, второ и трето равнище, което отразява разбирането, че може да се наложи да бъдат търсени благоприятни условия в разнообразни европейски градове. 

 istock istock
Нарастващи разноски и идни провокации

Анкетираните вложители показват лихвените проценти (88 на сто), инфлацията (74 на сто) и спирането на веригата за доставки (68 на сто) като съществени макропредизвикателства за 2023 година Освен това настоящата инфлация и лихвените проценти подтикват увеличението на оперативните и строителните разноски, които към този момент са обилни, заради проблемите във веригите на доставки и повишението на цените на електрическата енергия. В международен мащаб 85 на 100 от вложителите декларират, че възходящите разноски за строителство ще окажат най-негативно въздействие върху способността им да извършват капиталовите си тактики, следвани от по-високите оперативни разноски (77 на сто). 

" Управлението на множеството възходящи разноски, които оказват въздействие върху недвижимите парцели, е от решаващо значение. Цената на капитала е единствено една част от уравнението ", сподели Крис Пилгрим, шеф на отдел " Глобални финансови пазари ". " Опитен сътрудник с локална експертиза може да помогне на вложителите да схванат пазарните нюанси, които оказват въздействие върху разноските и цената на активите ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР