След една историческа за страната ни визита в София през

...
След една историческа за страната ни визита в София през
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Байдън беше най-горещият застъпник за членството на България в НАТО

След една историческа за страната ни аудиенция в София през 1999 г, американският президент Джо Байдън, тогава сенатор, става най-горещият покровител за участието на България в НАТО. За визитата и основното ѝ значение за страната ни и за целия Балкански район, описа президентът Петър Стоянов пред Българска национална телевизия.

На 1 септември 1999 година сенатор Джоузеф Байдън идва в България в ролята си на представител на комитета по интернационалните връзки на Сената на Съединени американски щати. Среща се с президента Петър Стоянов, с външния министър Надежда Михайлова и с депутати. Той е пратен от президента Бил Клинтън в България.

Само след месец и половина беше първото в историята исторческо посещаване на американски президент унас. И Бил Клинтън от трибуната на " Александър Невски " се обърна към света и сподели България е другар на Западния свят - инвестирайте в България. Тези думи на Клинтън прозвучаха и в америка и в Европа и до доста огромна степен отвориха пътя на България в НАТО и Европейски Съюз ", напомня Петър Стоянов-президент на Република България /1997-2002г.

В София Джо Байдън споделя, че " страната ни е постигнала свръхестествен прогрес след разпадането на някогашния Съветски съюз ". Благодари за сериозната, по думите му, поддръжка, която държавното управление ни е оказало на Съединените щати за Косово. От диалога си тогава с Байдън, Петър Стоянов си спомня на първо място педантичната му информираност за България и Балканите. И на второ място неговото доста ясно разбиране за ролята, която Балканите ще играят в бъдещата класификация на Eвропа в прочут смисъл и на света.

" По това време някогашна Югославия беше раздрана от спорове и войни. В центъра на вниманието бяха Чехия, Полша и Унгария и всички бяха не запомнили за нашия ъгъл ", разяснява Петър Стоянов.

Историята демонстрира, че след тази аудиенция у нас Джо Байдън става най-горещият покровител на участието на България в НАТО.

" Нескромно е да кажа,че ние сме обърнали неговите настройки. Той пристигна с такава настройка ", акцентира президентът Стоянов.

По това време по думите на президента Стоянов, България е към момента съвсем незнайна за Запада, а и за Съединени американски щати. Затова и желанието му е страната ни да влезе в полезрението на света като цяло.

" Искахме да има и съвет за стратегически вложения, беше доста значимо американските вложители да се престрашат и да дойдат тук и България да влезе в новинарския поток, т.е. там да имаме наше лоби, което да работи за характерните ни ползи ", спомня си още президентът на Република България 1997-2002г.

Всичко това става факт и с помощта на благосклонното и приятелско отношение на президента Клинтън, който идва у нас през ноември - два месеца след Байдън.

" Със сигурност Байдън е измежду хората, които в най-големи елементи знаят какво се случва на Балканите и в частност в България. Да не приказваме, че доста значимо за един политик от подобен сан е да има персонални усещания, доста значимо е да е усетил атмосферата на хората в тази страна, доста значимо е да се е разходил един път в центъра на София, с цел да добие усещане, че България в действителност в никакъв случай с изключение на насилственото ни отделяне след 9-ти септември не е била част от европейската цивилизация ", счита Стоянов.

Затова и по думите на Петър Стоянов избирането на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати е от основна значимост за България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР