След двудневно заседание Общински съвет прие бюджета на Варна за

...
След двудневно заседание Общински съвет прие бюджета на Варна за
Коментари Харесай

След двудневно заседание приеха бюджета на Варна за 2024 година

След двудневно съвещание Общински съвет одобри бюджета на Варна за 2024 година с 30 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 16 „ въздържал се “, съобщи

Против решението гласоподава Георги Георгиев от „ Възраждане “. Той се обърна с „ горчиво “ към кмета Благомир Коцев и Иван Портних от групата на ГЕРБ. Последният гласоподава в поддръжка на бюджета дружно с сътрудниците си. С „ въздържал се “ гласоподаваха съветници от групата на Българска социалистическа партия.

Средствата, с които ще разполага града, са в размер на 764.2 млн. лв.. От тях бюджетът е 707.7 млн. лв., а 56.5 млн. лв. са средства от европейски планове и стратегии.

Разпределението на средствата по функционалности е 263.4 млн. лв. за функционалност „ Образование “, 41 млн. лв. за „ Здравеопазване “, 40.4 млн. лв. за „ Социално подкрепяне и грижи “, 200.2 млн. лв. за „ Инженерна инфраструктура “, 26.5 млн. лв. за „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “.

Средствата съставляват 37% от разходната част на общинския бюджет.

В финансовата стратегия продължава осъществяването на обекти, стартирани през предишен интервал. Текат дейностите по главен ремонт на детски площадки в трите детски градини " Щастливо детство ", " Валентина Терешкова " и " Ран Босилек ".

Заложено е още проектирането на нова постройка на Математическата гимназия, Като са планувани 920 хиляди лв..

В дофинансиране и локални действия са заложени средства от банков заем за ДГ " Хъшове " в размер на 3.4 млн. лв., за новия корпус на VII СУ " Найден Геров " - 3.3 млн. лв.. За уголемение на съществуващата постройка на ОУ " Васил Друмев " са планувани 1.9 млн. лв..

За Черноморския юношески център в кв. " Аспарухово " са заложени 80 хиляди лв. компютърна техника.

Средствата за опазване на здравето са 41 млн. лв.. Те са с 2.2 млн. лв. повече по отношение на в началото заложените. Увеличението се реализира след разисквания в обособените комисии. Средствата са с 4 млн. лв. повече по отношение на миналогодишния бюджет. Включени са повече средства за общинската инвитро стратегия. Капиталовата стратегия по това перо е в размер на 4 млн. лв.. От тях 1,34 млн. лв. са заделени за ремонт на детски ясли и на детски площадки за игра и спорт навън.

С близо 40,5 млн. лв. ще разполага Варна за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи. Социалната стратегия, която обгръща огромен кръг от консуматори на обществени услуги, възлиза на 5,8 млн. лв.. За асистентска поддръжка, включваща почасова обществена услуга в домашна среда, за заделени 5,1 млн. лв.. За обществени помощи Община Варна е възнамерявала 230,5 хиляди лв.. В бюджета за 2024 година са заложени също средства за нарастване на работните заплати в обществените заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи обществени услуги.

План-сметка „ Чистота “ в размер на 47 млн. лв.. За главен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата има заложени 81,2 млн. лв.. За реорганизация на част от бул. „ Ал. Москов “ ще отидат 4,7 млн. лв., за ремонт на бул. „ Девня “ – от бул. „ Ат. Москов “ до бул. „ Република “ - 9,1 млн. лв. и от бул. „ Васил Левски “ до ул. „ Преслав “ - близо 2 млн. лв.. Въвеждането на Зелена зона ще коства 8,9 млн. лв..

Бюджетът за функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ е в размер на към 26,5 млн. лв.. Над 4,4 млн. лв. са планувани за финансово подкрепяне на интернационалните и локални културни прояви, чиито хазаин ще е Варна. Средствата за общинския фонд „ Култура “ тази година са в размер на 1,8 млн. лв.. Общо за спорт има включени 11,7 млн. лв.. От тях към 2 млн. лв. са заделени за стратегия „ Спорт “.

При разглеждането на бюджета бяха взети под внимание предложенията, направени в другите комисии към Общински съвет. Голяма част от тях отпаднаха, а включването на други наложи преразпределение на средства и прекачване на финанси от едно перо в друго.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР