След две години прокуратурата мълчи по съмненията за свързани фирми,

...
След две години прокуратурата мълчи по съмненията за свързани фирми,
Коментари Харесай

След разследването на Марица: Проверката за школска ОПГ за...

След две години прокуратурата мълчи по подозренията за свързани компании, които са били препоръчвани под напън на шефовете за образуване на образования и семинари в учебните заведения

Повече от две години прокуратурата в Пловдив не е дала явен отговор на въпроса имало ли е проведена незаконна група при дейностите за образование на учители в Пловдив. За скандалния случай " Марица " писа в средата на април 2019 година

Тогава получихме сигнал от локални преподаватели, изпратен и до прокуратурата, за източване на бюджета по непозволен метод. Наш кореспондент потегли по следите и се натъкна на смущаващи обстоятелства. Оказа се, че няколко свързани компании от години въртят бизнес с образованието на учители, без да разполагат с нужната база и специалисти. А настоящите лица бяха от другарски кръг, който се въртеше към Регионалното ръководство по образованието.

За играчи в корупционната скица се сочеха 5 компании с съществена активност „ образование, семинари и консултантски услуги в областта на образованието ". Директори на учебни заведения в Пловдив и региона били принуждавани да работят точно с тях по отношение на подобряването на професионалната подготовка на учителите. Става въпрос за „ Юнивърсъл скул “ ЕООД, „ СЕГА 1612 “ ЕООД, „ КК Образование “ ЕООД и „ ИВ-ГИ 26 “ ЕООД и „ Креативен център за новаторски практики “.

Свързаните с тях лица пък бяха Валентина Дачева, която дава отговор за финансите в учебно заведение „ Христо Ботев “ в село Йоаким Груево, близкият до нея Пламен Петков и Петър Генов, който е наследник на някогашния специалист от РУО Георги Генов.

Три от компаниите бяха регистрирани на ул. " Кемера " 12 в " Столипиново ", само че репортерската ни инспекция откри, че там никой не ги е виждал и чувал.

Въпреки това се оказа, че компаниите са въртели активност в цялата страна, като са осъществили годишни обороти от десетки и стотици хиляди левове. Потърпевши ученически шефове пък описаха, че в случай че някой от тях не бил склонен да се „ възползва “ от услугите на посочените компании, в играта влизал доближен на ръководството преподавател по физическо, който обяснявал по какъв начин тъкмо би трябвало да се случат нещата и че единствено съответните компании би трябвало да правят въпросната активност. Следвали закани и инспекции от РУО, като се стигало даже до уволнения на шефове. А " послушните " учебни управления били склонявани да заплащат „ такса успокоение “. Срещу така наречен „ месечна вноска “ за абонаментно консултантско обслужване те не били притеснявани от контролните органи и даже получавали сигнали за идни инспекции. Парите се плащали от делегираните бюджети на съответните учебни заведения.

След следствието на " Марица " прокуратурата образува инспекция има ли в действителност проведена незаконна група в образованието. Задачата бе предоставена на бранш „ Икономическа полиция “. Резултатите от нея към момента не са огласени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР