След две години COVID епидемия, днес отново отбелязваме 24 май

...
След две години COVID епидемия, днес отново отбелязваме 24 май
Коментари Харесай

България почете светите братя Кирил и Методий, писмеността и културата


След две години Коронавирус зараза, през днешния ден още веднъж означаваме 24 май без ограничавания и ограничения. Празникът беше маркиран с шествия в цялата страна, в които участваха доста възпитаници, учители и културни дейци.

В София - във връзка 130 години от написването на " Върви, народе възродени " и 50 години от слагането на паметника Кирил и Методий пред Националната библиотеката, хор от учебни заведения, както и столичани и посетители на града, се включиха в всеобщо изпяване на химна.

Снимка: Ладислав Цветков


Шествие, усмивки и цветя. Така хиляди столичани и посетители на града означиха 24 май. В празничната гала се включиха възпитаници, преподаватели, студенти, учени, политици и общественици.

Кулминацията на тържествата беше пред паметника на св. св. Кирил и Методий.

Официалното слово тази година беше произнесено не от политици, а от 36-годишния стихотворец Иван Ланджев.

„ 24 май е най-безспорният ни празник, в календара ни няма различен толкоз безапелационен, безспорно мотив за споделена наслада. Машините ще се счупят, желязото ще ръждяса, само че същия този език, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява. Езикът е по-голям от страната, приказват го повече хора, в сравнение с има в страната. Освен това е по-възрастен от нея и живее по-дълго “, уточни поетът в словото си.

Снимка: Ладислав Цветков


Тази година 24 май бе маркиран пред реставрирания преди дни монумент на Светите братя Кирил и Методий. Високите повече от 4 метра фигури са сложени преди 50 години пред Националната библиотека. Монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев.

И тази година на 24 май имаше церемониал на буквите. Идеята е децата да подредят обичаните си букви и думи.

Снимка: Ладислав Цветков


На празника беше изработен и опит за най-масово осъществяване на химна " Върви, народе възродени " в деня, който означаваме 130 години от написването му. Близо 10 000 души взеха присъединяване в всеобщото пеене на химна на българската култура и просвета.

Приветствия и поздравления за празника насочиха и политиците у нас. Те оповестиха, че 24-ти май е най-обичаният ден за българите.

В цялата страна денят беше маркиран с празнични шествия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР