След два дни, на 18 февруари , е първата от

...
След два дни, на 18 февруари , е първата от
Коментари Харесай

Месопустна Задушница е в събота! ПЕТ неща, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се раздават на празника:

След два дни, на 18 февруари, е първата от трите огромни Задушници през годината – Месопустна. С името „ задушница “ назоваваме деня, на който почитаме мъртвите и се молим за душите им. Задушниците са променливи празници, защото датата им се дефинира от Великденските пости и празници.

Винаги обаче се падат в събота.

Тази събота ще посетим последните домове на околните, които към този момент не участват в делника ни и живеят единствено в душите, сърцата и спомените ни, с цел да ги почетем, да си спомним за тях и делата им, да ги споминем, да се помолим за душите им.

За да се отблагодарят на другите, отправящи молитва за техните близки, хората обичайно им дават подевки (раздавки). Храната, която раздаваме на Задушница е за живите, с цел да се помолят за умрелите ни близки, а не за самите мъртви, тъй че раздайте я на близки, познати, другари, небогати, просяци, съседи, а не я оставайте на гроба, както обичайно вършат в някои елементи от страната.

 Задушница жито

Какво се раздава на Месопустна Задушница 2023?

Има няколко храни, които наложително се раздават на Задушница, включително на Месопустна Задушница.

Варено жито е първата храна, която би трябвало да приготвите за Задушница, с цел да раздадете „ за Бог да елементарни “. Житото символизира Възкресението, тъй че подаването му на Задушница не е инцидентно. Житото е и знак на връзката ни със земята и предците ни, на корените ни, които не би трябвало да забравяме.

Хлябът или солените питки са друго, което следва да участва в пликовете, които подавате „ за Бог да елементарни “. Питата е неразривно обвързвана с традициите и обичаите ни, с най-щастливите и най-тъжните моменти от живота ни, тъй че наличието ѝ на Задушница не следва да ни изненадва. В някои региони поставя и пита със свещи на трапезата, към която се събира фамилията след посещаване на гробните места, с цел да почетат мъртвите. Хлябът в Християнската вяра символизира тялото на Христос.

Виното, символизиращо кръвта Христова, измила и изкупила греховете на индивидите, също е измежду отговорите на въпроса какво се раздава на Месопустна Задушница 2023. С него се и преливат гробовете – на кръст и с молитва към Бога.

Дребни сладки – те са методът живите да благодарят на другите живи, че се молят за душите на околните им, че не са ги не запомнили и ги споминат.

Може да приготвите и храната, която околните ви покойници са обичали приживе. Няма храна, която да е неразрешена на тази Задушница за подаване. Тъй като месото не се е заговяло – Местни заговезни са на идващия ден – 19 февруари –може да подадете и месо и локални артикули, в случай че сте си ги нарекли.

 свещи за Задушница

Не пропускайте свещите на гроба на умрелите, прекадяването с тамян, който символизира молитвата, и поднасянето на цветя – като знак на неувяхващата любов на живите към мъртвите даже и след гибелта.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР