След драмата в Бургас с убитите двама полицаи МВР обяви

...
След драмата в Бургас с убитите двама полицаи МВР обяви
Коментари Харесай

България е губила всичките си войни срещу мафията. Ще загуби и тази.


След драмата в Бургас с убитите двама служители на реда Министерство на вътрешните работи разгласи " война " на каналджиите. Само че дотук България е губила всичките си " войни " против проведената престъпност. Ще загуби и тази. Емилия Милчева изяснява за какво.

Ден за печал, бдение със свещи, проливен дъжд съболезнования, речи на държавници, люти закани от вида на как " отговорните ще бъдат осъдени с цялата суровост на закона ": това са условните рефлекси на властта при драматичен случай. Този неписан протокол бе спазен и след гибелта на двама служители на реда в Бургас. Патрулната кола, в която бяха, беше пометена от движещ се с висока скорост рейс, цялостен с незаконно минали границата дами и деца от.   

По този мотив президентското, служебният министър Иван Демерджиев, разгласи война на каналджиите. По данни на трафикът през на мигранти за интервала януари-юли 2022 се е нараснал 2,1 пъти по отношение на същия интервал на 2021, достигайки 7630 души. От тях единствено 834 са арестувани при незаконното си влизане, 1053 - на излизане, а нелегално пребиваващите, скрити на разнообразни адреси, са били 5743. И това са единствено тези, които Министерство на вътрешните работи е открило, в реалност броят им е по-голям.
Редакцията предлага
Как се пази границата

Българската страна е губила всичките си " войни "  срещу проведената престъпност. Ще загуби и тази. В тези борби няма нищо друго с изключение на пушечно месо, една-две оставки и непропорционални на напъните медийни интензивности, в които реченото се приема за сторено.

Не са нужни специфични дедуктивни умения, с цел да се направи разбор на риска въз основата данни за огромен брой случаи на незаконни пресичания на границата с Турция в югоизточната част - в Бургаска област, включваща и огромна част от Странджа. Районът там е най-труден за наблюдаване заради пресечения планински терен и не на всички места е затрупан със сигнално-охранителни системи. Въпросът е по кое време вътрешният министър споделя истината за оградата по границата с Турция. Дали когато на 5 август я инспектира и съобщи, че е в положително техническо положение, оборудванията са изправни, наличните сили се оправят и мотиви за терзания няма? Или три седмици по-късно пред bTV, обявявайки, че философията за бранене на границата е остаряла, разчита главно на жива мощ и персонално видял по какъв начин оградата се преодолява със стълба за няколко минути? Тази процедура от години е известна на жителите на пограничните села, които описват за трафиканти със стълби и ножици. 

Окаяното положение на оградата, чието строителство стартира през 2013 година при кабинета " Орешарски ", бе показано в особено видео от Министерство на вътрешните работи през октомври м.г., когато отпред на ведомството бе Бойко Рашков. В края на 2021 година МВР получи 5 млн. лв. за ремонта ѝ, а служебното държавно управление отпуска в този момент още 1.5 милиона лв.. Милиони са харчени и преди този момент, само че оградата е подигравка на преградно оборудване. 

Наред с това Министерство на вътрешните работи, което я стопанисва от м.г., не загатва в какво положение е интегрираната система за наблюдаване - нейните камери, датчици, координационните центрове, където се обработват данните, и други Последната социална поръчка за системата е от 2020 година - 10 млн. лв. без Данък добавена стойност.  

И въпреки че България има бодлива тел на границата си с Турция, а Гърция стена, незаконните мигранти минават и през двете. Защото корупцията е най-голямата врата.

Битки срещу… пешки 

Тези дни служебният кабинет разпореди към командированите на границата служители на реда, които са към 830, да се причислят и триста военни - за укрепване на защитата. Увеличеният брой пазители е прахуляк в очите на обществото. Спирането на тока и прекосяване на групи, когато на промяна са избрани патрули, няма да престане.   

От трафика на каптагон по време на тоталитарната страна до ден сегашен, когато през границите се трансферират хора, дрога, валута и акцизни артикули, няма канал, който да работи без съучастието на служители на реда и хора от службите и чадър на по-високо от приблизително равнище. Пред разнообразни медии Демерджиев изяснява, че няма данни да е обезпечаван " чадър "  на този рейс (в Бургас, б.а.), само че има информация, че служители на реда пропущат мигранти на границата. Дори заяви, че още преди две седмици бил упълномощил да се работи по откриване на чиновници, главно от Гранична полиция, забъркани в каналджийство, и даде обещание да бъдат изправени пред съда. Такива хора има до приблизително управително равнище, ограничи обсега служебният министър, оневинявайки по този метод висшето управление. Как ли е открито равнището - проверявали са и по-нагоре, само че не са разкрили нищо, или въобще не са проверявали?

Удобните отговорни

Сумите при трафика на мигранти варират сред 2000-2500 евро. Едва ли представящият се за 15-годишен Омар, карал рейса в Бургас, 18-годишният му съизвършител Ахмад и посоченият за мозък на интервенцията 49-годишен Абдуллах са единствените получатели на тези минимум 90 000 евро от хората в рейса. За да се откри до каква степен да стигали подкупите, някой от тримата сирийци би трябвало да проговори - в случай че не се опасява от " отмъщение "  в ареста. Към момента те наподобяват комфортните отговорни - мигранти, араби, мюсюлмани. Така се замитат въпросите за квалификацията на служителите на реда, уместността на дейностите на двамата починали чиновници на реда, инструкциите, които са получили, и отговорността на началниците им в Бургас.  

Извън полезрението остават и други тематики като да вземем за пример успеваемостта на службите. Имат ли информация какво става в общности от мигранти, които не са интегрирани - като Омар да вземем за пример, само че с помощта на филантропичния си статут се придвижват свободно. За подобен статут е належащо мнение на ДАНС.

Мигрантите, транспортирани с рейса, който умъртви двамата служители на реда в Бургас

Министерство на вътрешните работи не е известно с практиката да си почиства къщичката - в случай че някой от " своите "  се провини, в множеството случаи ги преназначават. (Така и не се разбра по какъв начин през 2016 каналджия завоюва социална поръчка на " Гранична полиция "  за транспорт на бежанци.) До премахване се стига по-често поради политически напън, в сравнение с заради нарушавания. На всеки министър на вътрешните работи са носени папки с доказателства за присъединяване на служители на реда в бизнеси с дрога, проституция, крадени коли, само че какво от това? Страх, преданост, зависимости, отвращение да е на нож с подчинените си - това затваря усти… Освен че не е признало за корупция, откогато е почнала мигрантската вълна, Министерство на вътрешните работи, осъществявани от гранични служители на реда над имигранти на границата, макар доста свидетелства.  

В безсмислените " войни ", които Министерство на вътрешните работи води - както против дрогираните водачи, по този начин и против каналджиите, жертва падат единствено пешките. Винаги ще се откри някой Омар или Ахмед да понесе цялата суровост на закона. Ченгетата, които държат “чадъра ”, ще продължат да работят с различен Омар. А техни сътрудници всяка година желаят едно и също - нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР