След днешното заседание на Министерски съвет от пресцентъра публикуваха и

...
След днешното заседание на Министерски съвет от пресцентъра публикуваха и
Коментари Харесай

Ето какви решения взе Министерски съвет днес

След днешното съвещание на Министерски съвет от пресцентъра разгласиха и решенията, които са взети.

Изменя се Устройственият устав на Министерството на защитата


Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Министерството на защитата, признат с Постановление на Министерски съвет № 5 от 2014 година

В подписаното Споразумение за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година е контрактувано в политическия кабинет към всеки министър, да бъдат назначени съветници по предложение на мандатоносителя и всеки от Коалиционните сътрудници.

Съгласно член 12, ал.1, т. 3 от Наредбата за използване на Класификатора на длъжностите в администрацията числеността на личния състав в кабинета на министъра е до 5 на 100 от общата бройка на администрацията.

Към момента в Политическия кабинет към министъра на защитата са разкрити 9 щатни бройки, избрани с Устройствения устав на МО, в това число заместник-министри, шеф на политическия кабинет и парламентарен секретар, както и съветниците към него.

С цел застраховане на поетия ангажимент се постанова откриване на спомагателни щатни бройки към политическия кабинет, които следва да се обезпечат от трайно незаетите длъжности в администрацията на министерството.

За осъществяването на плана на разпореждане не са нужни спомагателни разноски, които да бъдат утвърдени по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година за сметка на други бюджети по държавния бюджет.

Предложеният план на акт не води до влияние върху държавния бюджет.

В резултат на измененията се уточни и числеността на обособените административни звена с оглед новите функционалности и отговорности, при непроменена обща бройка на министерството.

Одобрена е актуализация на Картата на районните помощи на Република България за интервала 2022-2027 година

Министерският съвет направи техническо изменение в т. 6 от приложението към РМС № 644 от 1 септември 2021 година, с което е утвърдена Картата на районните помощи на Република България за интервала 2022-2027 година

Промяната е в резултат на Решение на Европейската комисия № С(2021) 8939 от 15.12.2021 година, с което на европейско равнище се утвърждава Картата. В него интензитетите са показани в съвкупна оптималната стойност (с натрупване), до момента в който в РМС № 644/2021 са разрушени на съставните им елементи. Чрез признатото техническо изменение ще се обезпечи унификация с решението на Европейска комисия и да се лимитират опциите за неверно съчетание на интензитет и бонуси.

С новата система от
бонуси с струпване се образува по-благоприятна обстановка в 11 от областите у нас (с изключение на областите Перник и София град) по отношение на интервала 2014-2020 година В 15 от районите по NUTS3 Европейската комисия резервира равнищата на интензитет, а в 2 има занижаване от 5 процентни пункта до края на 2024 година След тази датата понижението е 10 пункта по отношение на предходния интервал, което може да наложи Картата да бъде преразгледана през 2024 година

Както и досега, оптималните интензитети на помощта за огромни предприятия могат да бъдат увеличени с още до 20% при подкрепяне на дребни предприятия или с до 10% за междинни предприятия. Интензитетите не могат да бъдат превишавани.

Големите планове с възможни разноски над левовия еквивалент от 50 милиона евро са обект на поправен таван по формула, според Насоките и решението на Европейска комисия.

Решението на Европейска комисия за одобрение на Картата и изискванията в него са наложителни за осъществяване от всички админи на помощ в Република България.

Определен е съставът на Съвета за развиване на гражданското общество

Със свое решение държавното управление дефинира състава на Съвета за развиване на гражданското общество (СРГО). Законът за юридическите лица с нестопанска цел планува основаването на Съвета като съвещателен орган към Министерския съвет, с пълномощия по създаване и осъществяване на политики в поддръжка на развиването на гражданското общество.

Съставът на Съвета бе избран след провеждането на национално гласоподаване по електронен път, посредством уеб-базирана електронна платформа https://voting.government.bg/. В интервала 20 февруари - 17 юни 2020 година бяха осъществени поредно обособените стадии на изборната процедура - регистрация на искащите да вземат участие в гласуването и да бъдат определени в Съвета, инспекция на постъпилите заявки от Комисията по организирането и провеждането на процедурата за избор, гласоподаване за утвърдените претенденти, оповестяване на резултатите и класиране, установяване на физическите лица, представители на определените организации.

Избраните членове на Съвета са 14 неправителствени организации в социална изгода, с опит в реализирането на действия за поддръжка на развиването на гражданското общество и на гражданското присъединяване. Мандатът на определения състав е 3-годишен. Председател на СРГО ще бъда вицепремиерът Калина Константинова.

Избраните организации са:

1. Фондация " Български център за нестопанско право "
2. Сдружение " Български дарителски конгрес "
3. Фондация " Работилница за цивилен начинания "
4. Фондация " Светът на Мария "
5. Фондация " Български фонд за дамите "
6. Сдружение " Асоциация на европейските публицисти - България "
7. Фондация " Заедно в час "
8. Сдружение " Български Червен кръст "
9. Сдружение " Български хелзинкски комитет "
10. Фондация " За нашите деца "
11. Сдружение " Асоциация на парковете в България "
12. Сдружение " Българска асоциация за различен туризъм "
13. Фондация " Карин дом "
14. Сдружение " Еквилибриум "

Министерство на туризма ще има представител в УС на НАПОО

Министерство на туризма ще номинира собствен представител за член на Управителния съвет (УС) на Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО) за мандата 2022-2026 година

Законът на професионалното обучение и образование (ЗПОО) планува УС на НАПОО да се състои от ръководител и 24 членове, от които по осем представители имат страната, националнопредставените организации на работодателите и на служащите и чиновниците. Мандатът на членовете на УС е четиригодишен, като половината от членовете се сменят по квоти на всеки две години.

Според Правилника за активността на НАПОО Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и обществената политика би трябвало да имат наложително по двама представители, а Министерството на здравеопазването - един.

Останалите три министерства, които би трябвало да предлагат свои представители за членове на УС на организацията за всеки идващ мандат, се дефинират от Министерския съвет. През 2022 година изтича мандатът на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Другите две министерства, които имат членове в УС на НАПОО с мандат до 2024 година, са Министерството на стопанската система и Министерството на земеделието, храните и горите.

Правителството дефинира министъра на нововъведенията и растежа да упражнява правата на страната на капитала на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД

Правителството дефинира министъра на нововъведенията и растежа да упражнява правата на страната като едноличен притежател на капитала на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД, като в тази връзка са признати и съответните промени в устава на сдружението.

Разпореждането е по отношение на признатото на 13 декември 2021 година от 47-то Народно заседание Решение за приемане на конструкция на Министерския съвет на Република България. Народното събрание разпорежда на Министерския съвет в едномесечен период да уреди всички правни отношения във връзка със основаването и преобразуването на министерства, в това число функционалностите им.

В тази връзка, с Решение № 892 на Министерския съвет от 30 декември 2021 година е предоставено на министрите предприемането на незабавни дейности за изработването на оферти за съответни промени в закони, нормативни административни актове и други актове на Министерския съвет за реализирането на структурните и други промени в централната администрация на изпълнителната власт, произлизащи от признатата конструкция на Министерския съвет на Република България и Споразумението за взаимно ръководство на Република България за интервала 2021 година - 2025 година

Одобрени са промени в Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020

Правителството утвърди промени в Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020. Изменението на програмата планува част от дейностите по план за създаване на жп линията Волуяк - Драгоман да бъдат финансирани по Програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027. Това ще обезпечи опция за сполучливото осъществяване на 35-километровия сектор от железопътната автомагистрала до границата с Република Сърбия.

Към Програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 се трансферира и план за внедряване на интегрирана осведомителна система за ръководство на интервенции при бедствия и повреди в българските териториални води на Черно море. В обсега му е включено закупуването на профилиран транспортен съд за търсене и избавяне, и за реакция при комбинирани произшествия в морските пространства на България (пожари, замърсявания и др.).

Определени са разпоредбите за наемане на спомагателен личен състав по стратегиите за европейско териториално съдействие

С разпореждане на Министерския съвет са избрани изискванията и реда за избор на лица за подкрепяне на структурите за ръководство, осъществяване и надзор по стратегиите за европейско териториално съдействие (Интеррег) на Европейския съюз, в които България взе участие в интервала 2021-2027 година

Постановлението регламентира назначението на личен състав за Съвместните секретариати, Звеното за първо равнище на надзор и Информационните звена. С него се дефинират и разпоредбите за наемане на спомагателни чиновници в Министерството на районното развиване и благоустройството за ръководство на нови принадлежности като трансграничните интегрирани тактики за териториално развиване и Фонда за дребни планове.

Подборът на лицата ще се прави при условия и ред, избрани в методика, утвърдена от министъра на районното развиване и благоустройството. Средствата за заплати и осигуровки на чиновниците ще се обезпечават напълно от бюджета на съответната стратегия.

Постановлението е съществена стъпка в процеса на подготовка за осъществяване на стратегиите в интервала 2021-2027 година Изграждането на тези структури за ръководство ще даде опция да бъдат подбрани чиновници с висока подготовка и да се основат условия за навременно пускане на стратегиите за териториално съдействие.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на държавното управление община Перник получава парцел - частна държавна благосъстоятелност в гр. Перник. Ще бъде употребен за обществени действия, свързани с настаняване на нуждаещи се жители. Имотът е ситуиран на втория етаж в блок №14, вх. А и съставлява апартамент със застроена повърхност 64,71 кв. м, дружно с прилежащи към него мазе и таван.

С друго решение на държавното управление община Средец получава собствеността върху парцели - частна държавна благосъстоятелност в гр. Средец. Те съставляват четири жилището с обща застоена повърхност 259,12 кв. м, ситуирани на първите етажи във военни блокове № 5, 11 и 13. Към тях спадат и прилежащите четири изби и таванско помещение. Община Средец ще употребява парцелите за обществени действия, свързани с настаняване на картотекирани жители с открити жилищни потребности. Имотите, ръководени все още от регионалния шеф на Бургас, са с отпаднала нужда за регионалната администрация.

България назначава почетен консул в гр. Чандигарх, Индия

Министерският съвет одобри решение за назначение на индийския жител Сандийп Гоял за почетен консул на България в Индия, със седалище гр. Чандигарх и с консулски окръг, обхващащ територията на индийските щати Пенджаб, Харияна и Химачал Прадеш и съюзната територия Чандигарх.

Сандийп Гоял е предприемач с близо 40-годишен опит в региона на рекламата и медиите и има емфатичен интерес към развиване на комерсиалните и деловите контакти сред България и Индия, както и на връзките в региона на туризма, културата и образованието.

Назначаването на почетен консул, чийто консулски окръг обгръща териториите на индийските щати Пенджаб, Харияна и Химачал Прадеш, ще има позитивен резултат върху развиването на двустранното съдействие с Индия, поради значителната роля на тези щати за развиването на индийската стопанска система в области като търговия, вложения, земеделие, произвеждане на текстил и индустриално произвеждане.

Правителството даде единодушие за сключване на Споразумение за ротация по отношение на посланичество в Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка

Със свое решение Министерският съвет даде единодушие заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите да предприеме нужните дейности за сключване на Споразумение за ротация по отношение на посланичество в Одитния комитет на Европейската капиталова банка (ЕИБ).

Съгласно устава на Банката представителството на страните-членки в Управителния комитет на Европейска инвестиционна банка, състоящ се от деветима членове, и в Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка, състоящ се от шестима членове, се обезпечава посредством систематизиране на страните членки в изборни групи.

В подтекста на отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз са признати промени в устава на Европейска инвестиционна банка, които плануват образуването на две нови изборни групи посредством разделянето на някогашната изборната група, в която е България, дружно с Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения, които предлагат един вицепрезидент и член на Управителния комитет и един член на Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка.

Страните от новосформираните изборни групи предлагат поотделно един вицепрезидент и член на Управителния комитет, а дружно - един член на Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка.

Предвид настъпилите промени е належащо двете новосформирани изборни групи да подпишат съглашение за ротация на поста член на Одитния комитет. Представеният план е уравновесено решение, според което страните в двете изборни групи са показани равноправно, макар разликата в размера на присъединяване им в капитала на Банката, като е несъмнено двете изборни групи да оферират поредно представител на поста за интервал от три години. Определянето на реда на страните, които ще излъчват представител в границите на изборните групи, ще бъде направено е настрана съглашение в границите на групите.

Одобрен е план на писмо за оферта по отношение на радио-комуникационно съоръжение

Министерският съвет на Република България одобри решение за приемане на отчета на министъра на защитата по отношение на получено на 15.12.2021 година в Министерството на защитата " Писмо за оферта и приемане BU-B-UCH Радио-комуникационно съоръжение (Letter of Offer and Acceptance (LOA) BU- B-UCH Radio communications Equipment) " за придобиване на радио-комуникационното съоръжение.

В резултат на извършени съвещания с американската страна, на България е препоръчана оферта, отнасяща се за придобиване на радио-комуникационно съоръжение, която е план на интернационален контракт със страни Правителствата на двете страни.

Съгласно Закона за интернационалните контракти на България, този план би трябвало да бъде утвърден от Правителството, което следва да упълномощи избрани длъжностни лица за подписването им от България. Предвижда се контракта да се ратифицира от Народното събрание на България, което е изискване за влизането му в действие.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на енергийните министри на страните членки на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в Неформалното съвещание на енергийните министри на страните членки на Европейския съюз, извършено в интервала 21 - 22 януари 2022 година в гр. Амиен, Франция.

В рамките на съвещанието е разисквана още веднъж тематиката за енергийните цени и въздействието им върху европейските консуматори. Съгласно утвърдената позиция, за България е нужен съгласуван метод на ниво Европейски Съюз и взаимност сред обособените страни с оглед превъзмогването на провокациите, свързани с високите цени на силата в Европа. Целенасочените и ефикасни ограничения за справяне с казуса с високите енергийни цени изискват фокус както върху най- уязвимите консуматори, по този начин и върху поддържането на икономическа интензивност.

По отношение на тематиката, обвързвана с енергийната успеваемост, от страна на България е очебийно, че енергийната успеваемост е основен детайл в битката с климатичните промени и би трябвало да бъде координирана с другите политики. С значимо значение за сполучлив преход към климатична индиферентност са новите технологии, конкурентоспособността, превъзмогване на енергийната беднотия при гарантиране на енергийните доставки. Същевременно в процеса би трябвало да бъде регистриран националният капацитет на страните членки, географските особености и спецификите на националните енергийни системи.

На съвещанието бе извършена и взаимна сесия на министрите на енергетиката и на околната среда, на която са обменени отзиви, свързани с сливане на дейностите в региона на околната среда, енергетиката и климата в прехода към климатична индиферентност на Европейски Съюз.

Правителството утвърди резултатите от първото за 2022 година съвещание на Съвет " Общи въпроси "

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет " Общи въпроси " (СОВ), което се организира на 25 януари 2022 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова.

Съветът организира полемика по целите на Френското председателство за първите шест месеца на 2022 година Председателството слага акцент върху върховенството на закона, Конференцията за бъдещето на Европа, укрепването на изборния либерален развой, координацията по противодействието на COVID-19.

Министрите разискаха също законодателния пакет " Укрепване на демокрацията и честност на изборите ". Пакетът цели повече бистрота на политическия и избирателен развой в Европейски Съюз и се планува да влезе в действие преди идващите избори за Екологичен потенциал през 2024 година

СОВ беше осведомен с последните развития по Конференцията за бъдещето на Европа, както и в връзките EC-Обединеното кралство, свързани с използването на Протокола за Северна Ирландия.

СОВ организира полемика по отношение на координацията на ниво Европейски Съюз по противодействието на COVID-19. Приета беше проверката на Препоръката на Съвета за ограниченията за пътешестване в границите на Европейски Съюз, чиято цел е да улесни безвредното и свободно придвижване на жители в Съюза.

Одобрена е позицията на Република България за идния Съвет на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 21 февруари 2022 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Министрите ще проведат ориентационен спор по предлагането за даването на пазара на Съюза и за износа от Съюза на артикули, свързани с обезлесяване и утежняване на положението на горите.

Република България счита, че въвеждането на новаторски технологии за по-ефективно и продължително потребление на горските запаси ще способства за понижаване на натиска върху горите, обвързван с възходящото търсене на дървесина и артикули от дървесина. Подобряването на качеството на информацията за горите, както и самодейността за засаждане на нови 3 милиарда дървета в Европейски Съюз до 2030 година, препоръчани в Стратегията на Европейски Съюз за горите, несъмнено ще усъвършенства положението па горските екосистеми.

Министрите ще проведат продан на отзиви по тематиката за усилването на съгласуваността сред Европейския зелен пакт. Общата селскостопанска политика (ОСП) и комерсиалната политика в поддръжка на прехода към устойчиви продоволствени системи, на база на авансово дефинирани от Председателството въпроси.

Република България смята, че съгласуваността на другите политики е наложителна, по изисква повсеместен метод обхващащ всички области като земеделие, опазване на здравето и околна среда, както и превъзмогване на пропуските в знанията, съпротивата на заинтригуваните страни и другите полезности. По отношение на инструментите, които би трябвало да се активизират за гарантиране на съгласуваността, Република България смята, че хармонизираното законодателство в Европейски Съюз във връзка с агрохранителната верига е доста мощен инструмент за обезпечаване на единни правила и стандарти. Също по този начин считаме, че по този начин наречените " огледални ограничения " (внос на артикули с идентични условия за развъждане като тези в ЕС) ще подобрят отбраната на ползите, както на европейските производители, по този начин и на използва телите във връзка с вносните артикули.

Европейската комисия ще показа на Съвета информация по отношение на обстановката на пазарите на селскостопански артикули, след което ще се организира продан на отзиви по отношение на обстановката в другите браншове на страните членки.

За Република България продължава да е притеснително повишаването на цените на главните фуражни култури и смески, забележителното покачване на разноските за произвеждане в земеделието като разноски за горива и електрическа енергия и торове.

В точки " Други въпроси " Европейската комисия ще показа на министрите информация по отношение на отчета за режима за фитосанитарни ограничения при импорт в Съюза и разширението на потреблението на растителния паспорт в Съюза, а делегацията па Дания ще показа на министрите информация по отношение на предложение за единно европейско законодателство в региона на развъждането на кучета за търговия и продажбата.

Правителството утвърди българската позиция за Съвета на министрите на превоза на 21-22 февруари

Правителството утвърди план на позиция за съвещанието на Неформалния съвет на министрите на превоза, гр. Льо Бурже, Франция. Събитието ще се организира в интервала 21-22 февруари 2022 година

По време срещата ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на европейския превоз като реформаторски и способствуващ за постигането на задачата на Европейския съюз за индиферентност във връзка с климата до 2050г.

Правителството утвърди позицията на България за Съвета " Общи въпроси "

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет " Общи въпроси " (СОВ), което ще се организира на 22 февруари 2022 година в Брюксел.

Министрите ще стартират подготовката на мартенския Европейски съвет, като обменят отзиви по плана на анотиран дневен ред.

В рамките на СОВ ще се организира ориентационен спор по отношение на усилването на подготвеността, способността за реакция и устойчивостта при бъдещи рецесии. България поддържа продължаването на работата по тематиката в границите на Френското председателство и споделя нуждата от подсилване на потенциала на Европейски Съюз за отговор на рецесии, които получават все по-комплексен, трансграничен темперамент и имат голям брой измерения.

На СОВ ще се организира чуване по процедурата по член 7 от Договор за Европейския съюз против Полша в региона на върховенството на правото.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа. Ще бъдат разисквани методологията и графика за приемане на изводи на Конференцията.

Дневният ред на Съвета включва още информация за Срещата на върха " Един океан " (9-11 февруари 2022 година, Брест) и за връзките Европейски Съюз - Обединеното кралство.

Одобрен е законопроект за промени в Наказателния кодекс

Правителството и Министерството на правораздаването оферират изменение в Наказателния кодекс по отношение на компютърните закононарушения. Предложението е обусловено от обстоятелството, че през последното десетилетие компютърните закононарушения в Европейски Съюз и у нас са се нараснали доста, и всекидневно ставаме очевидци на огромни и разнородни хакерски атаки, нанасящи големи вреди на компании и интернет консуматори.

В тази връзка е изключително значимо за естественото действие на страната е да бъде обезпечена безпроблемна работа както на държавния уред и обектите от стратегическо значение в другите структуроопределящи браншове, по този начин и на частния бранш, а точно посредством по-добра наказателно правна отбрана против компютърните и компютърно обвързваните закононарушения, при които освен непозволено се достъпва дадена осведомителна система, само че и данните в нея се повреждат или унищожават.

С цел цялостното транспониране на Директива 2013/40/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 12 август 2013 година по отношение на офанзивите против осведомителните системи и за подмяна на Рамково решение 2005/222/ПВР на Съвета и с оглед обезпечаване на по- съответна отбрана на страната, бизнеса и жителите от непозволени действия, осъществени против осведомителна система, която е част от сериозната инфраструктура, както и засягащи техните съществени права, предлага се в глава втора, раздел VIII, глава трета, раздел VII и глава девета " а " от особената част на Наказателен кодекс включване на квалифицирани сформира на закононарушения за компютърни и компютърно свързани закононарушения с по-висок размер на наказванията с оглед реализиране на сходство сред публичната заплаха на тези закононарушения и плануваните от закона санкции.

Друга група промени включва актуализиране на нормативната уредба за противопоставяне по отношение на компютърно обвързваните закононарушения против интелектуалната и индустриалната благосъстоятелност, както и детската полова онлайн употреба.

Министерският съвет утвърди допълнения в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража

Министерският съвет утвърди законопроект, с който се основава правна уредба за осъществяване на решението на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по делото " Вецев против България " (решение от 2 май 2019 година, в действие от 2 август 2019 г.). С него е признато от Съда, че е нарушен член 8 - право на ценене на персоналния и фамилния живот от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи (Конвенцията).

Предлага се допълнение на член 250 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, като се основат алинеи, предвиждащи обвинените и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража да се конвоират на територията на страната, когато при изключителни аргументи от персонален и фамилен темперамент това е постановено от орган на правосъдната власт. Конвоирането ще се прави от Главна дирекция " Охрана " (ГДО), като при нужда може да изиска подпомагане от Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ".

В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират допълнения на член 391, алинея 3 от Закона за правосъдната власт, предвиждащи ГДО да конвоира обвинени и подсъдими на територията на страната, когато това е планувано в закон, а организацията и редът за реализиране на конвойната активност от чиновниците на ГДО да се регламентира с директива на министъра на правораздаването, в сходство с Конвенцията и практиката на Европейски съд по правата на човека.

Очакваните резултати от оферти законопроект са свързани с осъществяване на интернационалните стандарти в региона на правата на индивида и на решението " Вецев против България ". По-конкретно основава се законова опция да се извърши предписание на орган на правосъдната власт, който, откакто е сезиран с молбата на разположение с мярка за неотклонение задържане под стража да участва на погребението на негов непосредствен и откакто е направил съответна преценка за нейната основателност, я е почел.

Министерски съвет предлага промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители

Министерският съвет със свое Решение утвърди план на Закон за изменение на Закона за подкрепяне на земеделските производители. С плана се предлага административна конструкция към министъра на финансите да размени Изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от европейските аграрни фондове " като сертифициращ орган по Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Със същия законопроект ще се промени и наименованието на министерството и длъжността на министъра в осъществяване на Решението на Народното събрание за приемане на конструкция на Министерския съвет на Република България (обн., Дъждовни води, бр. 106 от 2021 г.; изм., бр. 110 от 2021 г.), с което Министерството на земеделието, храните и горите се преобразува в Министерство на земеделието.

Изменя се наредбата по отношение на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, и контрола над тях

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията и реда за реализиране на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, и контрола над тях в Министерството на вътрешните работи, призната с Постановление на Министерски съвет № 96 от 2011 година

Служителите от Постоянния корпус на европейската гранична и брегова защита, основан с Регламент (ЕС) 2019/1896 на Европейския парламент и на Съвета от 13 ноември 2019 година за европейската гранична и брегова защита и за анулация на регламенти (ЕС) № 1052/2013 и (ЕС) 2016/1624 (OB L, бр. 295 от 14.11.2019 г.), оказват ефикасна поддръжка на страните членки в напъните за отбрана на външните граници, противопоставяне на трансграничните закононарушения и ефикасното и стабилно връщане на противозаконни мигранти посредством присъединяване в взаимни оперативни действия на територията на страните членки или трети страни. За тези чиновници в Наредбата се основава наредба по отношение на съхранението на зачислено оръжие и муниции, когато са добавени към полицейските сили на Главна дирекция " Гранична полиция " при Министерството на вътрешните работи за присъединяване в взаимни оперативни действия.

Уредени са дейностите на Главна дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма " при Министерството на вътрешните работи, свързани с оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения.

Правителството одобри план за капиталов разход " Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от Силите за специфични интервенции "

Министерският съвет на Република България одобри решение за план за капиталов разход, обвързван с реализация на план " Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от Силите за специфични интервенции ".

Силите за Специални интервенции (ССО) извършват задания по трите съществени задачи на Въоръжените сили. Във връзка с тези задължения са и заявените качества от каталога на качествата за развиване на Водоснабдителна система на Република България. Силите за Специални интервенции развиват и поддържат качества за осъществяване на независими или взаимни интервенции във враждебна, непреднамерена или политически сензитивна среда. Това постанова както потреблението на високо квалифициран персонален състав, който е в положение да ползва характерните тактики, техники и процедури по този начин и на модерни предпазени мобилни платформи за обезпечаване на маньовър, огнева мощност и командване и ръководство.

С реализацията на плана " Повишаване на подвижността и отбраната на персоналния състав от силите за специфични интервенции " се цели: Достигане на условия над минималните за окомплектоване на формированията от ССО с нужната автомобилна техника; Придобиване и употреба на модерни предпазени мобилни платформи за обезпечаване на инфилтрация/ексфилтрация, здравна евакуация, евакуация на техника, маньовър, огнева мощност, командване и ръководство на тактическите формирования от състав на Съвместното командване на специфичните операции; Изграждане на модерна и устойчива информационна и осведомителна поддръжка на формированията от Съвместното командване на специфичните интервенции изпълняващи задания независимо или във взаимоотношение с стандартните сили в цялата Съвместна зона на операциите; Повишаване на подвижността, самостоятелната и групова балистична отбрана и минимизиране на рисковете за живота и здравето на персоналния състав при провеждането на Специални операции; Постигне на оперативна съгласуемост със страните членки на НАТО и Европейски Съюз при присъединяване в взаимни операции; Преодоляване на недостига от качества за покриване на условията на Цели за качества.

Приет е Актуализиран план за капиталов разход " Модернизация на танк Т-72 за потребностите на танковите формирования на Сухопътни войски "

Министерският съвет на Република България одобри решение за приемане на Актуализиран план за капиталов разход, обвързван с реализация на план " Модернизация на танк Т-72 за потребностите на танковите формирования на Сухопътни войски ".

Танковете остават основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на формированията на Сухопътните войски. Като главно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те би трябвало да имат качества за привеждане в подготвеност в къс период, акуратност, далекобойност, усъвършенствана подвижност, живучест, оперативна дегизировка и самостоятелност.

С реализацията на плана се цели превъзмогването на софтуерното закъснение на танковите формирования във връзка с системите за ръководство на огъня, защитеност на връзките и ситуационната информираност.

Актуализираният план за капиталов разход регистрира нуждата от доставка, монтаж и интеграция на КВ/УКВ радиостанции с вграден криптомодул.

Изпълнението на плана ще способства за реализиране на оперативна съгласуемост на силите и средствата както в народен, по този начин и в съюзен формат. Това от своя страна ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР