След десетилетни борби и предвид призивите на цивилизования свят в

...
След десетилетни борби и предвид призивите на цивилизования свят в
Коментари Харесай

Историческо: Саудитска Арабия позволи на жените да шофират

След десетилетни битки и поради апелите на цивилизования свят в Саудитска Арабия ще бъде разрешено на дамите да карат.

Това ще се случи откакто през вчерашния ден Крал Салман издаде декрет, с който се заповядва на управляващите да стартират да издават шофьорски книжки и на дами от юни 2018.

Нравствена полиция бие мощно и позорно за целувка или флирт

Потресаваща свирепост в Индонезия

Новината провокира голяма наслада у жени-активисти в арабската страна и по целия свят.

До този миг това беше единствената страна в света, където беше налично сходно ограничаване върху дамите.

Saudi Arabia women hail end of driving ban https://t.co/ACy17eYZ0C
— BBC News (World) (@BBCWorld) September 27, 2017
Причината е, че ръководството на кралството се основава на ислямската сунитска идеология уахабизъм. В нея дамите са лишени от голям брой цивилен права. Те не могат да се обличат свободно, а на множеството обществени места би трябвало да бъдат придружавани от мъжки член на тяхното семейство.

Монархията обаче възприе посока на компромисни стопански и обществени промени в последните години. Този месец на дамите за пръв път им беше разрешено да участват на тържества по случай националния празник.

„ Не можех да допускам. Започнах да се дръзвам, да подрипвам и да викам. Това е огромна победа. Ще си купя мечтаната ми кола – кабриолет Мустанг, оцветен в жълто и черно”, съобщи Сахар Насри, локална активистка за правото на дамите да карат, представена от Би Би Си.
 Шофиращите саудитки към този момент няма да са застрашени от затвор Шофиращите саудитки към този момент няма да са застрашени от затвор
На дамите в кралството ще се разреши да карат на всички места и да се учат на шофиране без да им е нужно разрешение от мъж.

Отпадането на възбраната идва след всеобщи митинги на дами през 1990, 2011 и 2013, както и непрестанни акции, в които саудитки разгласиха клипчета в мрежата, на които е очевидно по какъв начин карат.

Срещу доста от активистките обаче бяха реализирани властови репресии, като някои попадаха и в пандиза за шофиране.

How Saudi Arabia’s first generation of female lawyers is helping women realize their rights: https://t.co/Q4xeX1Hksu #TNYarchive pic.twitter.com/m6vwhwT7HD
— The New Yorker (@NewYorker) September 27, 2017
Новината провокира наслада и утвърждение измежду доста хора в страната, както и такова от интернационалните й сътрудници.

Същевременно част от популацията продължава да е настроено консервативно и изрази отрицание от решението на краля си.

„ Жените в моята къща няма да шофират”, гласи един от саудитските хаштагове, заляли обществените мрежи от през вчерашния ден вечерта насам.

Saudi Arabia to allow women to drive as of June 2018. It was the last country in the world to ban women from driving https://t.co/0jEe0hCXM3 pic.twitter.com/6sIkqW643V
— AFP news agency (@AFP) September 27, 2017
Въпреки такива настроения управляващите в кралството последваха историческото си решение с още една дребна стъпка към понижаване на половата дискриминация.

Днес Рияд назначи първата жена-говорител в историята си. Нейното име е Фатима Баешен и тя ще работи в саудитското посолство във Вашингтон.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР