След десетилетия на засилваща се глобална интеграция рискът светът да

...
След десетилетия на засилваща се глобална интеграция рискът светът да
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Има риск от икономическо разделяне на света

След десетилетия на засилваща се световна интеграция рискът светът да се разпадне на съперничещи си стопански блокове нараства. А това е сюжет, който би бил неприятен за всички, в това число за европейците, съобщи в тирада пред Брюкселския стопански конгрес ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Тя се включи в конференцията, озаглавена “Глобално напрежение и лимитирани запаси. Изграждане на нов конкурентен модел за Европа ”, чрез видеообръщение и изнесе лекция на името на Томазо Падоа-Скиопа, някогашен министър на стопанската система и финансите на Италия и един от бащите на общата европейска валута.

 

Георгиева уточни, че рискът от делене на света идва в извънредно неуместно време, когато световният напредък е извънредно слаб по исторически стандарти – както в кратковременен, по този начин и в средносрочен проект.

 

Според Георгиева обаче централните банкери не би трябвало да “свалят гарда ”, до момента в който упоритата инфлация не бъде изцяло овладяна, въпреки и стягането на паричната политика да пречи на растежа и да разкрива някои финансови уязвимости.

 

Европейски Съюз, както и множеството развити стопански системи, е изправен пред това двойно предизвикателство – закъснение на растежа при към момента висока инфлация, прибавя Георгиева. МВФ предвижда растежът в Европейски Съюз да спадне от 3,7 % през предходната година до 0,7 % през актуалната, а по-късно да продължи да се възвръща със скромни темпове.

 

Същевременно упованията са инфлацията да се намали от над 9 % през предходната година до над 6 % през тази и в множеството страни да не се върне към целевите стойности до 2025 година

 

Управляващият шеф на МВФ похвали политиците в Европа за реакцията им след нахлуването на Русия в Украйна, довело до внезапен скок на цените на силата и задълбочило рецесията с разноските за живот на целия континент.

 

Тя обаче посочи, че Европейски Съюз ще продължава да изпитва съществени компликации и няма да може да увеличи приходите на хората, в случай че не успее да се оправи с дълготрайните провокации – демография, продуктивност, приобщаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР