След десетилетия като една от най-добре представящите се акции, Apple

...
След десетилетия като една от най-добре представящите се акции, Apple
Коментари Харесай

Apple е напът да се превърне в първата компания с оценка от $3 трилиона

След десетилетия като една от най-добре представящите се акции, Apple Inc. е напът да доближи оценка от $3 трлн.: повече от целия немски пазар на акции. Или стопанската система на Англия, написа Bloomberg.

Производителят на iPhone би трябвало да нарастне със единствено още 4,52 %, с цел да се трансформира в първата компания в света, която ще премине тази граница. И то по-малко от четири години откакто за първи път надвиши оценка от $1 трлн.
 Снимка 556543
" Постижението е феноменално и акцентира превъзходството на американските софтуерни компании ", споделя Крег Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda. " И чакаме още толкоз доста от Apple, което ни кара да се чудим какъв брой огромни могат да станат ".

Apple се трансформира в най-голямата компания в света с помощта на постоянен поток от артикули, които омагьосаха потребителите. Сега, когато пазарът трепери поради заплахата от по-високи лихви и ковид, вложителите гледат на компанията като на относително несъмнено място да паркират парите си с помощта на непрекъснатия напредък на продажбите и насъбрания кеш.

От края на 90-те години акциите на Apple носят 22 хиляди % възвращаемост, или по 28 % годишно. За същия интервал S&P 500 връща по 7,5 % годишно. Други софтуерни акции се оправиха по-добре — Nvidia бележи по 31 % годишен растеж, а Netflix по 39 %, само че и те са надалеч по-малки от Apple.

Във вторник производителят на iPhone нарастна с още 3,5 % до $171,18, а в сряда нарастна с още 2,28 %, което ѝ даде пазарна капитализация от $2,87 трлн.

Компанията се търгува при 30 пъти облагата, само че съгласно анализаторът от Morgan Stanley Кейти Хюберти акцията е подценена, когато вземем поради упования напредък на приходите от нови артикули в региона на добавената и виртуалната действителност, както и самостоятелните коли. Тя увеличи прогнозата си до $200 за акция.

Пътят към $3 трлн. не бе по мед и масло. В края на 2000 година Apple имаше пазарна капитализация от едвам $4,5 милиарда и вложителите се надпреварваха да разпрдават. Оценката ѝ се равняваше на кеша, който тя имаше в банката.

*Материалът е с осведомителен темперамент и не е рекомендация за покупка или продажба на скъпи бумаги
 Компанията, която печели по $3 000 всяка секунда
Компанията, която печели по $3 000 всяка секунда

За последната година облагата ѝ пораства с 65%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР