След десетилетие на увеличаване на разходите си германското правителство обяви

...
След десетилетие на увеличаване на разходите си германското правителство обяви
Коментари Харесай

Германия съкращава бюджета си с близо 31 милиарда евро

След десетилетие на увеличение на разноските си немското държавно управление разгласи по-рано през днешния ден проектите си за редуциране на бюджета за идната година с 30,6 милиарда евро . Предвидено е това да засегне разнообразни области , в това число опазването на здравето, структурите за грижи за деца и публичния превоз. Очаква се също по този начин този ход да провокира яростни политически пререкания в границите на ръководещата коалиция и оттатък политическото разделяне.

Според министъра на финансите в страната Кристиан Линднер повишаването на държавния дълг , породено от пандемията от COVID-19, и енергийната рецесия, провокирана от войната на Русия в Украйна, свидетелства за това, че фрапантните финансови съкращения са неизбежни . Той посочи, че страната ще се върне към по-строги фискални политики , които съблюдават конституционно откритата „ дългова спирачка “, ограничаваща разноските.

„ Ние сме едвам при започване на фискалния поврат. Трябва да освободим страната от дълга, без да натоварваме хората и бизнеса с повече налози. “, изясни още Линднер .

Намаляването на данъчните доходи и данните от предишния месец, съгласно които Германия е изпаднала в криза , в допълнение понижиха опциите за „ маневриране “ от страна на Линднер. Съкращенията ще обиден всички министерства с изключение на министерството на защитата и министерството на труда и обществените грижи . Обсъждането на проектите за тази смяна към този момент доведоха до яростни разногласия сред политиците от трипартийната ръководеща коалиция, формирана от Социалдемократическата партия, управлявана от канцлера Олаф Шолц, „ Зелените “ и „ Свободна демократическа партия “ (СДП) на Линднер.

„ Спирачка на бъдещето “

Профсъюзите разкритикуваха остро предлагането за смяна на бюджета. Според Щефан Кьорцел от Германската федерация на профсъюзите настояването на Линднер за връщане към по този начин наречената „ дългова спирачка “ , която лимитира заемането на средства до част от Брутният вътрешен продукт, слага „ спирачка пред бъдещето “ , изключително в миг на голям брой провокации като екологичния преход и обществените въпроси.

Съкращенията са доста по-големи от първичната цифра от 18 до 22 милиарда евро, която министърът на стопанската система на Зелените Роберт Хабек загатна предишния месец. Въпреки това, държавното управление към момента възнамерява сумата от 16,6 милиарда евро под формата на нов дълг през идната година – оптималната сума, която е разрешена според дълговата спирачка. През есента от Народното събрание ще бъде поискано да утвърди бюджета за идната година.

От партия „ Зелените “ са изключително разтревожени от бюджетните съкращения, наложени на министърката по фамилните въпроси Лиза Паус , които съгласно тях са причина за това, че държавното управление би трябвало да понижи великодушното обезщетение в Германия, което разрешава на двойките да употребяват до 14 месеца наставнически отпуск.

През последните дни несъгласията се изостриха дотолкоз, че депутати от „ Зелените “ и други от партията на Линднер споделиха в Twitter поверителни държавни писма в опит да покажат кой е отговорен за съкращенията. От своя страна Линднер също употребява платформата на Twitter, с цел да изтъкне, че Паус е можела да направи икономии и в други области.

Опозицията също се изрече отрицателно във връзка с проекта . Марио Чая , общоприет секретар на „ Християндемократическия съюз “ (ХДС), съобщи, че този ход е „ пестник в лицето на работещите родители, който де факто основава двукласно общество измежду работливите фамилии “.

Шолц обаче акцентира, че държавното управление му остава ангажирано с осъществяването на един от основните планове на „ Зелените “ , който планува даване на помощ за деца от семейства с ниски приходи. Проектът се чака да влезе в действие през 2025 година, само че финансиране му към момента не е изцяло несъмнено.

Друг бранш , който ще бъде обиден съществено , е опазването на здравето . Министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах разгласи, че неговото ведомство ще бъде насила да се откаже от държавната дотация за застраховка за дълготрайни грижи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР