След десетилетие на ниски лихви в развитите страни тази година

...
След десетилетие на ниски лихви в развитите страни тази година
Коментари Харесай

Държави вземат на прицел покачващите се лихви по ипотеките

След десетилетие на ниски лихви в развитите страни тази година наклонността внезапно се обърна. Вноските по ипотечните заеми нарастват и затрудняват притежателите, до момента в който бюджетите им към този момент са под напън поради високата инфлация. Някои държавни управления към този момент създадоха разнообразни ограничения, с цел да защитят кредитополучателите, само че част от тях наподобяват недобре премислени.
Докато централните банки по света се пробват да се оправят с излязлата от надзор инфлация, като внезапно подвигат лихвите, потребителите се оказват притиснати от две страни - с изключение на непрекъснато покачващите се разноски за живот доста хора в този момент са изправени и пред растящи вноски по своите заеми. В десетилетието след международната финансова рецесия свъхниските лихви в Съединени американски щати и Европа доведоха до взрив на кредитирането, а мнозина се възползваха от момента, с цел да закупят жилище. Но те надали са очаквали, че тази година изискванията ненадейно ще се преобърнат. Сега лихвите по ипотеките в еврозоната гонят най-високите си равнища за последните 7 години, като единствено за 12 месеца са се удвоили и не престават да вървят нагоре. Тенденцията евентуално ще се задържи още известно време, а съгласно някои анализатори това може да е началото на нова действителност на по-малко налично финансиране, към която пазарите ще би трябвало да се приспособят.

По-високите лихви и влошените потребителски настройки към този момент потискат кредитирането в огромните европейски стопански системи. През третото тримесечие търсенето на жилищни заеми в еврозоната чисто е спаднало с 42% след намаляване от 10% през април - юни, показва неотдавнашен отчет на ЕЦБ. Спадът е най-големият от 2012 година, като изключим този по време на пандемията, а банката чака той да продължи през последното тримесечие. Охлаждането към този момент се придвижва и на жилищните пазари, където търсенето отслабва, а цените стартират да падат от рекордните върхове.
Реклама
По-високите вноски по заеми изяждат все по-голяма част от приходите на семействата тъкмо когато те към този момент заплащат повече за всевъзможни артикули и услуги, най-много за храна и сила. И въпреки част от заемите за покупка на жилище през последните години да са изтеглени с капиталова цел, защото парцелите изкушаваха с висока рентабилност, има и доста семейства с ниски приходи, за които оскъпяващите се ипотеки в този момент стават непостижими. Затова някои държавни управления към този момент започнаха да търсят способи да поддържат най-уязвимите. Мерките към този момент са разнопосочни и безредни, защото всяка страна се оправя по собствен метод - от облекчени условия, през дългови ваканции до заледяване на лихви. Каквито и да са механизмите обаче, най-после постоянно някой заплаща цената на по-високите разноски - било то потребителите, държавните управления или банките.
Опитът на Испания
В края на ноември испанското държавно управление одобри пакет от ограничения, с който да поддържа към 1 млн. семейства, уязвими към скока на вноските по своите ипотеки. В страната към 3 от 4 от жилищните заеми са с изменчив лихвен %, който е сензитивен към решенията на ЕЦБ. Повишение с 3 процентни пункта би нараснало броя на семействата под напън (тези, които харчат над 40% от приходите си за погашение на дълг) с 400 хиляди до едно на всеки седем. " Затова е значимо обстановката да се следи от близко и при нужда да се подхващат спомагателни ограничения за помагане на уязвимите семейства " , разяснява за " Капитал " Уотер Тиери, икономист от ING Think, който следи пазара на парцели в района .

Мерките на испанското държавно управление ще разрешат на фамилиите с годишни приходи под избран предел (25 200 евро) да заплащат по-ниски лихви - до 0.1 процентни пункта под Euribor. Това е забележителен спад по отношение на 1 пункт над Euribor, колкото сега е преобладаващата рента по ипотеките в Испания. Друга опция е отсрочването на падежа с до 7 години. Групата с по-високи приходи - до 29 400 евро годишно - могат да замразят размера на вноските и също да удължат периода с до 7 години. Премахват се също по този начин таксите за предварително погасяване и за прекосяване от изменчив към закрепен лихвен %. Мерките са част от кодекс на положителните практики, контрактуван сред държавното управление и банките, който поначало не е наложителен за кредиторите, само че в случай че го подпишат, се задължават да го съблюдават. Схемата евентуално ще бъде възприета от множеството банки в Испания.
Реклама
Все още обаче не е ясно какви разноски ще донесат тези ограничения на кредиторите. " Това неизбежно ще има последици и до известна степен ще изкриви пазара ", споделя Тиери и добавя, че мярката е ефикасна за подкрепяне на семействата под стрес, само че би трябвало да се поддържа добър баланс сред подпомагането на уязвимите клиенти, без да се нарушава прекалено много естественото кредитиране.

Мерките се дефинират като превантивни, защото към този момент рецесия с ипотеките в страната няма, а равнищата на несъблюдение остават относително ниски. Испанската потребителска група ADICAE предизвестява, че удължаването на периода на дълга оказва помощ да се понижи месечната вноска, само че изцяло усилва размера на лихвата.
Държавата заплаща
По-богати администрации оттатък океана пък оказват помощ, като сами поемат част от разноските. В най-големия американски щат Калифорния поддръжка за длъжниците с ипотеки стартира още в края на предходната година. Местната власт оказва помощ с до 80 хиляди $ безплатно финансиране при усложнения, зародили поради пандемията. От програмата могат да се възползват семейства с по-нисък от медианния приход в своя район, които имат пропуснати заплащания и имат единствено един парцел като главно жилище. Подобни схеми оферират и други щати като Илинойс.

Обратно в Европа, в Гърция, където разноските за наеми и ипотеки се изстреляха през последните години и основават напрежение, държавното управление стартира стратегия за подкрепяне на стойност 1.74 милиарда евро, като увеличи жилищната дотация за студенти. А от януари ще стартира пилотна стратегия за жилищни заеми с ниска рента (до 1%) до 150 хиляди евро, от която се чака да се възползват към 10 хиляди млади фамилии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР