След десет години забавяне, строежът на газовата връзка между България

След десет години забавяне, строежът на газовата връзка между България ...

Най-сетне: Строежът на газовата връзка с Гърция тръгва реално.


След десет години забавяне, строежът на газовата връзка между България и Гърция най-после има реален шанс да започне. Проектът, който има потенциала да доставя в България газ различен от руския, се ползва със силната подкрепа на ЕС и САЩ, но реализацията му се отлагаше необяснимо дълго. В четвъртък в София бяха подписани договори за осигуряване на заем за проекта, за доставка на тръбите, за изпълнение, за преноса на договорените от трима търговци количества газ по бъдещата инфраструктура и междуправителствено споразумение за съхраняване на данъчния режим за тръбата в следващите 20 години.

Това най-сетне позволява наистина да започне изграждането на интерконектора, чиято първа копка бе тържествено направена преди евроизборите от премиера Бойко Борисов и тогавашния му гръцки колега Алексис Ципрас първа копка.

Мобилизация за ускорен стоеж

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че плановете са ускорен строеж на 185-километрово съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2020 г., независимо че договорът за строеж е със срок 18 месеца.

Окончателният бюджет за тръбата е 240 млн. евро. От тях 110 млн. евро са предоставени от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с която сега бе подписан договор за държавно гарантиран кредит при лихва под 1.8 на сто, седемгодишен гратисен период и срок на изплащане 25 години.

Източник: mediapool.bg