След демонстрираната откритост и прозрачност по време на преговорите за

...
След демонстрираната откритост и прозрачност по време на преговорите за
Коментари Харесай

Тайните преговори: Гласеният за външен министър Лорер заменен с Гърдев от ИТН?

След демонстрираната неприкритост и бистрота по време на договарянията за сформиране на държавно управление настъпи и значителната част: разпределянето на министерските кресла. Те обаче не са пред необятната публика, а се разискват по време на закрити срещи, които мандатоносителят " Продължаваме промяната " води от началото на седмицата с евентуалните си съдружни сътрудници от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Според информация на Клуб Z към този момент се резервира концепцията Кирил Петков (ПП) да бъде министър-председател, а Асен Василев министър на финансите. Даниел Лорер обаче, от същата групировка, който бе гласен за министър на външните работи, ще бъде " сменен " от Димитър Гърдев от Има Такъв Народ. Лорер пък щял да поеме Министерство на стопанската система. Гърдев е анализатор и посланик, само че забавното около личността му от последните месеци е, че точно той разкри абсурда с двойното поданство на Кирил Петков. Остава и разновидността сегашният длъжностен министър проф. Николай Денков да остане като титуляр в Министерство на образованието.

Като министър на правораздаването се спряга юристката от Демократична България Надежда Йорданова. Електронното държавно управление пък евентуално ще се поеме от IT експерта на обединението Божидар Божанов. Ако Демократична България вземе Министерство на здравеопазването, то за титуляр се спряга пулмологът проф. Александър Симидчиев.

По всяка възможност новият началник на Народното събрание ще бъде Корнелия Нинова. Това удостоверяват пред „ 24 часа “ осведомени с хода на диалозите сред бъдещите сътрудници от “Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия, “Има подобен народ” и “Демократична България”.

Според „ Труд “, обаче проблем за сформиране на бъдещото държавно управление могат да се окажат обтегнатите връзки сред водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и президента Радев. Според изданието лидерката в оставка на Българска социалистическа партия поискала от Политическа партия в държавното управление да няма никакви министри на президента. Българска социалистическа партия към този миг няма сигурни ведомства с изключение на общественото министерство и опазването на здравето. За там се спрягат надлежно Георги Гьоков или Драгомир Стойнев, а за мястото на Стойчо Кацаров -проф. Георги Михайлов. Социалистите имат упоритости и към едно от най-ресурсните ведомства - земеделското министерство, за което обаче от Има Такъв Народ имат също упоритости посредством Пламен Абровски. От Българска социалистическа партия може вероятно да получат и министерството на защитата, в случай че Кирил Петков фактически съблюдава ангажимента да не оставя министри, определени персонално от Радев в бъдещия състав на държавното управление, само че и не вземе ведомството за Политическа партия.

Припомняме, че преди дни Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи пред Българска национална телевизия, че министерските постове в новия кабинет към този момент са разпределени по формула - съгласно тежестта на всяка една от партиите в идващото Народно заседание. Така договарящите са се разбрали 8 министерства да са за " Продължаваме промяната ", 4 - за Българска социалистическа партия, 3 - за " ИТН " и 2 - за " Демократична България ", само че дали формулата няма да бъде изменена следва да разберем.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР