След дългогодишни спорове Румъния разчисти пътя за добив на природен

...
След дългогодишни спорове Румъния разчисти пътя за добив на природен
Коментари Харесай

Румъния разчисти пътя за добив на природен газ в Черно море

След дългогодишни разногласия Румъния разчисти пътя за рандеман на природен газ в Черно море. Камарата на депутатите в Букурещ одобри с огромно болшинство изменението на закона, който до момента възпираше задграничните вложители от планове.

Сенатът, най-висшата камара на Народното събрание, към този момент бе одобрил изменението. Евентуална тъжба до Конституционния съд от страна на националистическата опозиционна партия може да забави влизането му в действие. Опозицията гласоподава срещу законопроекта и в двете камари на Народното събрание, предава DPA, представена от " България он ер ".

Става дума за към 100 милиарда кубически метра природен газ в румънската част на континенталния шелф в Черно море, както и за планове за рандеман на газ на сушата.

" Сигурни сме, че в границите на най-вече пет години ще можем да станем самостоятелни в енергийно отношение ", съобщи министър-председателят Николае Чука във връзка новия правилник.

Планираната законодателна смяна набра скорост след началото на нападателната война на Русия против Украйна. В момента Румъния внася към 10% от нужния ѝ газ от Русия.

Според министъра на стопанската система Вирджил Попеску в бъдеще Румъния ще създава повече газ, в сравнение с използва.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР