След дълго чудене и умуване пловдивските таксиметрови фирми се престрашиха

...
След дълго чудене и умуване пловдивските таксиметрови фирми се престрашиха
Коментари Харесай

Пламна война за цената на таксито

След дълго чудене и мъдруване пловдивските таксиметрови компании се престрашиха да вдигнат цените, с цел да могат най-малко малко да догонят литналите нагоре цени на горивата. Както постоянно обаче, и в този момент сред тях пламна война за това кой да е скокът и какъв брой кожи могат да си разрешат да скъсват от гърба на клиента.

Най-драстичното искане на част от представителите на сектора е цената на услугата да стигне съвсем до оптималната разрешена от Общинския съвет стойност, по отношение на закона за локалните налози и такси. Мераците за шоковото нарастване са били разисквани импровизирано сред пловдивските таксиметрови превозвачи през предходната седмица. Според предлагането цените трябвало да се качат до 1,99 лв. първична такса, 1,09 лв. за километър дневна цена, 1,19 лева за километър нощна цена и 39 стотинки за минута престой.

„ Това беше изговорено сред представители на сектора, само че не е публично разискване в Общинския съвет. В локалния парламент сме показали копие от икономическа експертиза, направена от експерт, в която фактически цената излиза тъкмо толкоз по себестойност, без облаги и така нататък “, изясни за „ Марица “ ръководителят на Асоциацията за отбрана правата на водачите и таксиметровите водачи в Пловдив Георги Ряпов. Той акцентира, че заключението е било направено още през 2017 година и не включва последните нараствания в цените на горивата.

Според други негови сътрудници обаче към днешна дата нарастването е рационално. От през вчерашния ден такситата возят на по-високи цени, като приблизително повишаването е към 10%. Най-голямата част от превозвачите са се спрели на първична такса от 99 стотинки. Дневната цена е скочила от 75 на 82 стотинки, а нощната - от 85 на 92 стотинки за километър пробег. Промяната е обвързвана с по-високата цена на метана, която е скочила с 10 ст. на кг. Това е най-предпочитано гориво за водачите в сектора. Цената за минута престой остава 20 стотинки.

Решението на Общинския съвет в Пловдив за минималния и оптималния размер на цените в Пловдив не е променяно от 2014 година. Според него абсолютният най-много на цените е 1,10 лв. за километър денем и 1,30 през нощта (от 22 до 6 часа). В момента тече актуализация и нарастване на услугата, само че единствено с към 10 стотинки. В базовия случай такситата ще возят за 82 стотинки дневна и 92 стотинки нощна цена, което е много под обсъжданата смяна.

„ Много добре разбирам, че всеки би желал да употребява по-евтини услуги, само че ние сме на ръба. Има много млади сътрудници, които не заплащат осигуровки, тъй като просто не могат да изкарат толкоз пари. С тази пенсионна система след години страната ще се изпълни с клошари, тъй като сътрудниците няма да могат да вземат пенсии “, изрази опасенията си Ряпов и не пропусна да разяснява евентуалния величествен скок на застраховка „ Гражданска отговорност “.

На друго мнение обаче е шефът на една от огромните таксиметрови компании в Пловдив - Ивайло Донев, който е безапелационен, че не цената на курса носи облагата в сектора. Според него цените би трябвало да са действителни и обвързани с приходите на клиентите, а нарастването на цената наложително би трябвало да кореспондира с подобряването на услугата. За компанията му най-важно е точно отношението към хората, тъй като всички сме клиенти някъде, а внезапната смяна на цената би довела до оттегляне на ползващите услугата. Текущото претарифиране Донев обоснова с повдигането на цените на петрола, които съразмерно се отразяват и на сектора.

Други негови сътрудници пък показаха терзанията си, че играта в цените ще предизвика някои от компаниите да върнат неразрешени от закона нелоялни практики. " Нищо чудно в скоро време още веднъж да се появят " копърки ", които като едно време да стартират да возят на твърда цена от точка до точка и по този начин да подбият цените на изрядните превозвачи ", разясняват между тях таксиметрови водачи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР