След дълги години на изучаване на Червената планета, НАСА потвърди

...
След дълги години на изучаване на Червената планета, НАСА потвърди
Коментари Харесай

НАСА потвърди! На Марс има течаща вода дори днес!

След дълги години на проучване на Червената планета, НАСА удостовери – на Марс има течна вода даже и през днешния ден!!!

Благодарение на орбиталните сонди, както и на марсоходите “Спирит ”, “Опортюнити ” и “Кюриосити ”, от години се знае, че в миналото Марс е бил по-топъл и в далечното минало е имало обширни водни басейни. Данните от галактическите задачи потвърдиха, че на полюсите и под повърхността има находища от воден лед. Но до неотдавна се смяташе, че атмосферата на Марс е прекомерно тънка, а повърхността на планетата е прекомерно студена, с цел да разреши съществуването на вода в течно агрегатно положение в наши дни.

Въпреки това новите изследвания удостоверяват сигурно, че даже и през днешния ден на Марс тече вода.

През последните няколко години “Марс Риконисънс Орбитър ” заснемаше от време на време тъмни линии по планинските наклони в южното полукълбо. Редовните наблюдения на тези линии демонстрираха, че те се трансформират – по-конкретно, че стават по-тъмни по време на топлите сезони на Марс, и противоположното, избледняват по време на по-хладните сезони. Потъмняването се случва в райони, където температурата на повърхността доближава до минус 23 Целзиеви градуса.

При тази температура водата обикновено би следвало да замръзва. Но на Марс има соли, които понижават температурата на размразяване. Това е по сходен метод на Земята – снеговете и ледовете по земните пътища се топят по-бързо, когато бъдат покрити със сол. Посредством спектрометър на борда “Марс Риконисънс Орбитър ” е открито сигурно, че хидратирани минерали на Марс в региона на тъмните линии в действителност съществуват!

“Ние откривахме хидратираните соли единствено когато сезонните линии бяха най-широки, което демонстрира, че или самите тъмни линии, или някакъв развой, който взе участие във образуването им, е източник на хидратация ”, оповестява Луджендра Оджа, водещ създател на научната публикация, която е оповестена в Нейчър Геосайънс. Оджа и неговите сътрудници интерпретират спектрите като индикатори за съществуването на перхлорати – за чието битие знаем от задача “Феникс ”, която кацна в полярните области на Марс през 2008 година, както и от данни на актуалния марсоход “Кюриосити ”.

В края на краищата за разрешаването на най-голямата водна мистерия на Марс беше нужно голям брой галактически апарати да изследват планетата в продължение на доста години.

Наличието на течна вода на Марс в днешно време значи, че към момента има късмет да съществува живот там – освен това в този момент, а не в предишното.

Източник: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР