След дълги дебати, но с пълно единодушие депутатите приеха решение,

...
След дълги дебати, но с пълно единодушие депутатите приеха решение,
Коментари Харесай

Депутатите единодушно приеха министърът да им се отчита за Детската болница

След дълги диспути, само че с цялостно единогласие депутатите одобриха решение, с което задължават министъра на опазването на здравето в 7-дневен период да показа на Народното събрание доклад, направен след повсеместен одит на осъществените дейности, постигнатите резултати и разходваните средства от Здравна капиталова компания за построяването на Националната детска болница.

В 30-дневен период министърът би трябвало да показа в Народното събрание проект за ускорено създаване, съоръжение и стартиране в употреба на болничното заведение, в това число и стратегия за кадрово застраховане на структурите и звената й. След това всеки месец министърът ще се регистрира на депутатите по какъв начин върви осъществяването на проекта.

Проектът на решение беше импортиран в Народното събрание в края на предходната година взаимно от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.  

„ Основната концепция на решението е да покажем, че най-високата институция – Народното събрание, е твърдо решена Детската болница да се случи. Не е знак, че нямаме доверие на изпълнителната власт, знак е, че нямаме доверие на Министерството на здравеопазването. От 2020 година доста министри проспаха този план, някои подписаха контракти с търговски сдружения за проучване на терени, други нищо не направиха, а трети напряко го стопираха “, сподели от парламентарната естрада ръководителят на здравната комисия и народен представител от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Според депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков в решението става въпрос единствено за приемане на регулярна информация, а министър-председателят е този, който би трябвало да накара министерствата да си приказват. Той акцентира, че неналичието на разговор е в основата на това детска болница към момента да няма. „ Феодализирането на държавната администрация и противоборството сред министерството е систематичен проблем, а не на съответен министър председател “, сподели той.

Проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ пък съобщи, че съгласно решението Народното събрание и Здравната комисия ще правят работата на Министерството на здравеопазването, от което излиза, че Министерство на здравеопазването е отвън контрола на държавното управление.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР